ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O metodă care dă roade

On Martie 16, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Găseşte elementul care evidenţiază frecvenţa ta de funcţionare ca să culegi roadele unei performanţe superioare.

Niciun criminal nu scapă atunci când Columbo investighează un caz. Da, aşa este. Simpaticul detectiv Columbo nu dădea niciodată greş când era vorba de depistarea criminalilor şi prinderea lor. El avea o intuiţie aproape genială în a identifica rapid cele mai relevante informaţii şi a face legătura între detaliile aparent lipsite de importanţă la prima vedere. Însă secretul succesului său nu se datora atât intuiţiei, cât metodei foarte sofisticate pe care o aplica în procesul de investigaţie.

Pentru a fi sigur că suspectul pe care îl ancheta era criminalul, Columbo trebuia să-i verifice raţionamentul.

De exemplu, într-unul din episoade, în timpul anchetei, Columbo îl roagă pe presupusul criminal să-l ajute să reconstituie modul în care s-a săvârşit crima. Astfel, pe motiv că nu-i plac armele de foc, Columbo îi dă suspectului un pistol şi îl roagă să tragă un foc într-o saltea de burete nou nouţă, pentru a cerceta dacă glonţul tras este identic cu cel găsit în corpul victimei. Brusc criminalul s-a panicat. Iar aşa cum a prevăzut Columbo, acesta a încercat să găsească o justificare a modului în care s-a făcut crima, demonstrându-şi nevinovăţia: “Aveţi arma, glonţul, documentul prin care se identifică proprietarul. E clar că nu eu sunt criminalul.

Deseori Columbo aplica această metodă de intimidare a suspectului. Dându-i arma crimei, el urmărea foarte atent felul în care acesta reacţionează, încercând să se disculpe.

Leadership: Eşti capabil să stabileşti adevărul şi sursa propriei tale autorităţi, în felul în care ceilalţi oameni îşi asumă stările interioare în continua actualizare a identităţii lor?

Înclinaţia omului spre acel adevăr care îl face liber în raport cu propria lui fiinţă şi în raport cu efectele pe care le produc faptele sale, necondiţionat de vreo obligaţie asumată de propria-i voinţă, este urmărea exemplului firii sale - menit să-i verifice erorile de reprezentativitate.

Ceea ce reprezinţi, aia transmiţi. Omul reprezintă, pe de o parte un univers bogat în sentimente, apoi un întreg definit prin gândire, dar mai ales un cumul de actualizări ale evoluţiei sale care îl ajută să-şi măsoare mai bine impactul în împrejurările care îi îngăduie să-şi valorifice potenţialul la maxim.

Leadershipul, în încercarea de a exprima diferitele aspecte şi manifestări considerate importante în cadrul unei deveniri care judecă paşii clipei la scara valorilor, în care accentul se pune pe detaliile aparent lipsite de importanţă la prima vedere, este realizabil prin investigația acelei rațiuni delegate să descopere adevărul despre om.

Acest adevăr este în strânsă legătură cu circumstanţele care îi favorizează sau defavorizează rolul în societate sau în anumite circumstanţe. Cum te raportezi la oamenii care îşi pun la încercare emoţiile, virtuţile şi puterea minţii?

Leadership: Poţi să faci din tine un TOT coerent privitor la modul cum accesezi o realitate care ascunde sub diverse "măşti" trăirile oamenilor şi nuanţele cele profunde ale motivaţiei lor?

Dacă vrei să te integrezi în dimensiunea unui leadership care corespunde unei realităţi umane brute, nefiltrate de îndoieli, dar care de fapt trăieşte în bună măsură prin conectarea la stările interioare ale oamenilor (devine o adevărată provocare să le interpretezi), trebuie să atingi acel nivel evolutiv de cunoaştere care îţi permite să cunoşti adevărurile de dincolo de platoşa autoimpusă de ei.

Iar dacă oamenii trebuie să decidă cu ajutorul minţii cum să-şi cultive, cum să-şi antreneze şi să-şi prolifereze sentimentele care au potenţialul de a dăuna moralei şi imaginii lor, atunci liderul are menirea să-i readucă într-o realitate pe care ei par că au părăsit-o definitiv.

Asta presupune experimentarea acelei conştiinţe care, depăşind sentimentul, ar trebui să îi îndemne pe oameni la corectitudine şi integritate, împingându-i să fie prezenţi, identificabili şi recognoscibili printr-o judecată care ţine mai degrabă de o filosofie realistă în abordările moraliste decât de „spectacolul” creat de o ieşire din tiparele normalităţii.

A fi capabil să stabileşti adevărul pe care se sprijină conştiinţa oamenilor dă putere totală sursei propriei tale autorităţi. Un lider ia în calcul principiile pe care se construieşte identitatea reală a oamenilor, încercând să se regăsească și în acele părticele de suflet oferite de ei.

Ia aminte la definiţia identităţii de care o propunea cineva pe o pagină web: "Identitatea este ceea ce oferă continuitate vieţii interioare a omului, este partea stabilă, mereu identică cu sine însăşi, din fiinţa umană, care este purtată de la o etapă la alta, secundă cu secundă, prin toate experienţele vieţii şi care face din persoană un tot coerent."

Leadership: Multe din aspectele propriei tale motivări pot fi înţelese prin simpla analiză a abilităţilor care te însoţesc pe drumul către valorificarea realităţii percepută prin filtrarea trăirilor celorlalţi?

Dacă eşti pasionat de geografie, atunci probabil ştii că densitatea fragmentării reliefului este elementul de analiză care evidenţiază frecvenţa alternanţei culoarelor de vale cu suprafeţele interfluviale. În termeni relativi această densitate poate fi apreciată ca mică, medie şi mare, prin simpla observare a hărţii topografice. În cazul în care este nevoie de o precizie mai ridicată este necesară întocmirea unei harţi a fragmentării orizontale a reliefului pe baza calculării raportului dintre lungimea totală a reţelei de văi (exprimată în kilometri) şi suprafaţa pe care se execută măsurarea acestora.

Vei fi incapabil să culegi roadele unei performanţe care să-ţi confere o anume superioritate asupra celorlalţi, dacă nu reuşeşti să-ţi fragmentezi atenţia. Sau dacă nu îngădui convingerilor tale să se preocupe de toate detaliile care îţi întregesc personalitatea. Cu cât acorzi mai multă atenţie hărţii mentale care îţi permite să schimbi total perspectivele de abordare ale funcţionării fiinţei umane, cu atât vei putea să-ţi înţelegi mai bine credinţele care îţi guvernează mintea.

Şi tu poţi fi un Columbo al propriilor tale gânduri, al personalităţii tale dacă acorzi atenţie detaliilor care fac ca judecata ta să fie un proces mai maleabil în depistarea şi eliminarea propriilor „erori de funcţionare”. Dacă întocmeşti o hartă a structurii tale de personalitate, detectivul din tine te va ajuta să îţi înţelegi mai uşor impulsurile, tendințele morale şi sociale, şi modul în care eşti perceput de către ceilalţi – pe baza raportului dintre activul şi pasivul existent în tine, dintre faptele şi valorile tale, adică dintre forma Ego-ului tău şi conţinutul său adevăr.

Leadershipul tău se constituie dintr-o intervenţie psihologică ce ia în considerare numeroase perspective de abordare ale funcționării ființei umane prin raportare la o realitate care susţine sau neagă adevărurile înscrise într-o situaţie de tip "capcană"?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us