ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Acţionaţi cu încredere şi eficienţă

On Martie 15, 2009, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Înainte să demonstrezi un punct de vedere care să fie adoptat de ceilalţi oameni, trebuie să creezi un efect de domino din elementele care practic ascund realitatea.

O crima misterioasă care avusese loc pe un vas de croazieră a stârnit panica între pasageri. Toate indiciile duceau spre o singură persoană, totuşi detectivul Columbo era convins că altcineva era de fapt criminalul. Cineva atât de şiret care a reuşit să trimită pe toată lumea pe o pistă greşită, şi care a ştiut să-şi ascundă urmele foarte bine. Aşa că, încăpăţânat până la Dumnezeu, Columbo a continuat cercetările: a investigat de mai multe ori locul crimei, şi-a alcătuit mai multe scenarii plauzibile, a pus o mulţime de întrebări tuturor pasagerilor. Ce mai, a devenit o pacoste pentru călătorii care doreau să-şi continue distracţia !

Observând deranjul pe care l-a produs Columbo peste tot în jurul lui, căpitanul vasului i s-a adresat pe un ton foarte serios: “Locotenente, de ce te încăpăţânezi să continui ancheta? Criminalul a fost prins. Mâine, autorităţile competente vor lua măsurile care se impun. Insist să nu mai deranjezi oamenii de pe vas !

Crezi că a reuşit căpitanul vasului să-l convingă pe Columbo să înceteze cercetările? Ei bine, nu. Columbo şi-a continuat ancheta şi până la urmă a descoperit cine era adevăratul criminal.

Leadership: Ţi-ai propus să cercetezi un fapt care pare neverosimil prin aprofundarea unei zone a punctelor de vedere exprimate prin intermediul unei descrieri insuficient detaliată asupra realităţii?

Uneori leadershipul se dimensionează în funcţie de următorul aspect: "Când lucrezi întotdeauna conform unor motive, iar aceste motive se schimbă, sau când intervin altele noi pe lângă cele anterioare, atunci şi hotărârea şi acţiunea ta se schimbă."

Astfel, leadershipul are valoare de perspicacitate şi particularizare, fiindcă eşti tentat să despici firul în patru şi să-ţi impui punctul de vedere fără drept de apel, mai ales dacă vine vorba de escaladarea unui adevăr care transcende raţiunea logică.

Dacă te pricepi la maşini, atunci ştii că rolul Unităţii de Control a Motorului (prescurtat ECU sau UCM) este de a comanda cantitatea de combustibil care intră în camerele de ardere. UCM primeşte aceste date de la senzorii amplasaţi în motor şi le foloseşte ca parametri de intrare în ecuaţiile pe care le are de rezolvat pentru a produce valorile de ieşire care vor comanda mecanismele de control ale motorului: injectoare, pompe, bujii.

La fel şi în cazul tău. Potenţialul tău este dat de acel „senzor” foarte activ din interiorul tău care măsoară felul în care percepi circumstanţele, modul în care gândeşti, simţi şi acţionezi - care dacă e reglat şi îngrijit cum trebuie creşte nivelul de încredere şi eficienţă, încărcându-te cu un elan si un entuziasm intens. Acest senzor creşte presiunea potenţialului tău în funcţie de tipul de personalitate pe care îl ai, în funcţie de pregătirea ta şi de disponibilitatea ta de a te implica în miezul tuturor problemelor care privesc cariera ta.

Pentru a da un randament maxim în activităţile pe care le întreprinzi trebuie să sporeşti controlul asupra funcţionării propriului tău „motor” de evaluare a configuraţiei realităţii pe care o găseşti străină - care îţi poate garanta performanţe mai bune şi putere mai mare de manifestare a aptitudinilor profesionale. Ştii să reglezi cum trebuie senzorul de detectare şi configurare a unei realităţi străine ţie?

Leadership: Poţi să produci un efect de domino asupra aspectelor care conduc la obţinerea unor rezultate pline de însemnătate, dintr-un fapt care pare a se desprinde din observațiile pe care le păstrezi doar pentru tine?

Efectul de domino presupune atingerea unei piese care angrenează alte piese într-o cădere continuă până la ultima. Este efectul cumulativ produs atunci când un eveniment declanșează un lanț de evenimente similare. Această abordare necesită de asemenea ca tu să ai o imagine de ansamblu asupra acţiunii, proceselor şi lucrurilor aflate într-o desfăşurare unitară şi continuă, în condiţiile în care identifici resursa principală a unei acţiuni viitoare.

Înainte să demonstrezi un punct de vedere care să fie adoptat de ceilalţi oameni trebuie să creezi un efect de domino din elementele care practic ascund realitatea.

Pentru ca impactul tău cu excelenţa (în domeniul în care îţi desfăşori activitatea) să se producă într-un ritm rapid şi controlabil, fără să afecteze esenţa valorii tale şi integrativitatea sistemului tău de funcţionare, trebuie să adopţi o atitudine de învingător. Trebuie să te implici în propriul tău rol de investigator. Adică, trebuie să te transformi într-un Columbo, să îţi întăreşti capacitatea de a produce un efect de optimizare a acelor procese care conduc la obţinerea unor rezultate pozitive, nu false.

Cum te implici în eficientizarea acestui rol?

Priceperea ta excelentă într-o zonă de activitate şi atitudinea formează acea pârghie care transmite energia propulsoare necesară atingerii unei performanţe superioare. Înainte să demarezi o carieră care să-ţi deschidă perspective noi este foarte important să îţi defineşti o atitudine de investigator de realităţi şi ipoteze.

Leadership: Eşti interesat de contextul descoperirii unei "piese" care verifică posibilitatea obţinerii unei reacţii în lanţ controlate, prin crearea unui spațiul privat care devine resursa unei acțiuni viitoare?

Probabil deviza lui Columbo a fost dintotdeauna: “Nu voi da niciodată, dar niciodată înapoi, până când nu descopăr adevărul.” Acesta este genul de mentalitate pe care trebuie să-l adopţi şi tu atunci când te confrunţi cu o problemă dificilă. Trebuie să fii deosebit de perseverent, chiar încăpăţânat, pentru a putea găsi soluţia optimă. Iar dacă vei fi îndeajuns de hotărât să mergi până la capăt în ciuda tuturor piedicilor pe care le întâmpini, cu siguranţă vei găsi o rezolvare care să te mulţumească.

Ce-ar fi fost dacă Columbo ar fi abandonat acel caz complicat şi ar fi lăsat în grija autorităţilor finalizarea anchetei? Ai ghicit. Şi-ar fi pierdut reputaţia. Toţi colegii săi de serviciu nu ar mai fi avut încredere în el şi nu ar mai fi apelat aşa des la ajutorul său. Cu alte cuvinte, Columbo ar fi devenit un ofiţer de poliţie obişnuit, un simplu detectiv de la care nimeni nu ar mai fi aşteptat prea multe.

Este atât de penibil să îţi pierzi reputaţia şi alţii, mai puţin talentaţi decât tine, să te depăşească prin eforturi susţinute. De aceea este atât de important să îţi păstrezi spiritul viu şi să fii mereu în alertă. Fiind mereu pregătit să acţionezi cu hotărâre în orice situaţie, străduieşte-te să găseşti soluţii mai eficace înaintea celorlalţi. Menţine-te pe poziţii favorabile. Fii încăpăţânat şi perseverent în eforturile tale pentru a-ţi atinge obiectivele propuse.

Un spaţiu privat care devine resursa unei acţiuni viitoare reprezintă fondul mentalităţii bazată pe soluţii, văzând o rezolvare în fiecare problemă şi o posibilitate în fiecare imposibilitate. Această mentalitate nu găseşte suport în realitatea exterioară, ci numai în percepţia interioară formată din contextul mai larg al interpretării unei părţi esenţiale ale revelaţiilor care încorporează semnificaţiile unor indicii de natură aparente care răstoarnă orice verdicte.

Dimensiunea deplină a rolului care îţi favorizează reputaţia de detectiv este dată de percepţia formată din contextul mai larg al zonei de explorare a realităţii ascunse în care "oprirea" nu este interzisă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us