ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creierul în care mijeşte o idee

On Septembrie 25, 2014, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Profită de şansa care ţi se acordă de a reveni la creaţie, inspirându-le celorlalţi respect față de autoritatea ta definitorie.

În locul tuturor proiectelor sale, lui Eisenstein i se încredinţează realizarea unui film la care nici nu se gândise vreodată. Şi pe care nu-l visa. Era un film istoric despre unitatea ruşilor, înflăcăraţi de sentimente patriotice, care sub conducerea cneazului Alexandr Nevski înving în secolul al XIII-lea armatele teutone pornite să le cucerească pământul.

Rostul major politic al unui asemenea film în anul 1937, în preajma războiului deci, este evident. Faptul că i se încredinţează lui Eisenstein dovedeşte preţuirea de care, totuşi, se bucură. Poate nu atât o şansă care i se acordă artistului de a reveni la creaţie, cât luciditatea celor care îl cunoşteau îndeaproape şi care ştiu totuşi că un asemenea scop major poate fi servit cel mai bine – şi poate cu cea mai mare autoritate internaţională – de Serghei Eisenstein.

Dintr-un motiv sau altul i se încredinţează lui filmul istoric cu evidente şi puternice rezonanţe actuale, al cărui erou va declara concluziv, în final: „Duceţi-vă şi spuneţi tuturor, în ţările străine, că Rusia trăieşte. Să poftească la noi fără teamă ca oaspeţi. Dar cine va veni cu sabie, de sabie va pieri. Aceasta este şi va fi deviza Rusiei.” *

Leadership: Ştiinţa ta este stabilită în funcţie de variaţiile de compoziţie ale creaţiei care introduc prin ele însele noi valori de referinţă?

Când vine vorba de leadership, în posibila lui ascensiune care planează asupra celor implicaţi în domeniu, nu trebuie să ne limităm la noţiunea de informaţie sau comunicare, ori la formele de putere, voinţă şi înţelepciune, care subzistă în om prin dimensiunea lui creativă, morală şi spirituală. Există diferite stiluri de leadership, la fel cum există diferite tipuri de receptare a valorii şi de respingere a kitsch-ului. Şi fiecare stil sau creaţie, dacă nu se anulează prin „wrong updates”, are o funcţie uşor superioară.

Încercăm încă să ne croim drum în jurul concepţiei particulare conform căreia leadershipul, esenţa unei creaţii răsplătite prin recunoaştere, faimă şi glorie, posedă un anume fel de unitate, datorită căreia putem vorbi despre o conştientizare a valorii profesionale şi a responsabilităţi în generarea unor noi oportunităţi de afirmare. Un fel de intervenţie definitivă, pusă la dispoziţie de profunda şi sincera deschidere interioară în faţa unei viziuni autentice, asupra funcţiei de agent al schimbării şi al încrederii, care se bazează pe edificarea unor noi şi necesare forme de autoritate.

Ne distanţăm pentru moment de această ipoteză, punând accentul pe dimensiunea creaţiei şi preţuirea de care se bucură un deţinător de talente, presupunând că leadershipul este un fel de prag peste care trebuie să treci adunându-ţi toată ştiinţa şi inspiraţia pentru a îndemna la luciditate. Aici ne referim la luciditatea celor care te cunosc îndeaproape şi care ştiu totuşi că un asemenea scop major, de a conferi leadershipului valoare prin creaţie, poate fi servit cel mai bine numai dacă reprezinţi tu însuţi această creaţie.

Valoarea de referinţă a artistului este indicatorul unui efect pozitiv al încredinţării unui proiect sau serviciu pe care o anumită entitate doreşte să-l transmită, considerat indispensabil pentru atingerea unui scop mai înalt. Această valoare de referinţă, având ca substrat tendinţa către unitatea dintre idee şi imagine, dintre forma şi fond, care contribuie la desăvârşirea oricărei opere de artă, derivă din valoarea pe care o au rezultatele tale anterioare.

Nu poţi să fii evaluat în raport cu o valoare de referinţă dacă nu-ţi ajustezi relevanţa experienţei de creator în funcţie de realismul şi obiectivitatea cu care îţi estimezi sinele.

Oamenii aflaţi în primele rânduri ale inovaţiei în domeniul conducerii, încurajaţi de autoritatea evaluării pozitive a ofertanţilor de prestaţie publică, vor interioriza cu hotărâre aprecierile favorabile asupra eforturilor lor de auto-promovare, acceptând cu convingere forţa succesului pe care îl vor reproduce şi în alte situaţii.

Cu alte cuvinte, ştiinţa ta este stabilită în funcţie de variaţiile de compoziţie ale creaţiei pe care o transmiţi şi o integrezi într-o nouă formulă profitabilă pentru toată lumea: „Putem face lucruri mari dacă suntem hotărâţi pentru ele”. Creaţia este o căutare care implică efort şi incertitudini, dar ea introduce noi valori de referinţă pentru reformarea leadershipului prin intermediul evaluării conţinutului ei de către „examinatorii” independenţi.

Cum asiguri competenţa necesară aprobării unui proiect pe care îl consideri ambiţios având un grad important de originalitate? Printr-un mesaj concludent, plin de speranţă? Prin efectul unui final subtil dintr-o intrigă unde se simte intervenţia "regizorului"? Prin efectul unei recunoaşteri generale? Prin efectul unui nou angajament? Prin efectul unui eveniment ulterior?

Leadership înseamnă să arăţi lumii toată forţa talentul pe care îl posezi în efectul unui eveniment ulterior.

Creierul în care mijeşte o idee evidenţiază autoritatea, întemeiată exclusiv pe o înaltă conştiinţă, dar şi pe o cunoaştere care poate fi transmisă şi care să poată trece de evaluarea dificilă la care este supusă în mod constant. Evidenţiază totodată acea abilitate dezvoltată în timp, printr-un efort susţinut, de a crea valori recunoscute unanim care, devenind puncte de referinţă pentru garantarea unor mai bune abordări în leadership, sunt adoptate şi transmise mai departe.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us