Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Doi artiști în aceeași epopee creativă

On Octombrie 11, 2023
, in
Performance eX-Flash by Neculai Fantanaru

Privirea ta oglindeşte locul din care priveşti, iar locul din care priveşti, îţi creează locul în care trăieşti.

Sunt la mare, îmi arunc ochii pe plaja însorită. Încercând să capturez cât mai multe detalii posibil, schimbând unghiul de observație pentru a vedea subiectul din perspective diferite, am reținut câteva scene de o deosebită frumuseţe. Peisajele dătătoare de adânci trăiri, nostalgice şi evocatoare, în care fiecare element devine o pagină nouă dintr-un captivant roman vizual, sunt făcute parcă pentru a le contempla şi recepta ca pe un fel de poveste nescrisă, în care nisipul și valurile devin pagini albe. Numaidecât, artistul din mine devine naratorul tăcut al acestui spectacol natural, hoinar pe drumuri întinse, chiar puţin şi mai ciudat, năzuind spre a capta esența efemeră a naturii într-o creație durabilă și a o transpune pe pânză.

Tu, marea mea dragă, ce mi-ai pregătit să văd? Cum așteptai de la mine să te pictez? Niciodată nu te-a mulțumit schița rapidă, impresiile mele iniţiale care captau misterul și profunzimea peisajului, fiindcă tot de atâtea ori am putut vedea pe chipul tău o anumită deziluzie, o vagă neîncredere, o revelație dureroasă sau dezamăgitoare care contrazicea așteptările mele. Cu luare aminte, m-ai cercetat o clipă, apoi o zi întreagă, apoi zi de zi pe tot parcursul sejurului meu, de parcă m-aş fi întors în trecut și ți-aș fi regăsit vechile secrete, îngropate în nisipul timpului, sau ţi-aş fi amintit vreo suferinţă uitată, un recuerdo profundamente arraigado en el alma . Şi, totuşi, nu-i așa că ai găsit în ochii mei o întreagă lume de sensuri și trăiri?

E adevărat. M-am grăbit, m-am avântat să te conturez mai vie că oricând, soarele încălzindu-ţi valurile, domolindu-le furia. Şi mi s-a părut absurd să pierd puținul timp avut la dispoziție cu schița unor simple răsărituri de soare, în timp ce tu, adevărata comoară a peisajului, un tablou natural desprins din visuri, erai chiar în fața mea. Cu acea privire plină de taine și deopotrivă curiozitate, ca și cum ai fi vrut să explorezi cele mai adânci straturi ale sufletului meu, tot timpul m-ai privit ca pe un pelerin al frumuseţii, iar eu ardeam de nerăbdare să îţi transpun peisajul pe pânză.

Leadership: Poţi să creezi o experiență autentică și emoționantă în acelaşi timp, încât imaginea pe care o transmiţi să fie percepută ca un soi de iluzie creativă a unui artist?

Marea, draga mea întindere nesfârşită. Așteptai să comentăm tabloul împreună, imaginea ta dintr-o perspectivă veșnică, în care valurile devin ecouri ale timpului și nisipul devine un păstrător de amintiri nespuse. Chiar ai intenționat să-mi ceri părerea, gata să-mi lămurești eventuale detalii neclare, dar am plonjat total în creație și tu te-ai resemnat, sau poate că dialogul nostru te-a prins și ai uitat complet de peisaj. Poate că atunci când vei gândi la fel ca mine, sau aproape ca mine, ca noi, vei înţelege că este greu să te schimbi, descotorosindu-te de tot ce ai fost, de tot ce-ai învăţat, de tot ce-ai devenit, ca să te transformi într-un soi de muză a tabloului meu interior.

Într-un anumit moment, un gest fără sens m-a distras de la tine, în timp ce înaintea mea se desfășura un adevărat spectacol de culoare și lumină. Ai simţit ce-am simţit şi eu, nu-i aşa? Şi dacă ai simţit, de ce nu simţi în continuare? Mi-ai zis că secretul tău este prea adânc pentru a fi dezvăluit în cuvinte, prea subtil pentru a fi exprimat în limbajul oamenilor, asta fiind un adaos crucial de admirație față de sublimul creației, adus omului ca un fel de iniţiere într-o călătorie interioară care-l determină să-şi reevalueze perspectiva asupra vieții și a realității.

Asta mi-a amintit de panica mea de la începuturi, când fiecare pânză albă îmi crea un gol în stomac, părând că se umple treptat cu fiecare nuanță și fiecare pensulă în mișcare.

Am reuşit. Am putut vedea în peisajul chipului tău o frumusețe aparte, o imagine pe care am simțit nevoia să o transpun pe pânză, dar şi un fel de reţinere, ca şi când ai păstra în tine un secret care nu poate fi exprimat în cuvinte, ci doar transpus în culori și forme pe pânză. Seamănă cu descrierea "Portretului lui Dorian Gray", amintind de puterea artei de a captura complexitatea umană și de a reflecta adâncimile sufletului într-un mod fascinant.

Asemenea mării, arta mi-a oferit o fereastră către profunzimile inepuizabile ale experienței umane și m-a încurajat să contemplu și să receptez cu sensibilitate frumusețea și complexitatea lumii.

Leadership: Tabloul în care îţi oglindeşti privirea poate însufleţi imaginea care te reprezintă, ducând la o poveste nesfârșită?

"În colțul unei camere întunecate, pe un suport de marmură, zăcea un portret într-un cadru superb. Pictura, într-o armonie perfectă de culori, părea să respire viață. În ea, chipul unui tânăr frumos, cu ochi adânci și păr ondulat de un negru strălucitor, era surprins într-o expresie care emană tinereţe și inocență. Dar, în ciuda acestei aparențe, privirea sa părea să ascundă un secret întunecat, iar zâmbetul său avea o umbră de tristețe. Era un portret care te fascina și te înfiora în același timp, pentru că în el erau înfățișate toate poftele ascunse și toate păcatele, în timp ce tânărul din carne și oase rămânea nevinovat și intact."

La fel cum marea își dezvăluie tainele prin mișcarea sa veșnică, tot astfel eu îmi deschid sufletul și exprim emoțiile prin arta pe care o creez, fascinând orice privitor și în același timp învăluindu-l în mister, încât sufletul contemplator rămâne nevinovat și curat în fața acestui spectacol artistic. Un tânăr frumos este oglindirea unei mări care reflectă încrederea și determinarea, tainele și profunzimile sufletului care îşi contemplă tăcerile semnificative, el fiind surprins într-o expresie care emană tinereţe și inocență. Iar dacă marea devine învolburată, atunci și tânărul își poate găsi călăuza în propriul tumult interior.

Astfel, arta devine stăpâna unui tablou care surprinde dansul neîntrerupt al schimbărilor, fie ele în marea interioară sau în lumea exterioară. Eu însumi mi-am însufleţit tabloul cu imaginea mării, iar marea şi-a întors privirea spre mine şi mi-a împrumutat culoarea sufletului ei.

Doar aşa pot să cred în tot ce crede marea, că singurul lucru care poate rămâne neclintit între noi este pasiunea arzătoare de a explora și exprima frumusețea, felul ei de a-mi provoca și mai multă fericire, indiferent de stările și schimbările lumii înconjurătoare. O mare atât de misterioasă, încât fiecare val al tău ascunde povești nespuse !

Dacă vreodată vei uita că te-am pictat pe pânza amintirilor, aşa cum tu m-ai spălat de griji şi de tristeţe, învăţându-mă să devin o parte a peisajului tău, atunci vom rămâne amândoi părţi din aceeași poveste nesfârșită a naturii, întrepătrunși într-o conexiune profundă. Vom fi amândoi parte din același tablou, doi artiști în aceeași epopee creativă.

Leadershipul adaugă actului de creație un singur atribut: acela de a completa două entități distincte - artistul și imaginea - capabile să se îmbine armonios și să se dezvolte într-un mod inspirat.

Mai mult, dacă arta este actul de a crea și exprima o conexiune profundă între creator și subiect, într-un mod care transcende griji și tristețe, transformându-i pe amândoi în artiști, într-o poveste nesfârșită a naturii, atunci leadershipul devine un soi de catalizator al conexiunii dintre ceea ce există în interiorul fiecărui individ și ceea ce poate fi creat și exprimat prin artă.

Doi artiști în aceeași epopee creativă se întâlnesc într-un singur loc, acolo unde privirea lor devine pensula ce colorează o lume întreagă. Marea devine muză, în timp ce eu, artistul, ajung să mă preschimb într-un povestitor al nesfârșitelor sale povești. Iar dacă aș trăi o mie de ani, şi o mie de ani se vor contopi într-o singură zi, marea va fi tot acolo, dar schimbată de o pensulă care îi înfățișează veșnicia, în timp ce eu voi rămâne un artist la fel de talentat, dar preschimbat într-un martor al timpului nesfârșit.

Bine spunea la un moment Cătălin Manea: “Privirea ta oglindeşte locul din care priveşti, iar locul din care priveşti, îţi creează locul în care trăieşti.”

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…