ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Doriţi să aveţi influenţă?

On Februarie 19, 2009, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Ocupă un loc mai sus în inima oamenilor, manifestând o preocupare autentică faţă de calităţile lor.

Carolus Linnaeus, considerat tatăl ecologiei moderne, s-a născut la 23 mai 1707 în sudul Suediei. Încă de mic s-a îndrăgostit atât de mult de botanică, încât chiulea de la ore şi se furişa în biblioteca scolii numai pentru a citi cărţile de botanica care se aflau acolo. Curiozitatea lui era axată pe un singur domeniu, botanica şi de aceea manifesta un dezinteres total pentru celelalte materii care se învăţau la şcoală. În ciuda faptului că tatăl său dorea cu orice preţ ca el să ajungă preot, Linnaeus şi-a urmat totuşi chemarea.

Omul potrivit la locul potrivit. Pentru că nu dorea nici în ruptul capului să se pregătească pentru preoţie, deseori aveau loc certuri şi discuţii acasă. Mare parte din copilăria lui Linnaeus a fost distrusă din cauza tatălui său care îl obliga să se pregătească pentru preoţie.

Salvarea băiatului a fost profesorul său de fizică care a intuit inteligenţa lui şi i-a pus în braţe numeroase cărţi de botanică. Profesorul a intervenit şi i-a explicat cu tact părintelui nemulţumit că fiul său va ajunge departe doar dacă îi va permite să facă ceea ce îl interesează cu adevărat: botanica. Mai mult, după ce a obţinut aprobarea părintelui, profesorul l-a luat pe băiat acasă la el şi l-a ajutat să se pregătească pentru admiterea la universitate.

Leadership: Ştii să te impui ca un moment important în dezvoltarea oamenilor mai ales prin conţinutul de referinţă care reflectă plenar concepţia ta despre sinele ideal?

Dacă eşti un făuritor de personalităţi, probabil îţi pui mari speranţe legate de faptul că forma de cunoaştere şi apropiere dintre tine şi ceilalţi oameni se va extinde, iar accesul în spaţiul lor de funcţionare va deveni mai lesnicios. Însă, împlinirea tuturor acestor speranţe nu va putea suplini niciodată absenţa corespondenţei dintre nevoi, resurse şi drepturi, din perspectiva a ceea ce oamenii ar putea să devină. Capacitatea de a te pune în locul lor, din spaţiul tău privat, va fi mereu ameninţată de fenomenul lipsei totale de potrivire.

În ce tipar de lider te încadrezi din perspectiva a ceea ce oamenii ar putea să devină? Un lider care îşi auto-evaluează autoritatea în mod constant prin comparaţie cu statusul şi realizările celorlalţi? Sau un lider care coordonează oamenii având impresia că el trebuie să controleze deciziile lor?

Ar trebui să te gândeşti mai mult poate la acele consideraţii legate de inexistenţa unei entităţi creatoare sau salvatoare, furnizoare de stimuli puternici de ridicare a oamenilor la un nivel mai înalt. În situaţia unui blocaj de realizare a transformării lor, în situaţia lipsei abilităţii de a te transpune într-un mentor, cum calculezi compatibilitatea cu factorii implicării motivaţionale în performanţa unor noi tipuri de personalităţi?

Sinele ideal se preocupă de felul în care te vezi, în care gândeşti despre tine şi îţi conferă mentalitatea pe care o ai cu privire la diferite aspecte ale vieţii individuale şi sociale. El poate să interfereze cu percepţia, modul în care ai dori să fii sub supravegherea unui părinte spiritual, mai ales dacă intuiţia şi inspiraţia vin din unghiul unei atitudini ce glorifică preocuparea specială pentru satisfacerea anumitor forme de sprijin.

Nu vei fi niciodată dominat de un sine mai puternic decât sursa originară a talentului tău - care se datorează influenţei unui sistem de stimuli adecvaţi care ţi-au captat atenţia şi au declanşat buna dispoziţie. Cu alte cuvinte, ceea ce te ajută să progresezi spre adevărata bucurie interioară este rezultatul unei intervenţii salvatoare exterioare.

Leadership: Identitatea socială difuză din spaţiul existenţial îţi permite să reconstruieşti un sine ideal care poate deveni un arhetip individualizat în condiţiile de confidenţiale ale deciziilor luate?

Arta autentică de a te înţelege cu toată lumea şi de a te oferi drept model de urmat, de educator, în măsură a-i face pe oameni să te perceapă drept un partener egal cu ei într-un cadru specific, spre un obiectiv mult mai înălţător în viaţă, rămâne prin definiţie, un univers limitat de convenţii, dar şi de trăsături. Să însemne acest lucru că leadershipul va rămâne oarecum incert, departe de ceea ce prevezi, de ceea ce poţi reprezenta în viaţa celorlalţi oameni, departe de ceea ce îţi închipui că eşti?

E uşor de zâmbit în faţa tentativelor de apropiere de oameni, răspunzând chemării lor, prin verificarea periodică a rezultatelor vizate de aceştia, luând în calcul îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional, pentru a face calea de urmat mai valoroasă şi mult mai accesibilă. Dar, ce-ai întreprins până acum în această privinţă? Iată o întrebare al cărei răspuns se cere pregătit pe îndelete.

A lua o decizie confidenţială în privinţa alegerii unui parcurs de dezvoltare înseamnă să fii îndeajuns de matur să recunoşti că nu ai încredere în zidul numit "limita potenţialităţii personale", tradus într-un singur fel: "adică eu nu pot fi mai bun decât atât?"

Leadership: Înţelegerea rolului tău în crearea sau menţinerea unei stări de încredere reciprocă se schimbă definitiv o dată cu fundamentarea unui nivel rezonabil de certitudine în afirmaţia "cred" ?

Carolus Linnaeus n-ar fi ajuns atât de departe dacă nu ar fi existat profesorul său de fizică. Chiar dacă toată lumea îl considera pe băiat o mare “pacoste”, acest profesor a intuit de ce este în stare băiatul, că are potenţialul necesar pentru a deveni mult mai mult decât un simplu preot. De aceea l-a ajutat să-şi urmeze chemarea inimii, şi nu să se aplece în faţa dorinţei părintelui său. Contribuţia lui a fost foarte mare şi a avut un impact imens asupra vieţii băiatului.

Potenţialul tău de lider se dezvoltă, devine mai apreciat de oamenii din jurul tău numai dacă manifeşti o preocupare autentică faţă de calităţile lor. Când oamenii simt că te preocupi de persoana lor, atunci ei sunt dispuşi să te urmeze.

Manifeşti o preocupare autentică faţă de calităţile oamenilor? Poţi găsi o cale de a putea comunica cu ei indiferent de mediul din care provin? Oamenii se concentrează asupra părerilor şi sfaturilor tale? Ai capacitatea de a-i transforma în adevăraţi performeri? Se simt în largul lor cu tine? Calităţile tale de îndrumător fac din tine o persoană remarcabilă şi agreată?

Un sine pregătit pentru a evolua este beneficiarul unui ajutor răsplătit.

Liderii fac mai mult decât să încurajeze oamenii, uneori îi salvează de la o viaţă mediocră, fără speranţe, fără perspective şi fără bucurii. Liderii îndeamnă oamenii să acţioneze în direcţia cea mai bună şi să rămână fideli visurilor lor. Deviza liderilor talentaţi este aceasta: “Ai un talent de la Dumnezeu, iar eu te voi ajuta să ţi-l dezvolţi.

Nu vei putea ajunge un lider desăvârşit dacă nu eşti dispus să încurajezi eforturile oamenilor. Caută să vezi dincolo de aparenţe ce e mai bun în oameni, care este talentul lor şi întinde-le o mână de ajutor. Nu aştepta să fii recompensat pentru ajutorul pe care îl oferi, pune pe primul plan bunătatea şi generozitatea şi apoi răsplata va veni de la sine. Oamenii îşi vor dezvolta potenţialul în mare parte datorita influenţei tale. Deci asigură-te că influenţa ta este pozitivă.

Ocupă un loc mai sus în inima oamenilor, manifestând o preocupare autentică faţă de calităţile lor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate