ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Blestemul care te ameninţă

On Aprilie 14, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Fii un deschizător de drumuri, dar fără să cazi în plasa blestemului de a te îndrepta înspre nemăsurat.

Atât de pasionat de surf, campionul şi-a îmbrăcat echipamentul specific unui surfer adevărat, şi-a luat placa de surf şi s-a aruncat vitejeşte în apă cu gândul de a traversa oceanul. Dorinţa lui cea mai mare era aceea de a realiza o fapta măreaţă, astfel încât să ajungă celebru.

Oceanul era liniştit şi limpede, valurile erau acceptabile, temperatura aerului era pozitivă, aşa că a putut să înainteze fără probleme. Dar pe măsură ce avansa în larg, oceanul devenea tot mai agitat, valurile erau din ce în ce mai mari, mai iuţi şi mai tumultuoase, vântul bătea din toate părţile cu intensitate. În ciuda vremii care s-a înrăutăţit vizibil, el nu s-a înspăimântat ci şi-a continuat drumul. Nu era prima dată când practica surfingul pe o astfel de vreme şi, pentru că avea experienţă, a crezut că îşi va putea menţine echilibrul necesar de care avea nevoie pentru a face faţă valurilor tot mai capricioase.

Apoi, deodată, totul s-a schimbat. Furtuna care începuse s-a înteţit simţitor, surferul nu s-a mai putut lupta cu valurile, s-a dezechilibrat, a căzut de pe placa de surf şi nu a mai avut puterea de a se redresa. S-a înecat în călătoria spre celebritate.

Tu mizezi pe o singură carte?

Toate ambiţiile noastre se pot destrăma dacă nu punem suflet în tot ceea ce facem. Indiferent de genul de activitate pe care o prestăm, dacă suntem foarte pricepuţi şi talentaţi vom avea numai de câştigat. Însă atunci când mizăm pe o singură carte este bine să cumpănim de două ori înainte de a face pasul decisiv.

Dobândirea succesului personal este pentru unii o misiune contra cronometru – vor să ajungă la linia de final cât mai repede, dar fără să ţină cont de regulile jocului sau de gradul de periculozitate la care se expun. Nu trăim într-o junglă justă sau mai puţin justă, trăim într-o lume guvernată de reguli, de raţiune şi principii pe care trebuie să le respectăm. Iar dacă nu ţinem cont de ele vom avea numai de pierdut.

Te expui pericolului de a-ţi pierde discernământul?

În cartea "Amurgul Gândurilor", scriitorul Emil Cioran făcea o afirmaţie extraordinară: "Blestemul este o provocare nemăsurată şi el creşte în tărie cu cât se îndreaptă înspre nemăsurat."

Cred că oamenii cei mai experimentaţi într-un domeniu sunt mai expuşi pericolului de a-şi pierde discernământul. Şi asta din pricina faptului că au o încredere prea mare în forţele proprii şi în reuşită, excluzând orice posibilitate de eşec. Puţini reuşesc să-şi menţină echilibrul în apele tulburi în care înoată uneori. Iar valurile nenorocului abia aşteaptă să-i lovească pe cei plini de trufie care trăiesc într-o lume care nu face distincţie între realitate şi ficţiune.

Eşti un deschizător de drumuri?

Nu există companii neserioase, ci numai companii conduse de lideri ineficienţi care iau toate deciziile de capul lor fără să se consulte cu nimeni şi fără să le pese de altcineva decât de ei înşişi şi de viitorul lor. Astfel de lideri nu sunt deschizători de drumuri nici pentru cei din jur nici pentru ei înşişi. De fapt, într-un fel se sabotează singuri în carieră şi în viaţă, spre bucuria celorlalte firme concurente de pe piaţă.

În dorinţa lor de a-şi arăta "superioritatea", ei iau decizii pripite fără să analizeze cu atenţie pasul ce urmează să-l facă, şi în final nu obţin nimic, la fel ca surferul care a vrut să traverseze oceanul pe o placă de lemn. Şi iarăşi spun, iraţional.

Concluzie: Cu orice chip, trebuie să eviţi să cazi în plasa blestemului de a te îndrepta înspre nemăsurat. Acţiunile pe care dorim să le întreprindem trebuie să fie urmarea unui studiu clar şi fiabil punând în balanţă câştigul şi pierderea. Este drept că dacă nu vom risca nu vom câştiga, dar dacă vom risca cu cap vom avea mai multe şanse să ieşim în câştig.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us