ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Destul loc în care să-ţi adăpostești mintea

On Decembrie 26, 2017, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Găseşte-ţi loc în ansamblul realităţii așa cum artistul își găsește loc în spațiul imaginaţiei.

Lumea mi se revela ca o absurditate de care eram sigur că nu voi fi capabil s-o controlez, suportând-o prin faptul că mă îndreptăţea la o nădejde pe care trebuia s-o păstrez chiar şi atunci când logica era pusă sub semnul întrebării. Raportul cauzal dintre antecedent şi consecvent, rămânând valid în contextul pluralităţii posibilităţilor de angajament faţă de o cauză ce există numai undeva în viitor, se concentra asupra unei realităţi greu de pătruns. Neîndoios, începeam să trăiesc senzaţia unui blocaj, a unei captivităţi din care nu puteam ieşi.

Decât cu preţul unei eventuale eliminări treptate din toate sferele de conţinut ale absurdului, accesibile mie prin două înfrângeri: pierderea încrederii în sine şi pierderea încrederii în ceilalţi, mai bine era să trăiesc cu o certitudine în care păream cu totul angrenat: că dacă nu voi lua o decizie fermă în privinţa artei de a crea o lume din nimic nu voi reuşi niciodată să slujesc o misiune imposibilă, cum ar fi căutarea permanentă a unei relaţii personale cu Dumnezeu.

Mă hotărâsem să descopăr acea călăuzire ce mă poartă şi acum spre cele lăsate în urmă, acel ceva care să-mi schimbe total viziunea, o percepţie lucidă a totalităţii şi a particularului ca parte organică a ansamblului. Poate și pentru că, în mare parte, ea apărea drept o repetiţie în alb şi negru a aceloraşi obsesii tematice pe care le întâlnisem doar în opera picturală a lui Salvador Dali. Astfel, aveam privilegiul de a mă vedea în ipostaza unui artist ce construieşte deliberat un scenariu potrivit pentru un spaţiu fără sfârşit, plin de întrebări filosofice despre zei, creatori şi dumnezei.

Practic, îmi anulam abandonul în fața posibilității de a mă exprima ca individ oarecare, unul care încearcă să lămurească în zadar o chestiune de inteligenţă, mai ales în limitele epurării materiale cu care operează desenul unei lumi noi, sinceritatea dintr-o artă fără compromisuri. Totul se datora chinului de a încerca o săritură peste o construcţie din gheaţă cum este realitatea unei lumi create împotriva legilor minţii mele, similară cu credinţa într-un Creator distinct de creaţia sa.

Leadership: Poţi să-ţi descoperi locul în lume explorând însuşirea ideilor de efect pentru reprezentarea realităţii, prin proiectarea sinelui în creaţiile imaginate?

În astfel de cazuri începi să-ţi cercetezi cu atenţie atitudinile şi convingerile, în lumina unei flăcări ce se stinge în tine, dar creează o anumită disponibilitate, te sensibilizează, îţi invoca trăiri, îţi deschide ochii, pregătindu-te pentru un drum care duce spre o pârtie alternativă: începutul unei noi etape de viaţă. Just follow your own way / Don't give up and use the chance.

În momentul în care individualitatea omului se spulberă în contact cu puterea de fascinaţie a misterului creaţiei - viaţa şi chinurile devenirii, ni se revelează vidul transcendent al minţii în care se izolează visătorul, ca atunci când te afli faţă în faţă cu un nou început. Potenţialul meu de a surprinde o altă latură a concepţiei despre lume sau a surprinde ceva la care chiar nu m-am aşteptat, la acestea adăugându-se o stranie stângăcie a desenului numit „capătul deschis al tunelului”, susţinea obsesia tematică a tuturor scrierilor mele.

A fi neglijat de inspiraţia divină este un soi de reproducere fidelă a realităţii lumii văzută de un artist care se află în opera sa, se contopeşte în ea şi totuşi, personal, stă departe de ea în temeiul unei concepţii apreciată drept eronată, despre existenţa prinsă în mrejele obsesiilor trecătoare. Aceasta este boala gândirii de a cere mai mult de la tine decât poţi să obţii.

O creație imaginată indică prezenţa simbolică a unei alte realităţi în care eşti numai tu şi Dumnezeu într-un dialog constant şi într-o lucrare pe care puţini reuşesc să o trăiască în viaţa de zi cu zi.

În cadrul relaţiilor dintre realitate şi lumea pusă sub semnul întrebării, care contrazic logica comună, se află însă, vii şi cu aceeaşi putere de sugestie, toate gândurile, revelaţiile şi proiecţiile simbolice pe care le conţine şi acum arta mea. Ele trimit spre un "The Path of Enigmas" a lui Salvador Dali, care parcă exprimă acea parte a experienţei extrasă din lucruri, semnificaţii şi valori, asupra căreia există un consens avansat, sugerand posibilitatea conexiunilor la orice distanţă cu un spaţiu fără margini.

Toate acestea fiind atribuite unei lecţii de evaluare a incertitudinii în care eram angrenat, care cedând locul unei lumi cu întrebări şi căutări, cu provocări şi anxietăţi, îmi punea în vedere refuzul de a accepta realitatea aşa cum este.

Locul meu în lume era același ca al unui artist în spațiul imaginaţiei: trebuia să revelez totodată geometria secretă a formei și a fondului, a umbrei și a luminii, dar cu riscul de a mă pierde în îmbrăţişarea unei povești de viață neverosimile.

A fi original înseamnă să-ți urmezi calea de a experimenta viața în domeniul artei, fără să excluzi sentimentul absurdului din rezultatele căutării unei viziuni noi asupra realităţii.

Destul loc în care să-ţi adăposteşti mintea există acolo unde încerci să-ţi explici logic anumite lucruri sau să găseşti tot felul de nepotriviri între ficţiune şi realitate, între artă și viață, fără să renunți la plăcerea vizionării unei picturi abstracte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us