ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dansul magicianului (II)

On Aprilie 13, 2010, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Menţine-te la înălţimea propriilor tale performanţe, sporind cât mai mult acea parte a potenţialului tău de a fi superior celorlalţi şi propriei tale fiinţe.

Paşii încep să zboare pe ritmurile melodiei. Demonstrând că este o fire slabă şi stângace, Diego reuşeşte să iasă din vizorul nemilosului colonel Huerta, făcându-l să creadă că el este cel care conduce dansul, urmându-i ritmul şi lăsându-l să ia iniţiativa. Apoi, dovedind în chip indiscutabil o măiestrie psihologică exemplară, îşi îmbracă persoana cu un fel de aură magică, sporindu-şi autoritatea prin sugestia misterului. Devine: Zorro.

Înveşmântat tot numai în negru ca un erou al lui Alexandre Dumas, şi ascunzându-şi chipul în spatele unei măşti, el îşi călăuzeşte paşii spre alt gen de dans, un dans care magnetizează mulţimile de oameni, un dans plin de pasiune, rapid şi fascinant, interpretat cu mişcări largi, pline de eleganţă, cu înălţări şi coborâri, cu ruperi de ritm, un dans care se caracterizează prin forţă şi agilitate, care creşte tensiunea în rândul spectatorilor şi-i scoate în evidenţă caracterul puternic.

Câtă vâlvă, cât entuziasm frenetic. Credinţa în magia personalităţii sale, în puterea sa de vrajă, devine pentru oameni un fel de izbândă, o binecuvântare, iar el însuşi e privit ca un sfânt, salvatorul mult aşteptat. Când el, Zorro, îşi face apariţia, oamenii, plini de recunoştinţă, cu mândrie şi respect, îşi întrerup toate activităţile numai pentru a admira spectacolul oferit de acesta. Nimeni, nicicând n-a obţinut un succes atât de rapid şi de senzaţional. Toată lumea se pune în unanimitate, cu hotărâre, de partea salvatorului ei.

Leadership: Poţi să dai un sens mai profund acţiunilor tale, acceptând faptul că imaginea altcuiva reprezintă mai mult decât abilitățile tale?

Numai un singur om priveşte de departe cu neclintită neîncredere toată această agitaţie magică: colonelul Huerta. Cine este Zorro? Cine este această fantomă primejdioasă? Cine are curajul să lumineze mintea oamenilor? Ce-l mână pe acest salvator, smuls din patul său asemeni unui înger înaripat, deasupra tuturor primejdiilor? Dar – cruntă fatalitate ! Zorro este chiar guvernatorul, bufonul cel trist şi însingurat, mistuit mereu de propria sa neputinţă de a-şi manifesta voinţa.

Cuprins de furie la aflarea adevărului, nerăbdător cum sunt oamenii mânaţi doar de propriile interese, Huerta încearcă să-l omoare pe Zorro pentru a-şi dovedi odată pentru totdeauna supremaţia. Spectacolul se desfăşoară sub privirile tuturor localnicilor. Acest ultim dans, în care forţele binelui se luptă cu forţele răului, va decide învingătorul. Lupta se încinge. Şi în final binele triumfă.

A da un sens mai profund acţiunilor tale, odată parcurse toate etapele evaluării rezultatelor obţinute anterior, înseamnă să introduci o diferenţiere sub aspectul experienţelor emoţionale între ipoteza recurgerii la o identitate fictivă de om faimos şi cea a utilizării frauduloase a identităţii aparţinând altei persoanei, doar pentru a-ţi construi o imagine de sine pozitivă.

Leadershipul tău pendulează în mod negativ între explorarea potenţialului de a fi superior şi confruntarea cu tine însuţi?

A arunca înainte un întreg arsenal de mişcări, tehnici, poziţii, într-o reprezentaţie excepţională de dans şi teatru, spre a obţine cele mai bune rezultate, dezvăluie atât defectul care te poate ruina (dependenţa de a fi în prim plan), cât şi calitatea care te poate îmbogăţi (dependenţa de a te simţi valoros).

Leadershipul este afectat în mod negativ de prestanţa ta atunci când evenimentele de tip determinism devin incontrolabile, te iau pe nepregătite şi trebuie să te laşi copleşit de faptul că ceea ce te poate opri din avântul tău nu e altceva decât teama de „ce ar putea spune ceilalţi“ dacă ar afla cine eşti cu adevărat.

Dacă nu vrei ca leadershipul să penduleze în mod negativ între explorarea potenţialului de a fi superior şi confruntarea cu tine însuţi, atunci personalizează-ţi călăuza interioară prin ruperea legăturii dintre sinele superior şi cel inferior. Primul te ridică dar te şi coboară, al doilea nu admite decât raţiunea şi nu îţi asigură participarea la spectacolul promovării valorii proprii.

E o certitudine. Fără a avea un susţinător de mare calibru, de pildă puterea de a te împotrivi unei autorităţi care refuză să se alinieze convingerilor tale, actul în sine - dansul printre fortăreţele atenţiei, printre scopuri şi obiective greu de atins, printre obligaţii şi prestaţii blindate de o valoare măreaţă, nu vei putea deveni decât un facilitator al accederii spre singurătatea înălţimilor.

Totuşi, improvizând propriile legi de construcţie a scenei de spectacol, pe paşii de dans ai aparenţelor şi efectelor de umbră, de care te faci direct răspunzător, vei putea să-ţi asiguri o protecţie împotriva propriilor tale slăbiciuni.

Leadership: Dorința de a da un Zoom devenirii tale vine din sfera reprezentărilor călăuzitoare de tipul principiilor restrictive, chiar şi în condiţii de "vizibilitate scăzută"?

Leadershipul este un dans care nu se execută în doi oameni aflaţi pe aceeaşi poziţie de duşmani. Doi lideri nu pot dansa împreună acelaşi vals, în acelaşi spectacol, şi totodată să iasă amândoi pe locul întâi. Unul trebuie să piardă, trebuie să fie descalificat. Prin urmare, cu cât stilul de „dans” al unuia este mai performant, cu cât îşi execută mai bine paşii, cu atât este mai bun, cu atât are mai mulţi susţinători şi mai mulţi admiratori, în detrimentul celuilalt, mai slab.

Leadershipul este o competiţie în care fiecare om puternic vrea să ajungă pe locul întâi. Ca să dai o temelie trainică puterii tale, trebuie să-ţi ascunzi intenţiile şi să intuieşti următorul pas al oponentului tău. Încearcă să întrevezi de departe obstacolele, construieşte-ţi o strategie foarte bună şi foloseşte-te, ca un înţelept, de avantajul timpului.

Vizibilitatea Scăzută, din multitudinea variantelor care favorizează apariţia situaţiilor neprevăzute, are ca element declanşator promovarea ta în lume sub o altă identitate, pentru a înlesni o integrabilitate sporită a impactului intervenţiilor tale în vieţile altora. Ea se prezintă sub următoarea formula: "Fii întotdeauna la vedere, fără să-ţi afişezi statutul de putere şi autoritate."

Singura cale de a învinge un adversar viclean, este să fii mult mai viclean ca el. Asta este realitatea pe care trebuie să o accepţi: în leadership ori eşti puternic, ori eşti slab. Iar a fi puternic înseamnă să te foloseşti atât de forţă cât şi de vicleşug, indiferent că eşti de partea Binelui sau a Răului.

Însă, principiile sunt mai puternice decât intrigile, răsturnările de situaţie, manevrele de diversiune sau jocurile de putere. Aşa încât, va trebui să analizezi factorii care înlesnesc producerea unui răspuns în sensul mesajului pe care-l scoţi în lume, vizavi de ceea ce vrei să întreprinzi într-un context de tipul: "Nu te lăsa prins de forma şi aparenţele unei provocări".

Adevărata menire pe care trebuie să ţi-o asumi este o căutare a sensului faptelor trăite şi al evenimentelor care te obligă la promovarea unei imagini reale şi corecte despre tine, prin intermediul unor situaţii în care te simţi valoros.

Concluzie: Ca lider înţelept trebuie să întrezăreşti partea nevăzuta şi neştiută a lucrurilor, respectiv a adversarilor. Nu întotdeauna ce este vizibil etalat în ochii tuturor constituie realitatea. Există întotdeauna elemente bine ascunse pe care trebuie să le afli, acestea constituind de cele mai multe ori asul din propria-ţi mânecă.

Ca să-ţi creşti potenţialul de lider la maximul, mai întâi asigură-i imunitate. Cum? Creând un "dans" de leadership cât mai special şi cât mai reuşit !* Notă: Zorro (1975)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate