ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Combustibilul unui creator care înfrânează haosul

On Iulie 02, 2012, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Găseşte calea spre adevărata esenţă a fiinţei umane, ca să sporeşti profunzimea şi calitatea Eu-lui tău.

Două constante se reflectau imperios în viaţa mea, fără să le pot separa: ceea ce sunt, de ceea ce pot deveni. Ca un om înflăcărat de un ideal de neatins, m-am lansat într-o aventură incitantă, neverosimilă. În care aveam să mă confrunt cu taine de nepătruns, indescifrabile prin varietatea sensurilor care se împleteau simultan, lăsând loc la tot felul de interpretări. Cu orizonturi şi semnificaţii mult mai adânci decât cele ale lumii reale, raţionale, pe care o credeam perfectă, şi în braţele căreia îmi cuibăream toate speranţele, toate visurile, toate resursele vitale.

Să fi fost o patimă absurdă a nebuniei?

Căzusem într-o extremă şubredă, total nepotrivită constituţiei mele umane, intelectuale, emoţionale. Un dezacord total cu mine însumi, între îngerii şi demonii care brăzdau cu lumini şi umbre universul meu interior, se născuse subit, manifestându-se în forma cea mai acută, forţată, a unor aspiraţii intangibile. Un proces de judecată a unui ideal utopic?

Ceva ce nu avea o finalitate concretă. Ceva ce nu putea fi destăinuit, fiindcă nu putea fi explicat. Ceva care se definea neîncetat, care se stingea şi aprindea, ca o lampă. Aici era răspunsul !

Ceva care se forma, care se modifica, care căpăta un alt cuprins, dând viaţă altor elemente supuse unei presiuni mecanice externe, tot mai intense, generând o tensiune continuă, filtrată cu posibilitatea de a fi reglată între anumite limite. Ceva care trăia şi murea, ca un motor ce necesită o întreţinere corespunzătoare, un câmp de energie universală care îmi putea limita sau lărgi capacitatea de a fi altcineva.

Expediţia de explorare a celor mai inaccesibile zone umane, începea. O întreagă gamă de aspecte, nuanţe, reflecţii, tipuri de relaţii, o lume necunoscută prin forma şi dimensiunile ei, se deschidea tot mai mult în faţa mea. O lume care te ridică sau te coboară, care te poate încătuşa şi poseda în fiecare clipă, ţinutul îndepărtat al unei realităţi superioare, situat dincolo de orice înţelegere umană finită, se contura la orizont.

Cinste acestei entităţi necuvântătoare, magia, care îşi desfăcea, măiastră, graniţele de adevăr în faţa voinţei mele !

Leadership: Ceea ce este provocator pentru a obține accesul la ceea ce nu cunoaşte nimeni, are putinţa de a fi accesat cu mai multă ușurință pe măsură ce îţi modifici proiecţia asupra imaginii care te reprezintă?

Tendinţa generală în leadership, această ştiinţă relevantă prin prisma influenţei ei, care priveşte înainte de toate natura umană, nu este spre diferenţiere, spre diversitate, ci mai degrabă spre omogenitate. Trebuie să uneşti toate acele părţi din tine care te definesc, şi să le aduci la un numitor comun, pentru a putea fi acceptate de toată lumea.

Este o condamnare categorică a leadershipului, a concepţiilor sau obiectivelor idealiste pe care le susţii, să încerci să maximalizezi sau să minimalizezi însemnătatea manifestărilor interiorităţii unei lumi fără exterior, fără să cunoşti îndeaproape aspectele majore ale realiăţii care asigură o imagine corectă şi fidelă a omului.

Magia leadershipului, labirintul puternic luminat de razele cele mai intense şi mai sănătoase ale ştiinţei de a înţelege fiinţa umană, are la bază un acord total cu tine însuţi, cu exploratorul din tine, întru identificarea şi întreţinerea acelor mecanisme declanşatoare de energii vitale, purtătoare de valori şi virtuţi nebănuite ce stau condensate sub o formă latentă.

Procesul de trezire a conștiinței şi a valorilor care remodelează fiinţa umană constituie, de fapt, premisa necesară şi obligatorie a unei dezvoltări eficiente, definitorie pentru conturarea trăsăturilor personale.

Imaginea care te reprezintă într-un spaţiu cu orizonturi şi semnificaţii mult mai adânci decât cele ale lumii reale, lăsând puterea de sine să-şi exprime nestigherită voinţa, este o îndepărtare de la regulile une societăţi rigide, în căutarea unor expresii şi trăiri revelatorii cu scopul de a-ţi redefini personalitatea.

Leadership: Aprecierea pe care ţi-o acorzi se face în funcţie de gradul de poziţionare faţă de ceea ce este superior înţelegerii obişnuite, în ecuaţia tendinţei de a produce un nou conţinut de realitate?

Ceva se schimbase la mine, de parcă aş fi făcut un legământ care unea viaţa cu universul. Două forţe se manifestau simultan, îmbinându-se şi echilibrându-se reciproc, ca nişte culori de curcubeu care vibrau şi parcă se despărţeau, şi se amestecau iarăşi într-o unitate desăvârşită. O voinţă divină şi voinţa mea, se contopeau, depăşeau orice închipuire, orice limită a raţiunii, devenind una singură, une seule force de connexion. Mă minunam câte emoţii şi întâmplări se îngrămădiseră în atât de puţin timp şi spaţiu.

Asemenea lui Epimeteu, care deschizând Cutia Pandorei a eliberat toate relele din interiorul ei, ca mai apoi, înfricoşat, grăbindu-se să închidă capacul, n-a observat că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era “Speranța” - eu m-am avântat în sferele înalte ale concepţiei omului despre lume, cultivând o nouă înţelegere a “activelor” din care este constituit el, supunând existenţa lui unor norme speciale. Dar fără să conştientizez că singurul lucru care trebuia analizat era tabloul, imaginea de ansamblu a întregii zone raţionale a universului, prin prisma manifestărilor de sine.

Împins de firea curioasă, am reuşit cumva să deschid poarta care făcea legătura cu Universul. Dar am plătit un preţ mare. Fără să observ, am căzut în ispită. Am început să mă transform tot mai mult într-un ostaş al ştiinţei, apărătorul exaltat al alchimiei, un Merlin obligat să desluşească semnificaţia luptei dintre bine şi rău la care era supusă fiinţa umană.

Sufeream tot mai mult de o mare povară. Trebuia să păstrez intactă “Cutia Pandorei”, să protejez cele mai însemnate taine ale fiinţei, ale vieţii, ale universului. Ca un creator care înfrânează haosul. Ca un magician, susţinător al unui mod superior de gândire.

Eram unicul autor al propriului meu destin.

Leadership: Cum vezi imaginea de ansamblu a zonei de înţelegere a naturii omului din nevoia de a fi unicul autor al destinului său?

Cunoaşterea oamenilor, proces în care te-ai aventurat ca lider, este esenţială în leadership. Cunoaşterea profundă a acestora, a relaţiilor dintre ei, a motivaţiilor individuale şi comune, presupune o analiză minuţioasă a naturii umane, o cercetare realistă şi mai ales prospectivă, a acestei forţe a maselor de oameni care te pot propulsa sau te pot destabiliza, ca lider.

Aşa cum chimistul distilează cu răbdare substanţe eterice din plante şi flori, tot astfel şi tu, ca să deschizi poarta care se găseşte la frontiera dintre tine şi ceilalţi oameni, trebuie să analizezi “tabloul”, imaginea de ansamblu a întregii zone raţionale a omului, prin prisma manifestărilor sale. Apoi să încerci schimbi percepţiile care contribuie la formarea lui şi să le cuplezi la convingerile tale.

Leadershipul trebuie să se reflecte în straturile superioare ale entităţii numite “om”. Prin urmare, ca să te ridici la înălţimea potenţialului tău de lider, mai întâi cultivă o nouă înţelegere a “activelor” din care este constituită fiinţa umană, pornind de la elementele pe care se bazează întreaga ei “construcţie”.

Păstrează ferecată Cutia Pandorei, căci o dată deschisă, haosul va pune stăpânire în tot ceea ce ai creat în calitate de lider, iar pilonul principal pe care se sprijină întreaga ta dezvoltare se va prăbuşi.

A fi unicul autor al destinului omului înseamnă să te rezumi la a-ţi crea o lume din care dispar cuvintele "EI" sau "LOR", înlocuindu-le cu stimuli de tipul: "Eu sunt sunt singurul conţinut de realitate pe placul tuturor".

Combustibilul unui creator care înfrânează haosul reflectă poziţia personală adoptată faţă de cunoaşterea oamenilor în viaţa reală. Ca să avansezi în leadership trebuie să stimulezi conexiunile profunde ale unei perfecte autocunoaşteri, să evidenţiezi plusurile acelor părţi ale sinelui care alcătuiesc unitatea fiinţei tale.

Găseşte calea spre adevărata esenţă a fiinţei umane, ca să sporeşti profunzimea şi calitatea Eu-lui tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate