ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Testează-ţi aptitudinile

On Martie 04, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Îmbunătăţeşte-ţi performanţele profesionale, conturându-ţi într-un mod foarte convingător stilul de interpretare al rolului tău.

Un actor de teatru urcă pe scenă şi îşi joacă rolul. Dorinţa lui cea mai mare este să capteze atenţia publicului spectator. După aproape 50 de minute în care a dat tot ce a avut mai bun din el, actorul aşteaptă reacţia publicului - care fie aplaudă, fie nu. Dacă spectatorii aplaudă cu însufleţire înseamnă că rolul pe care l-a jucat a fost excepţional, dacă nu-l susţin, probabil că actorul nu a rezonat cu ei, deci nu a oferit un spectacol prea bun.

Dar indiferent cum şi-a jucat rolul, actorul are parte de o reacţie imediată şi directă din partea publicului. Astfel, el ştie exact ce efect a avut interpretarea şi va şti ce trebuie să schimbe, ce trebuie să îmbunătăţească în profesia sa astfel încât data viitoare să-şi joace rolul impecabil.

Aşa cum un căutător de perle trage aer în piept înainte de a plonja în apă şi îl elimină tot când iese la suprafaţă – tot aşa şi tu trebuie să incubi în leadershipul tău preocuparea consecventă şi adâncită pentru fiecare din etapele hotărâtoare ale interpretării propriului rol, ţinând seama de însuşirea ta cea mai profunda şi mai preţioasă. Adică, în cuvinte mai simple, să scoţi la suprafaţă tot ce e mai bun în tine.

Leadership: Îţi evaluezi performanţa transmiţând semnale de sincronizare în circuitul de ajustare a aşteptărilor celorlalţi oameni?

Ceea ce diferenţiază un actor de valoare de un actor mediu este faptul că primul se străduieşte să-şi îmbunătăţească performanţele conturându-şi într-un mod foarte convingător stilul de interpretare al rolurilor sale - ţinând tot timpul cont de reacţia publicului. Căci în final publicul este cel care decide calitatea propriei sale prestaţii. Dacă actorul nu reuşeşte să le capteze atenţia spectatorilor, dacă nu le stârneşte acea sete lăuntrică de a-l urmări până la sfârşit, atunci înseamnă că trebuie să-şi revizuiască serios stilul interpretativ.

Expresiile rezultatelor obţinute nu doar prin efort şi printr-un proces de actualizare a abilitaţilor, ci mai ales printr-o analiză a gradului de acceptabilitate a celorlalţi, joacă rolul forţelor de legătură ce acţionează asupra valabilităţii tale. Aceste expresii sunt în strânsă legătură cu mult cu modul cum te administrezi în interior şi cum te programezi pentru reuşită atunci când eşti străbătut de fiorul conştientizării poziţiei de dependenţă pe care ţi-o asumi faţă de reacţia celor care te evaluează. Semnalele de sincronizare reprezintă manifestări ale performanţei tale, purtătoare de informaţie care te identifică drept un om de valoare, şi în funcţie de amplitudinea lor vei primi primi aprecieri şi follow.

Rezultatele se pot determina prin integrarea acestei poziţii de dependenţă la toate elementele "circuitului" de detectare, estimare şi ajustare a aşteptărilor celor din jur. Deşi teoretic această metodă este todeauna aplicabilă, în practică este posibil de aplicat numai în cazurile când atât forma circuitului cât şi modul tău de a performa sunt mai stricte şi mai apropiate de propria ta împlinire. De propria ta destinaţie numită "desăvârşire". 

Numai rezultatele pe care le obţii decid valoarea ta. Vestea tristă este că rezultate palpabile nu vei obţine peste noapte, deci nu te aştepta să dai gata lumea dintr-o dată. Dar oricum ar fi, dacă vrei cu adevărat să te perfecţionezi în domeniul în care îţi desfăşori activitatea va fi necesar să-ţi testezi periodic aptitudinile şi competenţele, iar în funcţie de reacţia celor din jurul tău care te evaluează vei putea să stabileşti nivelul la care te situezi.

Îmi vine greu să cred că cineva poate obţine rezultate remarcabile dacă nu depune eforturi maxime în acest sens şi dacă nu îşi testează periodic aptitudinile. De aceea sunt de părere că, asemenea unui actor, va trebui să obţii reacţia mai multor persoane înainte de a avansa la rangul de profesionist.

P.S. Nu uita că gradul de pregătire profesional se bazează nu numai pe cunoştinţe teoretice ci şi pe exerciţiu practic.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us