ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cine deţine puterea

On Ianuarie 02, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

De ce unii oameni nu văd marile oportunităţi care se afla chiar în faţa ochilor lor şi nu se ocupa de ele?

Un motiv pentru care unii oameni ezită să facă un pas înainte spre viitor, spre progres, spre perfecţiune, este că, în primul rând le este teamă de schimbare, apoi că nu ştiu să observe sau refuză să recunoască şansele de reuşită care se ivesc în fiecare zi. Şi omit sau evită să se gândească la consecinţele pe termen lung care decurg din deciziile lor.

Ieri, în drum spre casă, m-am oprit la un anticariat. De obicei la anticariat cărţile sunt mai ieftine, şi dacă mai ştii şi să negociezi, ai şansa să obţii orice la jumătate de preţ. De data aceasta, însă, am achiziţionat trei cărţi aproape pe gratis. Aceste trei cărţi, care erau într-o stare perfectă, sunt de la editura Brandbuilders Grup, şi ştiam că sunt foarte scumpe. Imediat când am ajuns acasă, am verificat pe site-ul editurii preţul real al cărţilor, şi am descoperit că fiecare din ele depăşea 70 de lei. Mai exact, toate cele trei cărţi fac în total 260 de lei. Dar ştii cu cât le-am achiziţionat? Eşti pregătit?

30 de lei. Ai auzit bine. Doar 30 de lei.

Unde este greşeala în toată treaba asta, şi a cui e vina? Evident, a vânzătorului. În primul rând el nu a ştiut absolut deloc să negocieze, apoi nu a ştiut care sunt pe piaţa preţurile reale ale acelor trei cărţi. Şi uite aşa, încet, încet, falimentul bate la uşă. Da, cred că este foarte adevărat. Unii oamenii sunt egoişti, leneşi, neinformaţi şi nerăbdători.

Să recunoaştem, dacă vânzătorul de la anticariat ar fi ştiut care este valoarea reală a celor trei cărţi, le-ar fi vândut la un preţ atât de mic? Fii sigur că eram dispus să scot din buzunar rapid 150 de lei, pentru că tot eram în câştig decât dacă le cumpărăm din librării sau direct de la editură.

Dar acum urmează partea cea mai dureroasă. Când am plecat, vânzătorul “negocia” cu un alt client preţul de vânzare al unei cărţi. “Îmi pare rău, nu pot să v-o dau cu 4 lei. Cel puţin cu 6 lei.”

Ironic, nu-i aşa? Ar fi putut obţine foarte uşor de la mine 150 de lei, şi acuma el se tocmea pentru 2 lei.

Oamenii neinformaţi plătesc un preţ mai mare

Toţi oamenii fac alegeri proaste din când în când. Dar pe unii îi deşteaptă, nu îi prostesc de-a binelea. Pentru oamenii de vârf, această scuturare este un avertisment că trebuie să-şi schimbe modul de gândire, modul de acţiune. Pe de altă parte, oamenii de rând ignoră şocurile şi nu renunţă la modul tradiţional de gândire.

Informaţia reprezintă, mai ales în ziua de azi, un mare avantaj. Iar oamenii de vârf ştiu mai bine ca oricine care este valoarea informaţiei, de aceea sunt mereu la curent cu noutăţile din domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. De fapt, sunt atât de preocupaţi de viitorul lor încât mai bine de cinci ore pe zi îşi alocă timp pentru a-şi actualiza cunoştinţele. Uneori nu le mai ajunge timpul pentru alte activităţi extra job, atât sunt de preocupaţi cu dezvoltarea lor personală şi profesională. Partea bună este ca oamenii de vârf se află totdeauna pe cele mai înalte trepte ale succesului. Un efort continuu şi susţinut este întotdeauna răsplătit, nu-i aşa?

Să ne reîntoarcem puţin la vânzătorul de la anticariat care are posibilitatea să se documenteze în fiecare zi oricât de mult doreşte, despre orice lucru din orice domeniu, pentru că sigur nu duce lipsa de cărţi. Totuşi el preferă să stea pe bancă, să fumeze liniştit şi să privească trecătorii. De unde să ştie el oare cât valorează în librării cărţile pe care le vinde? Şi de unde să ştie cum să negocieze, cum să obţină un preţ cât mai avantajos, dacă cărţile de negociere stau pe jos, chiar lângă el, dar el nu le citeşte niciodată?

În fiecare zi unii oameni învaţă ceva nou, însă pentru alţii, nimic nu-i nou sub soare. Şansele de a face carieră, de a ajunge departe, sunt la îndemâna tuturor, dar unii sunt prea egoişti şi mult prea “ocupaţi” ca să profite de ele. Sper din tot sufletul ca măcar acest articol să-l citească unii comercianţi, şi să înveţe ceva preţios. Anume ca “cine deţine informaţia, deţine puterea”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Nu este îngăduit să atingi spiritele
  2. Iartă-mă și primește-mă la tine !
  3. O introducere in inefabilul lui Adrian
  4. Marile întrebări ale leadershipului

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us