ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Învaţă să contribui

On Martie 10, 2009, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Fii un model de eficacitate pentru arta de a conduce, creând acea legătură specială între oameni care să corespundă standardelor tale de excelenţă.

Două echipe de arheologi au plecat în Egipt cu un singur scop: de a descoperi o structură funerară a poporului egiptean. Amândouă echipele deţineau anumite informaţii precum că structura funerară se afla într-o anumită zonă, într-un perimetru de 640 de metri. Dar amândouă echipele au ajuns în acelaşi timp la faţa locului şi au început să se certe care dintre ele este mai îndreptăţită să efectueze săpăturile.

Unul dintre arheologii şefi ai uneia dintre echipe a intervenit şi a rezolvat problema.

- Perimetru este destul de mare şi guvernul egiptean ne-a lăsat doar două săptămâni la dispoziţie pentru a explora această porţiune de teren. Dacă dorim să descoperim ceva în acest scurt timp, va trebui să lucrăm împreună iar pentru asta trebuie să învăţăm să împărţim totul între noi.

Până la urmă cele două echipe de arheologi şi-au împărţit aria de căutare, şi amândouă au descoperit lucruri interesante.

Leadership: Îţi poţi amplifica potenţialul de a face lucrurile să se întâmple, pe măsura valorii de schimb pe care o acţiune o posedă la un moment dat?

Se poate afirma că există o valoare de tip "unitate" chiar acolo unde aparent ea s-ar părea că nu e aplicabilă, atunci când indiscutabil se declanşează un proces de rezonanţă care conduce la o amplificare a importanţei efectelor obţinute printr-un efort comun şi care pot fi cuantificate.

Potenţialul de a face lucrurile să se întâmple este o viziune care oferă ideilor noi posibilitatea de a lua formă şi de a se materializa printr-o acţiune sinergică care atrage atenţia prin anularea deosebirilor şi diferenţelor dintre oameni.

Aşadar, valorii de schimb pe care o acţiune de voluntariat o posedă la un moment dat i se poate atribui calitatea oamenilor de nu lucra contra voinţei lor la structura unui proiect de amploare, luând în considerare faptul că utilitatea unei cauze comune este aceea care face din modelul dinamicii de grup o obligaţie de rezultat prospectiv şi o valoare de referinţă a "premiului" final.

Acolo unde este evidentă unitatea oameni-muncă, adică acolo unde există pretenţii de cinste, de a face performanţă şi dorinţa de a construi ceva durabil (căci în munca de echipă totul se bazează pe aceste trei elemente), acolo unde se realizează o ordine a priorităţilor şi îmbunătăţirilor asupra cărora trebuie să treacă împreună – încurajarea asigurării cooperării trebuie să atingă potenţialul maxim, trebuie să fie superior realizată şi să dea o notă pronunţată de autenticitate – adică să producă simultan o putere activă, o energie capabilă să asigure productivitatea.

A nu reuşi să creezi acea legătură specială între oameni, astfel încât ei să se dezvolte conform aşteptărilor tale şi să evolueze pentru a fi mai optimi, deci conform standardelor tale de excelenţă, e ca şi cum ai încerca să ajungi cu bicicleta până la un punct îndepărtat pedalând în gol. Ca să ajungi cu bicicleta undeva trebuie să dai din pedale, în timp ce ceilalţi oameni te urmează.

Leadership: Legătura pe care o creezi între oameni corespunde standardelor tale de excelenţă, luând în considerare preţul final al unui beneficiu care nu oferă nicio distincţie între valoarea de investiţie şi valoarea de bilanţ a activelor nemateriale?

A câştiga este o deprindere. Ca şi a pierde. Depinde numai de tine cum îţi construieşti echipa. Poţi să îţi faci prieteni şi să înfrunţi orice greutăţi cu mai multă uşurinţă, sau poţi să îţi impui o atitudine neconstructivă şi să te încăpăţânezi să faci totul de unul singur. Este alegerea ta.

Lucrând cu alte persoane şi arătându-le că eşti interesat să continui lucrul cu ei, le câştigi respectul. Câştigându-le respectul îi determini să se implice cu mai multă energie şi seriozitate în activităţile pe care le organizezi. Acesta este punctul în care trebuie să-i aduci pe oameni: să pună suflet în munca lor şi să fie mândri de asta. Iar în cazul în care ceva nu merge bine, fă tot posibilul să eviţi disputele şi caută o soluţie comună.

Preţul final al unui beneficiu care nu oferă nicio distincţie între valoarea de investiţie şi valoarea de bilanţ a activelor nemateriale este însăşi plăcerea de a face parte dintr-un întreg de care depind părţile sale componente, un întreg care fără tine s-ar putea să nu mai funcţioneze la fel de bine. Devii lider numai prin abilitatea de a genera fenomenul "all for one and one for all".

Ca lider, datoria ta este să stabileşti o legătură cât mai strânsă între membrii echipei, să creezi acea atitudine cooperantă care să-i determine să presteze o muncă de calitate, să se implice pe deplin în atingerea obiectivelor comune. Prin urmare, dacă eşti managerul unei companii şi vrei să îţi atingi obiectivele propuse va trebui să îţi întemeiezi o echipă care să lucreze eficient, ca un tot unitar.

Fii un model de eficacitate pentru arta de a conduce, creând acea legătură specială între oameni care să corespundă standardelor tale de excelenţă. Învaţă să contribui la buna funcţionare a echipei tale punând la dispoziţie o infrastructură complexă de leadership şi excelente facilităţi de colaborare.

Leadershipul este ceea ce aduni laolaltă după ce ai terminat o anumită activitate, care poate fi reprezentat printr-un vector numit "sentimentul însemnătăţii nemăsurate".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us