ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Principiul schimbării

On Ianuarie 28, 2010, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Dacă eşti nemulţumit de realitate, modelează o alta. Dacă nu poţi, modelează-te pe tine.

Dacă eşti un admirator al actorului Robert De Niro, atunci precis ai văzut filmul „Stanley & Iris (1989)”. Iris, o văduvă cu doi copii, încearcă să-şi refacă viaţa şi să trăiască în aşa fel încât să-i fie bine. Nu-i este însă deloc uşor să se descurce singură, iar ca simplu lucrător într-o secţie de patiserie salariul nu-i ajungea pentru toate cele trebuincioase.

Dar totul se schimbă când îl cunoaşte pe Stanley, un simplu bucătar. Între ei se stabileşte o relaţie de prietenie. Însă Stanley are un mare cusur: nu ştie să scrie şi să citească. Din acest motiv este concediat şi nevoit să-şi caute un alt loc de muncă. El îşi dă seama că realitatea nu o poate schimba. Fără să ştie să scrie şi să citească nu va putea ajunge niciodată prea departe. Peste tot, oriunde îşi va căuta un loc de muncă i se va reproşa, iarăşi şi iarăşi, acelaşi lucru: că este analfabet.

Leadership: Îţi exprimi intenţia de a fi o lecţie de viaţă pentru ziua de mâine, găsind acea unică raţiune de a fi COMPLET în centrul unei creaţii în care se imprimă nuanţele propriului caracter?

Stanley e prea lucid ca să nu-şi dea seama că viaţa lui se risipeşte, că se sacrifică zadarnic, că lumea de vis la care râvneşte cu atâta ardoare şi convingere se îndepărtează tot mai mult de el. Nemulţumit de realitatea în care se zbătea zilnic, nedorind să se izbească mereu de refuzuri si concedieri, decide să se schimbe el însuşi. Aşa că într-o zi, graţie dorinţei sale nemărginite de a trăi în fericire, apelează la Iris, căreia îi cere ajutorul. Iris acceptă cu plăcere să-l înveţe să citească şi să scrie, şi în cele din urmă izbuteşte să-l înveţe.

Totuşi Stanley, deşi fusese tot timpul analfabet, a avut o mare pasiune: să inventeze lucruri. Printre altele inventase un mecanism sofisticat de răcire a prăjiturilor. Iar pentru că a învăţat să scrie şi să citească a putut să-şi valorifice invenţia şi să semneze un contract foarte bănos cu o companie la care a fost promovat foarte repede. Acum trăia într-o altă realitate, cea pe care şi-a dorit-o dintotdeauna – o realitate în care totul devenea posibil.

Finalul filmului este senzaţional. Stanley, se întoarce la Iris, căreia îi datora totul şi pe care ajunsese s-o iubească enorm, o cere în căsătorie şi îi propune să se mute cu el în noua lui casă.

Leadership: Îţi iei răgazul de a susţine aspiraţia de înnoire a percepţiei de sine, măsurându-ţi abilitatea de a fi complet prezent și conștient de ceea ce faci într-un moment anume?

A venit timpul să modelezi o lume nouă? Ce triumf pentru un om ca Stanley, să înfăptuiască imposibilul. Care a fost oare calitatea lui cea mai importantă? Cu siguranţă voinţa. Iar dorinţa de schimbare i-a alimentat visurile. Impulsul său spre o altfel de viaţă, tot ceea ce a făcut pentru a-şi schimba traseul existenţial, i-a dat undă verde să-şi urmeze visurile.

Cu alte cuvinte, el a învăţat să aleagă înainte să culeagă. S-a concentrat asupra lucrurilor absolut necesare pentru că altă posibilitate de a-şi schimba traiul nu era. Şi-a dat seama că singura cale de a schimba realitatea era să se schimbe el însuşi. Aşa că şi-a modelat strategiile şi s-a adaptat noilor cerinţe, aceasta fiind singura cale de a-şi atinge scopurile.

Stanley este un exemplu excelent de persoană care a făcut ceea ce trebuie în viaţă. Atras până în adâncul fiinţei sale de dorinţa arzătoare de a-şi îndeplini visurile şi adânc influenţat de dragostea faţă de Iris, a decis să pună capăt odată pentru totdeauna vieţii anoste şi chinuitoare pe care o ducea.

Percepţia de sine are ca bază raportul direct care se stabileşte între efortul de a da o nouă semnificaţie vieţii şi natura inclinaţiilor intelectuale sau afective care te împing spre acţiune.

Momentul cheie când devii conştient de importanţa înnoirii percepţiei de sine, odată cu revenirea în conştiinţă a necesităţii de a da un sens vieţii, după felul cum eşti atent la lecţiile oferite de eşecuri, se produce atunci când ai putinţa de a dobândi o nouă orientare prin intermediul unui câştig (material sau afectiv).

Fiecare om trebuie sa-si rezerve un moment pentru a reflecta de unde vine şi încotro se îndreaptă. Iar dacă, după o atentă analiză, reiese faptul că direcţia în care se îndreaptă nu este cea bună, atunci cu siguranţă trebuie să se schimbe. Iar schimbarea vine întotdeauna din interior. Căci ca să schimbi lumea exterioară, soluţia este aceea de a te schimba în primul rând pe tine însuţi.

Viaţa nu este totdeauna roz aşa cum ne-am dori fiecare din noi. Dar cu siguranţă ne-o putem îmbunătăţi dacă încercăm să ne schimbăm noi înşine.

Leadership: Trezeşti ecoul propriul tău Eu ca să poţi oferi vieţii tale o nouă orientare?

Aşa cum un pictor fascinat de expresivitatea mişcării atletice este capabil să sesizeze corpul uman şi membrele sale în traiectoria de la un punct la altul, acolo unde fotografia instantaneu eşuează – tot aşa şi tu, ca să îţi plasezi existenţa într-un alt context, ca să oferi vieţii tale o nouă orientare, mai întâi trebuie să trezeşti ecoul propriului tău Eu. Adică să elimini orice tendinţă de diminuare a propriei tale valori, să-ţi conştientizezi capacităţile, apoi să-ţi stabileşti ferm scopurile pe care vrei să le urmezi, căutând oportunităţi de dezvoltare chiar şi acolo unde alţii au eşuat.

Evaluează-ţi în mod realist poziţia faţă de factorii care ar putea influenţa negativ performanţele tale, reformulează-ţi sistemul de valori eliminând acea oscilaţie între voinţă, abandon şi îndoială - ca să-ţi regăseşti propria fiinţă, apoi impune existenţei tale traiectoria spre accesul la un nou mod de a-ţi manifesta potenţialul.

Cineva spunea că fiecărui om îi este rezervat ceva mai bun în această lume dacă îşi modelează strategiile după care se ghidează în viaţa. Avea dreptate. Este absolut necesar să ne analizăm cu atenţie caracterul şi personalitatea şi să aflăm unde suntem vulnerabili şi care ne sunt calităţile care ne pot pune într-o lumină favorabilă.

Numai dacă vom înlătura punctele slabe şi dacă ne vom dezvolta punctele forte vom izbuti să construim o realitate mai aproape de aspiraţiile noastre.

Schimbarea pe care ţi-o prilejuieşte destinul porneşte din sinceritatea inimii şi se manifestă întotdeauna moral prin condițiile compatibile cu viziunea, inovarea şi valorificarea cunoștințelor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate