ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Darul maestrului Durer

On Aprilie 28, 2010, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Manifestă-ţi necontenit respectul faţă de leadershipului tău, onorându-ţi rolul printr-o mentalitate sănătoasă şi prin iscusinţa ta de a însufleţi spirite.

Nici pentru Mikael, nici pentru prietenul său Antti nu se sfârşiseră încă necazurile. Trecuseră prin multe împreună, avuseseră parte de multe suferinţe. Dar într-o zi, în călătoria lor, au poposit în oraşul Nürnberg, unde l-au cunoscut pe maestrul Dürer, un bărbat cu mare faimă, un desenator desăvârşit, iar pe deasupra un om de o înaltă erudiţie, căruia până şi prinţii căutau să-i intre în graţii. În ciuda faptului că avea o aparentă simplitate în vorba domoală, îi domina pe cei din jurul lui prin inteligenţă, talent şi cunoştinţe.

Aproape o zi întreagă Mikael a stat de vorbă cu maestrul Dürer care i-a povestit despre toată învăţătura acumulată, despre filozofia sa de viaţă, despre viziunea sa. La despărţire maestrul i-a dăruit trei gravuri, pe care le-a autentificat cu semnătura sa, alături de care i-a scris numele său. I-a mai dat şi o scrisoare de recomandare pentru pictorul Tiţian, sfătuindu-l să-l viziteze atunci când va ajunge la Veneţia. Şi, în sfârşit, cu o bucurie care-l uimi pe tânăr, maestrul îi spuse, înainte de a-şi lua rămas bun:

- Mikael, tu ai ochi care pot înţelege mesajul artei, e un dar pe care l-ai primit de la Dumnezeu şi pe care ar trebui să nu-l neglijezi niciodată, ci să-l dezvolţi ori de câte ori ţi se iveşte prilejul.

Leadership: Experienţa pe care ţi-o oferă lărgirea orizontului din perspectiva mesajului care îţi aprinde mintea, îţi îngăduie să treci în fugă peste un sumar de competenţe care se diversifică, indiferent ce pui în el?

Sfatul maestrului Dürer a contat mult, făcându-l pe Mikael să înţeleagă de ce e mai bine să privească lucrurile din jur cu mai mult interes, cu mai multă atenţie, cu dăruire şi bucurie, la fel ca un artist adevărat. De atunci Mikael a început să privească totul în jur cu alţi ochi. Viaţa lui a devenit mai bogată când a început să aprecieze frumuseţea formelor, a proporţiilor şi culorilor, şi frumuseţea lucrurilor din jur.

Dar marele dar pe care Mikael l-a primit de la maestrul Dürer, pe care l-a preţuit ca pe un om extraordinar, a constat în aceea că i-a deschis o perspectivă nouă asupra vieţii, asupra lucrurilor importante şi definitorii pentru existenţa lui, asupra lumii, asupra viitorului, transmiţându-i o stare de linişte interioară. Practic l-a învăţat să trieze ceea ce este cu adevărat important de ştiut şi de înţeles pentru evoluţia lui, de ceea ce poate fi lăsat deoparte.

Însă competenţele lui Mikael în ceea ce priveşte contribuţia la dezvoltarea propriu-zisă a artei s-au redus doar la realizarea unei corespondenţe cu viaţa, nu printr-o concepţie proprie asupra practicii şi nu printr-o abordare creativă a practicii. Iar, gradul de realizare efectivă a unei opere de artă se poate evalua doar printr-o atentă observare şi îmbunătăţire a practicii acesteia.

Leadership: Alegi să parcurgi un drum al iniţierii în artă printr-o repetată asumare a tuturor valorilor autentice ale cunoaşterii care îţi permit să receptezi o călăuzire în viaţă?

Întâmplare sau providenţă? Mikael a avut prilejul să cunoască un excepţional artist pe care întâmplarea i l-a scos în cale şi pe care nu a mai avut prilejul de a-l revedea vreodată. Căci, aşa cum un pacient aflat în suferinţă are nevoie de un doctor foarte bun care să-i facă o analiză, să-i zică de ce boală suferă şi apoi să-l trateze corespunzător - tot aşa Mikael, a cărui viaţă se cufunda de ceva vreme într-o stare profundă de apatie şi depresie, din cauza atâtor necazuri prin care trecuse, avea mare nevoie de cineva care să-i acorde sprijin moral şi sufletesc şi care să-l scoată din starea în care se afla.

Dürer era un vizionar, un deschizător de drumuri, un mentor desăvârşit care, cu interes şi o încredere deplină, care a fost în stare să-i deschidă ochii lui Mikael către un orizont mai larg, sporindu-i în acelaşi timp acea poftă de viaţă trecută prin sita cunoaşterii.

Leadership: Îţi utilizezi la maxim potenţialul de a trezi în cei superiori ţie măsura valorii lor individuale?

Poţi să realizezi selecţia unui anumit tip de intervenţie în viaţa altora prin integrarea unei noi vibraţii spirituale şi intelectuale, prin filtrarea calităţilor care confirmă o mai complexă maturitate în a privi lucrurile?

Începi să atragi oarece fonduri de inspiraţie atunci când măsori distanţa dintre centrele celor două baze "ştiinţă" şi "orizont", sprijinindu-te pe ceea ce îţi este propus ca formă nouă de suport. Acesta este lucrul pe care îl faci întotdeauna când realizezi o anumită finalitate, la o asemenea scară, a modelării personalităţii - care include învăţarea, instruirea, educarea şi dezvoltarea personală prin extinderea reţelei proprii de coordonate.

Este vorba, mai întâi, de acele coordonate care te ajută să-ţi construieşti o nouă imagine, imitând trăsăturile de caracter ale unui model de urmat. Apoi, acele coordonate care îţi atestă o certă maturizare, nu tocmai fixe, ci modificându-se din mers, o maturizare care se împotriveşte oricăror condiţionări, delimitând o nouă versiune a ceea ce cunoşti despre tine. Şi un set de coordonate de poziţionare într-o postură unică, avantajoasă, de atacant, care îţi permite să aplici o accelerație corespunzătoare a transformării tale atunci când te afli în faţa unui nou început.

Iar maturitatea în modul în care cei superiori ţie îşi fac cunoscută experiența, asumându-şi responsabilitatea pentru rolul și acțiunile lor, ar trebui să fie o „strategie” a potenţialului tău de a trezi în ei măsura valorii lor individuale.

Leadership: Porneşti modul "user" pentru a activa opţiunea "Intelligent Sensor" cu scopul de a controla efectele unor convingeri care nu suportă modificări?

Unul dintre modurile de a obţine o mai bună deblocare de pe o poziţie de inferioritate, foarte aproape de ceea ce numim un amestec de amatorism şi autosuficienţă, constă în implicarea unui mentor care să te înveţe să triezi ceea ce este cu adevărat important să înţelegi şi să ai în vedere pentru evoluţia ta, de ceea ce poate fi lăsat deoparte. Dar depinde de puterea ta de absorbţie a completărilor ce ţi-au fost aduse pe parcurs pentru a finaliza extensia unei deveniri în spaţiul concretului. În plus, trebuie să te asiguri că eşti capabil şi dispus să plăteşti pentru participarea unei gândiri superioare la propria ta realizare de sine.

Modul "user" se referă la capacitatea de a te integra într-un proces de absorbţie a cunoaşterii superioare fără a-ţi pierde originalitatea, independenţa gândirii, aşteptând în acelaşi timp o confirmare a modului în care eşti perceput de ceilalţi.

Iar a activa opţiunea "Intelligent Sensor" cu scopul de a controla efectele unor convingeri care nu suportă modificări, înseamnă să accentuezi acea tendinţă de repoziţionare în relaţia cu minţile mult mai evoluate decât tine, preluând cu multă chibzuinţă şi determinare (examinând obiecţiile ridicate şi acceptând criticile constructive) orice fel de înţelegeri care îţi completează stilul de gândire şi personalitatea.

Leadership: Facilitezi accesarea unei noi dimensiuni a vieţii comparându-te cu acea versiune de realitate cu care şi-au construit alţii valoarea?

Decât o mentalitate ieftină, mai bine una sănătoasă. Maestrul Dürer era, pe lângă un artist desăvârşit, un om cu o conduită morală ireproşabilă, un om cu idealuri înalte, foarte cultivat, foarte talentat, şi cu multă bunăvoinţă, care a redeşteptat în Mikael, într-un timp foarte scurt, setea de cunoaştere, setea de viaţă, ajutându-l să se descotorosească de o mare parte din imperfecţiunile pe care le avea.

Folosindu-se de darul neaşteptat, nesperat, uluitor al maestrului, acela de a vedea viaţa mai mult în culori decât numai în alb şi negru, de a aprecia frumuseţea lucrurilor din jur, Mikael şi-a recâştigat optimismul şi voinţa de altădată, păstrându-şi în inimă un strop de speranţă privind viitorul lui destul de incert.

Nu poţi vedea lumea întreagă dacă orizontul îţi este limitat la lărgimea unei străzi. În orice clipă poţi învăţa ceva nou cu condiţia să vrei şi să ai pe cineva alături de tine care să te sprijine emoţional şi care să-ţi dea sfaturi atunci când ai nevoie, mai ales când treci prin momente grele, mai ales atunci când nu înţelegi anumite lucruri sau nu te poţi hotărî în privinţa unei direcţii de urmat.

Un astfel de om, un mentor, trebuie să fie numaidecât o persoană extraordinară, o fire luminată, măreaţă prin gândirea sa individuală, cu o putere de convingere uluitoare, de la care poţi învăţa cu mult interes şi bucurie să priveşti totul cu ochi buni şi cu multă încredere. Iar cu înflăcărarea pe care o pune un om în toate, şi ţinând seama de lucrurile cu adevărat importante, să-ţi stabileşti nişte scopuri înalte şi, cu putere în suflet, să cauţi să le atingi.

Realitatea cu care îşi construiesc oamenii mari valoarea este o versiune a artei de a face din ei înşişi o creaţie.

Darul maestrului Dürer nu este altceva decât o uşă deschisă spre o altă perspectivă, spre un alt fel de viitor la care poţi ajunge urmând alte căi, uneori mai puţin bătătorite, iar alteori necunoscute şi neştiute de nimeni. Este foarte util să-ţi găseşti un mentor care să-ţi deschidă această uşă spre un viitor alternativ, poate mai bun, şi, la fel, este foarte important să ştii să asculţi şi să înţelegi tâlcul cuvintelor acestui mentor.

Numai un om care, printr-o mentalitate sănătoasă şi prin iscusinţa sa reuşeşte să însufleţească spirite şi să schimbe destine, numai acel om are aptitudini reale de lider.

* Notă: Mika Waltari - Mikael Karvajalka, Editura Polirom, 2005.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us