ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Testează-ţi aptitudinile

On Martie 04, 2009, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Îmbunătăţeşte-ţi performanţele profesionale, conturându-ţi într-un mod foarte convingător stilul de interpretare al rolului tău.

Un actor de teatru urcă pe scenă şi îşi joacă rolul. Dorinţa lui cea mai mare este să capteze atenţia publicului spectator. După aproape 50 de minute în care a dat tot ce a avut mai bun din el, actorul aşteaptă reacţia publicului - care fie aplaudă, fie nu. Dacă spectatorii aplaudă cu însufleţire înseamnă că rolul pe care l-a jucat a fost excepţional, dacă nu-l susţin, probabil că actorul nu a rezonat cu ei, deci nu a oferit un spectacol prea bun.

Dar indiferent cum şi-a jucat rolul, actorul are parte de o reacţie imediată şi directă din partea publicului. Astfel, el ştie exact ce efect a avut interpretarea şi va şti ce trebuie să schimbe, ce trebuie să îmbunătăţească în profesia sa astfel încât data viitoare să-şi joace rolul impecabil.

Aşa cum un căutător de perle trage aer în piept înainte de a plonja în apă şi îl elimină tot când iese la suprafaţă – tot aşa şi tu trebuie să incubi în leadershipul tău preocuparea consecventă şi adâncită pentru fiecare din etapele hotărâtoare ale interpretării propriului rol, ţinând seama de însuşirea ta cea mai profundă şi mai preţioasă. Adică, în cuvinte mai simple, să scoţi la suprafaţă tot ce e mai bun în tine.

Leadership: Îţi evaluezi performanţa transmiţând "semnale de sincronizare" în circuitul de ajustare a aşteptărilor celorlalţi oameni?

Ceea ce diferenţiază un actor de valoare de un actor mediu este faptul că primul se străduieşte să-şi îmbunătăţească performanţele conturându-şi într-un mod foarte convingător stilul de interpretare al rolurilor sale - ţinând tot timpul cont de reacţia publicului. Căci în final publicul este cel care decide calitatea propriei sale prestaţii.

Dacă actorul nu reuşeşte să le capteze atenţia spectatorilor, dacă nu le stârneşte acea sete lăuntrică de a-l urmări până la sfârşit, atunci înseamnă că trebuie să-şi revizuiască serios stilul interpretativ.

Expresiile rezultatelor obţinute nu doar prin efort şi printr-un proces de actualizare a abilitaţilor, ci mai ales printr-o analiză a gradului de acceptabilitate a celorlalţi, joacă rolul forţelor de legătură ce acţionează asupra valabilităţii tale. Aceste expresii sunt în strânsă legătură cu mult cu modul cum te administrezi în interior şi cum te programezi pentru reuşită atunci când eşti străbătut de fiorul conştientizării poziţiei de dependenţă pe care ţi-o asumi faţă de reacţia celor care te evaluează.

Semnalele de sincronizare reprezintă manifestări ale performanţei tale, purtătoare de informaţie care te identifică drept un om de valoare, şi în funcţie de amplitudinea lor vei primi primi aprecieri şi follow.

Leadership: Poţi să-ţi păstrezi valabilitatea într-o fază de tranziție de la un rol de mare însemnătate la un mijloc privilegiat de deschidere faţă de vastul câmp al aprecierii valorii care vine de la sine?

Rezultatele cele mai bune pe care le poţi obţine, ca element al puterii tale de convingere, se pot determina prin abandonarea poziţiei de dependenţă faţă de impresiile primite din partea publicului, adică atunci când rolul de pe scenă nu contrastează cu realitatea.

Aprecierea pe care ţi-o acorzi se face în funcţie de gradul de poziţionare faţă de ceea ce te motivează lăuntric, la nivel de imaginaţie şi emoţie, când intri în dialog cu publicul, care uneori compune senzaţia de insuficienţă a capacităţilor de interpretare a rolului într-o experienţă de învăţare a acceptării şi mulţumirii de sine.

Valabilitatea este ceea ce obţii ca valoare de sine după ce ţi-ai jucat rolul.

Iar valoarea de sine, legată de concentrarea conştiinţei asupra actului ce se săvârşeşte într-un anumit moment, vizează acea credință în forțele proprii determinată de îndeplinirea realizărilor pe plan personal și profesional. Ea se manifestă ca o relaţie cauzală între atitudine şi emoţii, în sensul că ceea ce provocator, facil sau chiar relaxant pentru tine, în cazul altora poate deveni ameninţător sau imposibil de realizat.

Numai rezultatele pe care le obţii în afara scenei decid valoarea ta. Deci nu te aştepta să dai gata lumea dintr-o dată. Va fi necesar să-ţi testezi periodic aptitudinile şi competenţele, iar în funcţie de reacţia celor din jurul tău care te evaluează vei putea să stabileşti nivelul la care te situezi.

Îmi vine greu să cred că cineva poate obţine rezultate remarcabile dacă nu depune eforturi maxime în acest sens şi dacă nu îşi testează periodic aptitudinile. De aceea sunt de părere că, asemenea unui actor, va trebui să obţii reacţia mai multor persoane înainte de a avansa la rangul de profesionist.

P.S. Nu uita că gradul de pregătire profesional se bazează nu numai pe cunoştinţe teoretice ci şi pe exerciţiu practic.

A merge pe calea potenţialului de leadership înseamnă să arăţi lumii că eşti capabil să faci un rol mare atât în momentul maximului de atenţie care ţi se acordă, cât şi în momentul când te simţi nesatisfăcut de prestaţia ta.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us