ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Consideraţii despre dimensiunea cheie a leadershipului

On Noiembrie 22, 2013, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Leadershipul este trecerea ta de la statutul de "personaj scăpat din imaginaţia unui romancier" la o imagine a puterii reflectate în oglinda unei existenţe constituită ca un vârf al virtuţilor.

Scriitorul român, Anton Dumitriu face trimitere la un moment dat la opera lui Miguel de Cervantes, făcând pe scurt un rezumat al poveştii în care apare Don Quijote:

"Vom spune că experienţele trăite de recipiendări în iniţierile autentice erau tot atât de neverosimile pentru bunul simţ, pe cât de nebuneşti apar acelea ale cavalerului cervantesc. În prima călătorie, don Quijote este iniţiat la han şi armat cavaler. În a doua călătorie, cavalerul face experienţa aerului, în bătălia cu morile de vânt. În sfârşit, în a treia călătorie, el face experienţa tuturor experienţelor.

Mai rămâne un singur lucru esenţial, pentru ca schema în care se desfăşoară acţiunile lui Don Quijote să fie exact aceea iniţiatică: scopul pe care îl urmăreşte cavalerul. Acesta ni-l dezvăluie însuşi Don Quijote adresându-se lui Sancho Panza:

Prietene Sancho, află că m-am născut din voinţa cerurilor în vârsta asta de fier în care trăim, ca să pot reînvia la vremea ei vârsta de aur, sau vârsta aurită cum i se zice de obicei. Eu sunt cel căruia i-au fost destinate primejdiile, faptele mari, isprăvile de vitejie, eu sunt, mai spun odată, cel care trebuie să reînvie pe cavalerii "Mesei Rotunde".

Nu există niciun dubiu asupra idealului urmărit de Don Quijote: este acela al cavalerului rătăcitor, de a căuta Graal-ul, adică de a căuta să ajungă la starea originală a omului reprezentată de epoca de aur." *

Leadership: Acţiunile tale se ancorează într-un ideal foarte îndrăzneţ, pe drumurile destinului pierdute în orizontul unei vieţi pe care nu vei reuşi să o prinzi niciodată din urmă?

Leadershipul cel mai puternic este o aventură pe cont propriu, dar şi un risc asumat. Este rezolvarea unei ecuaţii dintr-un număr nelimitat de necunoscute. Este rezultatul explorării unei noi cunoaşteri vitale, a unei filosofii personale despre sensul vieţii, care te seduce cu multă aventură, prin extragerea şi reprezentarea unei realităţi dintr-o lume dezlănţuită, după ce ţi-ai confruntat propriile reacţii şi credinţe.

Hotărârea de a-ţi pleda personal convingerile şi cauza, fără să funcţionezi în rutina unei gândiri care te determină să ajungi în permanenţă la concluzii negative, te ajută să faci schimbări de ansamblu, să măreşti efectele reinventării sale, să le permanentizezi. Dar trebuie să gândeşti şi să anticipezi efectele fiecărei mutări pe care o faci, căreia să-i atribui tot mereu un alt înţeles, ca într-o ecuaţie cu mai multe necunoscute din care trebuie să extragi "adevărul", un sens pe care, mai întâi de toate, îl poţi atribui propriei tale existenţe.

Să fii mesager al unui destin revelator de noi semnificaţii înseamnă să te consideri câştigător într-o întrecere cu tine însuţi, în care ai şansa să reînvii imaginea unui erou care săvârşeşte o ispravă măreaţă.

Formulele de leadership ieftin, arta accesibilă tuturor prin intermediul programelor şi instrumentelor de dezvoltare personală, au obsedat ani de-a rândul indivizii din toate categoriile sociale. Aproape la toate seminariile, în aproape toate cărţile se extinde termenul de "schimbare" prin filtrul a trei condiţii: muncă, suflet şi creativitate. Dar nimeni nu tratează în profunzime ideea de "reprezentare a unei realităţi dintr-o lume dezlănţuită", iar tocmai de aici se pot extrage cele mai multe învăţături despre modul cum trebuie să te raportezi la ceea ce este important de făcut în lume, deci a avea o cultură a implicării civice, a participării la ceea ce trebuie făcut pentru a schimba în bine societatea.

Cum poate deveni leadershipul ieftin? Prin propuneri de extindere a sensului atribuit unei vieţi lipsită de provocări, fără ideal, fără implicaţii profunde, fără viitor. Se propun soluţii care, ulterior experimentate, se dovedesc, deseori, nerentabile: aplicarea unor metode, cumva consacrate, ca nişte obiectele de larg consum, urmând ca fiecare individ să posede acasă aceste obiecte care pot îndeplini o funcţie utilă. Analizându-le, ei pot descoperi mereu ceva nou, dar incomod sau neconcludent.

Rezultatul? O minte încinsă de idei efemere. O gândire întortocheată, îndreptată în general spre absoluturi, inspirând prea puţină încredere, ce te determină să ajungi în permanenţă la concluzii greşite şi la rezultate nesatisfăcătoare. Astfel intri într-o zonă strict delimitată, din care nu mai poţi să ieşi.

La fel cum pictorul observă profund expresia fizionomiei modelului, fixând apoi pe pânză un ansamblu de trăsături care nu sunt decât expresia momentului – tot astfel şi dezvoltarea leadershipului se bazează pe un proces de auto-observare, de auto-inventare, de interpretare a percepţiilor care au impact asupra fiinţei tale. Leadershipul, privit din perspectiva efectelor unei realităţi greu de crezut, fixează după o amănunţită analiză a sinelui în relaţie cu situaţiile de moment în care te pui, un set de trăsături de caracter care te distinge de oamenii din "linia a doua".

Orizontul unei vieţi pe care nu vei reuşi să o prinzi niciodată din urmă este supus unui destin pe care te simţi întru câtva dator să-l împlineşti prin asumarea condiţiei de substituit al unei neînvinse meniri: de a te elibera de rigorile evenimentelor ce par a avea loc numai într-o poveste.

Iar un erou care săvârşeşte o ispravă măreaţă, constând în revelarea unei cunoaşteri mai atente despre sine însuşi şi despre lume, este un exemplu al virtuţilor cele mai înalte: de a fi amănuntul împrejurărilor care favorizează o anumită alegere şi de a fi determinatul conştiinţei care condiţionează percepţia asupra vieţii.

Consideraţii despre dimensiunea cheie a leadershipului sunt necesare atunci când se caută a descrie parcursul omului de-a lungul unei călătorii care începe cu dezordinea unei lumi fără busolă, ostilă şi indiferentă, trecând mai apoi de la regăsirea de sine la regăsirea condiţiei umane într-un context de învăţare experienţială, plin de virtuţi.* Notă: Revista Secolul 20, nr. 234-235-236, anul 1980.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate