ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Domino insights (II)

On Noiembrie 26, 2013, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Ridică-te deasupra gândirii comune, conectându-te pe frecvenţa „intrărilor şi ieşirilor” de elemente active din configuraţia omului.

Cine a spus că spiritul are din când în când trebuinţă de un om demonic, a cărui putere superioară se ridică împotriva gândirii comune, a ştiut prea bine că în dosul unei aparenţe care ascunde adevăruri greu de acceptat se degajă o influenţă subtilă şi plină de autoritate. Subtilul indicator al performanţei ascuns în om, superior gândirii comune printr-un "a şti să conduci evenimentele" se degana dintr-un "Cine sunt?" ridicat la puterea voinţei de a experimenta noi laturi ale naturii umane, câştigădu-şi autoritatea din dosul unei gândiri plină de aparenţe.

Constatările şi expertizele pe linia de calitate a tipului de om „universal”, a cărui ştiinţă de necuprins este cazată la acelaşi etaj cu suprema înţelepciune, atestă o formă periculoasă de deficit intelectual, o puternică întrepătrundere între elementele de susţinere şi cele de modelare a minţii.

Ştiinţa lui Hannibal Lecter nu este doar simplul rod al debordantei curiozităţi intelectuale, ci reprezintă principala componentă din procesul unui comerţ rentabil cu armament psihologic, foarte înfloritor, efectuat în condiţii de siguranţă. Forţa lui creatoare, atât de fină în domeniul psihologiei, rezidă în misterul vieţii interioare a unui geniu înzestrat cu cele mai bogate percepţii despre Ego, în ştiinţele spiritului. Ea trebuie exercitată ca un drog, ca un fluid ameţitor, nevăzut şi greu de adulmecat, în scopul de a spori dezlănţuirea stărilor sufleteşti ale oamenilor din jur, până la constrângerea lor totală, încât aceştia să devină subiectul unui studiu grandios despre persuasiune şi efectele ei.

Leadership: Suprimarea unei legături cu stările de conştiinţă ale oamenilor din jur poate fi asociată cu introducerea unei forţe de sugestionare pe direcţia unei viziuni rezultate dintr-un fenomen de tipul "lupta minţii împotriva sufletului"?

Hannibal nu este doar un geniu al psihologiei, ci şi un om de ştiinţă care măsoară valoarea rezistenţei oamenilor cu care interacţionează, modelul de tensiune al trebuinţei lor, pentru a-i încadra ulterior în tiparele unei noi viziuni asupra organizării neuropsihologice a vieţii. Numeroasele sortimente de măsurători, constatări şi interpretări, conectate pe frecvenţa mare a intrărilor şi ieşirilor de elemente active, supuse supraîncălzirii, din configuraţia interioară a omului, trebuie să acopere o gamă uriaşă de semnificaţii. Şi el are întotdeauna de unde să-şi aleagă modele experimentale, de toate calibrele.

Năzuind să desluşească universul uman din spatele evenimentelor, în special imboldurile şi zbuciumurile autentice care îl încearcă neîncetat pe individul obişnuit, Hannibal preferă o recunoaştere a faptelor clare. Omul vizat cercetării cu lupa minţii devine interpretul unui joc subtil de evaluare, transformându-se într-un companion de încredere, într-un redutabil pretendent la titlul de recordman în cadrul experimentelor cele mai imprevizibile.

Dar pentru a interpreta şi evalua fiinţa umană, Hannibal trebuie să se transforme el însuşi într-un iubitor constant al oamenilor. Apoi într-un dresor. Şi, în final, într-un proprietar cu drepturi depline şi discreţionare. Iar fără puterea de voinţă care ordonează haosul interior al oamenilor căzuţi în perimetrul persuasiunii, nici cea mai aprigă dorinţă n-ar putea să ducă vreodată la realizarea unei opere de artă. El trebuie să fie mai mult decât un artist, trebuie să fie un monopolist al ştiinţei.

Leadership: Valoarea forței de legătură dintre suflet şi conştiinţă rezultă din impactul cunoaşterii care se pretează la o modelare manipulativă asupra procesului de formare a Omului Nou, în încercarea de a anticipa efectul unei transformări de mentalitate la nivel de Ego supradimensionat?

Hannibal a făcut dovada unor mari calităţi de leadership, cum este persuasiunea, dar asta şi datorită Egoului supradimensionat care îi cerea să fie mereu deasupra nivelului de gândire a oamenilor din jur. El singur s-ar fi putut intitula "Omul Nou" nu doar prin prisma calităţilor sale unice, ci prin faptul că tot ce funcţiona în sensului idealului său de autoritate era acel gen de măreţie numită "eficienţă în a inspiră o senzaţie de compasiune şi empatie".

Dacă la cretani şi la micenieni locul principal în arhitectură îl ocupa palatul, atunci în zilele noastre transformarea de sine ocupă locul principal în cadrul leadershipului ca valoare absolută şi relativă. Proiectarea mentală a posibilităţilor de manifestare a omului, sondându-i sufletul până în străfundurile sale, monitorizând “temperatura” gândurilor şi emoţiilor care îl definesc în fiecare situaţie în parte, are valoarea de contract dintre furnizor şi beneficiar.

Primul, omul obişnuit, deţine calitatea de operator de date personale, dovedindu-şi disponibilitatea de a fi cercetat. Al doilea, liderul, deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator al activelor omului obişnuit, generând de pe urma constatărilor un venit constant de eficienţă şi productivitate în procesul de formare şi autocunoaştere.

În condiţiile unei bune gestiuni a resurselor umane, asigurându-se că elementele de unicitate sunt contabilizate în mod corespunzător şi “materialele” de ordin calitativ sunt selectate, mixate şi adaptate propriei personalităţi, liderul va reuşi să se transforme, încet-încet, într-un proprietar cu drepturi depline şi discreţionare.

Leadership: Dai dovadă de consecvenţă în abordarea cunoaşterii "simţitoare şi gânditoare", în corespondenţă cu gradul de nealterare a imaginii mentale raportată la o cauză nobilă?

Ca să poţi scoate totul din oameni pe mica imprimantă a ştiinţei conducerii, ataşată propriei staţii instinctive de condiţionare şi manipulare, trebuie să te conformezi acelei solicitări puternice de ordin etic şi social. Fă loc bunăvoinţei şi politeţii bine definite, bine conturate, ca să asiguri apropierea echidistantă dintre tine şi ei. O cunoaştere "simţitoare şi gânditoare" este elementul constitutiv al percepţiei reciproce care face ca un om să fie oglinda celuilalt.

Întrebarea fără răspuns sigur este următoarea: Dispui de mijlocul de a examina şi de a înţelege tot ce poate fi cunoscut? Sunt oamenii deschişi experimentării şi dispuşi să se autoincludă în progresele tale?

Dacă vrei să capeţi încredere în posibilităţile de autocunoaştere şi de dezvoltare personală, ridică-te deasupra gândirii oamenilor, conectându-te pe frecvenţa intrărilor şi ieşirilor de elemente active din configuraţia lor. În facultatea raţiunii umane vei găsi, după o analiză şi investigaţie psihologică, răspunsurile cele mai clare la întrebările: “Cine sunt şi cine nu sunt?

Regulatorul suprem al leadershipului, care controlează presiunea stărilor de tranziţie ale omului, trebuie să permită schimbarea mecanismului tău din interior fără a afecta “instalaţia de foraj” în care a fost montat.

Cauza nobilă la care se raportează o imagine mentală a felului în care te raportezi la ceilalţi oameni ţine de acest "Cine sunt şi cine nu sunt" din prisma unui Ego care face totul pentru a împiedica transformarea lui într-un Sine Superior.

Domino insights scoate în evidenţă acea abilitate dezvoltată în timp de a anticipa potenţialul funcţional al omului şi posibilele obstacole apărute pe traseul cunoaşterii de sine. Căci aidoma unei piese de domino a cărei cădere antrenează un şir întreg de alte căderi consecutive, şi acest intrusionem a liderului în spaţiul uman poate declanşa un lanţ de acţiuni pro sau contra atingerii performanţei în leadership.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate