ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creează o viziune nouă asupra viitorului

On Aprilie 24, 2009, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Conturează-ţi viziunea astfel încât drumul pe care îl parcurgi spre performanţă să aibă particularitatea de a fi excelent.

La un moment dat, în filmul "Slumdog Millionaire (2008)", cei doi fraţi, Salim şi Jamal, se reîntâlnesc după o lungă perioadă de timp la etajul superior al unei clădiri în construcţie. În timp ce vorbeau despre trecutul lor şi admirau de la înălţime priveliştea din acea parte a oraşului, Salim, îi arată în zare lui Jamal o anumită zonă şi îi spune:

- Aceea era mahalaua noastră. Poţi să-ţi imaginezi asta? Trăiam chiar acolo frate, îţi aminteşti? Acum sunt numai afaceri. India se află în centrul lumii acum, iar eu, eu sunt în centrul ei.

Triumful în leadership este reflectarea spontană şi cât mai fidelă a imaginii interioare pe care ţi-o creezi în procesul de evoluţie spre atingerea nivelului de "centru" al lumii pe care vrei să o reprezinţi.

Viitorul se naşte azi, dar se arată mâine. Şi nu se arată întotdeauna aşa cum ne aşteptăm noi să fie, aşa cum înţelegem să-l întâmpinăm şi să-l prefigurăm. Totuşi, aşa cum observa cineva, prezentul este acela care circumscrie orizontul aşteptărilor cu care privim viitorul.

Capacitatea ta de a te proiecta în viitor şi de a vizualiza ceea ce îţi pregăteşte acesta se aseamănă cu un chiriaş care caută o nouă locuinţă. Dar, odată ce îşi găseşte locuinţa ce-i poate asigura un anume confort, refuză să plătească chiria.

Viziunea începe cu drumul pe care îl parcurgi în căutarea „locuinţei” – a acelui loc din viitor care îţi permite să reduci distanţa de la ceea ce te face să te simţi dispreţuit şi dezorientat, la ceea ce te face să te simţi împlinit. Dar dacă refuzi să plăteşti „chiria” pentru şederea ta în acel loc, atunci viitorul nu va putea învinge trecutul plin de eşecuri şi nu-ţi va mai putea găzdui aşteptările cele mai optimiste - iar în acest caz te vei întoarce de unde ai plecat, sau te vei afla mereu pe drumuri ca un etern călător.

Singura experienţă la înălţime pe care merită să o încerci şi pe care ţi-o poţi permite aparţine mediului care ţi-a educat modelul de percepţie a lumii.

Drumul pe care îl parcurgi spre performanţă are particularitatea de a fi dotat cu o valoare excepţională, "contorizată" la valoarea unei locuinţe care de multe ori nu-ţi aparţine ţie, ci tuturor celor ce au contribuit la ridicarea ei. Iar reuşita ta se caracterizează printr-o extraordinară luare în considerare a "costului" găzduirii tale într-un mediu stabil pe perioada formării tale.

Leadershipul presupune să-ţi conturezi viziunea astfel încât indiferent de bugetul de care dispui şi de cât de încăpător vrei să fie acest spaţiu de locuit, să optezi doar spre tendinţele de extindere a propriei autonomii.

Viitorul începe şi evoluează în funcţie de cum reuşeşti să depăşeşti limitele de cost stabilite şi măsurate permanent de rezultale obţinute pe fiecare metru pătrat al spaţiului comun dintre preferinţele tale de investiţii şi experienţa ta de "chiriaş".

Ia în considerare ritmul tău de evoluţie fără să reduci costurile formării şi dezvoltării tale în timp.

Un lider trebuie să fie capabil să prefigureze viitorul mai întâi pentru sine, ca apoi să poată să expună clar şi pe înţelesul tuturor scopul final, opţiunile posibile şi modalităţile cele mai bune de aplicare şi de rezolvare a planurilor şi proiectelor de viitor, în vederea îmbunătăţirii activităţilor companiei şi inclusiv a vieţii oamenilor.

Nu-i de-ajuns să propui obiective pentru a fi realizate, trebuie să fie capabil să intuieşti ce schimbări se vor petrece în mediul de afaceri şi să fii în stare să influenţeze acele schimbări în folosul companiei, nu în detrimentul ei. Şi, de asemenea, trebuie să fii în stare să schimbi din mers strategia companiei atunci când lucrurile iau o întorsătură nefavorabilă. Ca lider trebuie să fii un veritabil “pivot” al schimbării.

Leadership: Trăieşti miracolul unei viziuni care scoate în evidenţă faptul că schimbările pot fi implementate în cadrul unei realităţi care îşi popularizează oferta printr-un mesaj de tipul: "Decizie Finală" ?

Cine nu-şi schimbă viziunea asupra viitorului şi direcţia în care se îndreaptă va rămâne veşnic spectator la un spectacol ieftin şi neprofesional.

Decizia finală care practic presupune alegerea unei alternative de exploatare a propriei autonomii din mai multe alternative posibile, în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a viitorului, poate fi privită prin prisma a ceea ce vei deveni, nu prin prisma a ce eşti în prezent. Această decizie dă coerenţă unei minţi care gândeşte în ritmul unei lumi percepută de la înălţimea priveliştii unei călătorii aproape fantastice, iniţiatice într-un imaginar al orizontalității, sinonim unui drum spre marginile orizontului, un imaginar al ascensiunii și unul al coborârii.

Fără îndoială Brian Tracy nu s-a înşelat atunci când a afirmat: “Zi de zi, ce alegi, ce gândeşti şi ce faci este ce vei deveni.” Ceea ce ne imaginăm este ceea ce vedem, iar ceea ce vedem este ceea ce vom deveni. Cu alte cuvinte, viitorul nostru depinde de felul în care ni-l imaginăm.

În filmul "Slumdog Millionaire (2008)", de care povesteam la început, întreprinzătorii care au văzut o oportunitate în a da o altă destinaţie acelei mahalale - prin transformarea ei într-o zonă rezidenţială, de birouri, au avut numai de câştigat. Ei au aspirat către un viitor diferit de cel pe care şi l-au imaginat localnicii.

Leadershipul se naşte atunci când priveşti în jos de la înălţimea la care călătoriei tale îi atribui un sens unic, dincolo de tine, mai presus de ceea ce dă lumea aceasta.

Cine va avea o viziune clară asupra viitorului şi va munci din greu, va reuşi să o transforme în realitate. Pe de altă parte, cei care nu au o viziune clară asupra viitorului vor ajunge probabil să fie la fel de stupefiaţi precum Salim la vederea schimbării: “Îţi vine să crezi? Poţi să-ţi imaginezi asta?...”

Tu eşti capabil să percepi schimbarea înainte ca ea să se producă? Ai capacitatea de a te proiecta în viitor şi de a vizualiza ceea ce îţi pregăteşte acesta? Îţi conturezi viziunea astfel încât drumul pe care îl parcurgi spre performanţă să aibă particularitatea de a fi excelent?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us