ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cine nu merită să fie şef

On Aprilie 29, 2009, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Asigură o coerenţă întregului proces de schimbare dorit, fără să te orientezi pe o hartă uzată.

A crezut că dacă este absolventă a două facultăţi, că dacă şi-a luat doctoratul şi deţine un titlu didactic, nimeni nu-i va cere vreodată socoteală şi nu o va putea lua la bani mărunţi. S-a înşelat amarnic !

Nu-i uşor să conduci un laborator clinic. Ar fi absolut absurd să credem că oricine deţine competenţele necesare în acest sens. În primul rând un şef de laborator trebuie să fie prezent la datorie pe tot parcursul programului de lucru stabilit de reglementările în vigoare, pentru a putea să răspundă la toate solicitările managerului general al spitalului. Trebuie să aibă cât de cât experienţă în a conduce măcar o secţie, sau măcar un sector de activitate, deci o experienţă de conducere trebuie neapărat să aibă.

Totodată, un şef de laborator are obligaţia să evalueze performanţele profesionale ale personalului aflat în subordinea directă, conform structurii organizatorice şi fişei postului, şi să contribuie la realizarea şi menţinerea în laborator a unei atmosfere de colaborare, calm şi competiţie fair-play. Şi, nu în ultimul rând, este imperios necesar ca şeful de laborator să participe la toate şedinţele în care se discută problemele legate de activitatea curentă a laboratorului sau a unităţii (policlinică, spital) pe care o deserveşte.

Toate aceste sarcini care trebuiau îndeplinite repetitiv au fost însă prea “absurde” pentru o şefă de laborator care, mizând pe faptul că este absolventă a două facultăţi şi deţine un titlu didactic, îşi va putea permite să facă ce vrea. Prin urmare nu şi-a luat în serios atribuţiile care îi revin, nu s-a implicat în problemele laboratorului, în problemele stringente cerute de conducerea spitalului (probleme legate de organizare, de achiziţii, raportări statistice, etc), nu a participat aproape niciodată la şedinţe - să ofere lămuriri cu privire la analizele efectuate, la problemele laboratorului, asta pe lângă faptul că mergea la serviciu şi pleca când dorea ea, fără să dea nimănui niciun fel de explicaţie.

Ce altceva nu mai făcea? Ei bine, mai nimic, întocmai ca orice persoană peste măsură de înfumurată şi arogantă. În final, managerii spitalului au luat cea mai inspirată decizie, singura posibilă: demiterea imediată din funcţie a şefei de laborator şi înlocuirea ei.

Leadership: Navighezi într-o zonă necunoscută pentru a demostra că abilităţile tale importante se pot recunoaşte în prezenţa reprezentării unei valori cheie care te defineşte?

Dacă navighezi într-o zonă care nu este acoperită de nicio hartă ai toate şansele să nu găseşti niciodată ceea ce cauţi. Iar dacă nu ajungi la destinaţia stabilită, înseamnă că nu ai realizat nimic. O zonă necunoscută este un ultim bun rămas scris cu creionul într-un memoriu care nu va fi publicat niciodată. Prestigiul zonei pe care o reprezinţi sporeşte imaginea afacerii tale şi a viitorului tău.

Şeful de laborator este ca un căpitan de vas care are toate şansele să nu găsească niciodată drumul spre adevărata performanţă dacă îşi pune nădejdea într-un echipaj slab instruit. E ca şi cum ar naviga la voia întâmplării, după cum se nimereşte, ghidându-se după principiul „o hartă nu foloseşte la nimic.

Ca şef de laborator trebuie să ştii exact ce task-uri ai de îndeplinit, atât pe termen lung cât şi pe termen scurt, şi care îţi sunt responsabilităţile. Este greu să coordonezi activitatea oamenilor dintr-un laborator mai ales dacă aceştia sunt fie puţini, iar numărul de analize este foarte mare, fie dacă aceştia sunt aproape de pensionare şi nu mai au niciun interes să se perfecţioneze.

Valoarea cheie care il defineste pe lider este reprezentata prin descoperirea unei zone de competenţă pe care o poate controla numai prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor de abdicare de la puterea personală.

În alte cazuri, este greu să coordonezi activitatea acelor persoane chiar şi suficient de bine pregătite care însă nu doresc să fie coordonate, nu doresc să existe un şef (adică o conducere unică), ci preferă ca fiecare să se auto-conducă, să facă de fapt ce le trece lor prin cap, preferă să existe un “balamuc”. Este, deci, o mare responsabilitate să fii şef de laborator când te confrunţi cu situaţii problematice care necesită abordări foarte variate. Iar în aceste condiţii este foarte greu să-ţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu cu seriozitate şi profesionalism, cu succes şi cu zâmbetul pe buze.

A analiza harta leadershipului înseamnă să studiezi fiecare element al său care îţi poate veni în ajutor şi care îţi poate asigura succesul, şi să extragi cât mai multe informaţii despre teritoriul pe care intenţionezi să îţi exerciţi influenţa. În leadership nu poţi să te orientezi pe o hartă uzată şi să continui să te deplasezi urmărind indicaţiile prezentate de aceasta. Mai întâi trebuie să trasezi tu însuţi o hartă care să îi delimiteze pe membrii cei mai preţioşi ai echipajului, de acei impostori care pretind a fi mai mult decât sunt.

Leadership: Imaginea perfectă a profesiei tale corespunde cu redefinirea zonei de aplicabilitate a unei însuşiri care nu aduce nicio contribuţie în direcţia realizării concordanţei dintre exigenţa dorinţei de perfecţionare şi virtutea de a te comporta disciplinat în mijlocul dezordinei?

Un manager de spital nu-şi poate asuma riscul de a păstra la conducerea unui laborator clinic, unde zilnic se internează numeroşi bolnavi ce necesită numeroase investigaţii, o persoană înceată, lentă, incapabilă să-şi respecte obligaţiile prevăzute în contractul de muncă, şi pe deasupra, şi cu “nasul pe sus”.

Iată ce a spus managerul spitalului după ce a demis-o din funcţie pe şefa de laborator: “Indiferent de gradele şi meritele obţinute, dacă şeful de laborator nu-şi face treaba ca lumea, va fi înlocuit din funcţie fără discuţie.” Ferm şi categoric! Ăsta da management de calitate !

Aşadar, în desfăşurarea demersurilor tale trebuie să urmăreşti în mod sistematic felul cum se înfăţişează componentele constitutive ale hărţii pe care o foloseşti pentru atingerea performanţei. Trebuie sa scoţi la iveală latura ascunsă a oamenilor, în funcţie de fluiditatea calităţilor şi aptitudinilor lor. A te orienta pe o hartă uzată, înseamnă să le dai oamenilor autoritatea de face abstracţie de viziunea ta, înseamnă să-i laşi să facă ce vor ei.

Leadershipul este o călătorie din care ai șanse mari să revii ca un erou, știind că faci ceva în plus din perspectiva creării unei noi imagini a specializării pe care o abordezi în relaţia cu ceilalţi.

Concluzie: Când vine vorba de succesul unei organizaţii, a unei instituţii, managerii cei mai iscusiţi vor ţine cont de profesionalismul, seriozitatea şi performanţele de care dau dovada angajaţii şi şefii de serviciu, şi nu de meritele lor teoretice. De fapt managerii nici nu vor avea de ales, dacă doresc ca organizaţia să meargă: vor trebui să se gândească de doua ori înainte de a avansa pe cineva într-un post de conducere.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us