ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Două vieţi şi un înger prinşi în plasa unui crez

On Martie 24, 2012, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Desăvârşeşte-ţi caracterul, exteriorizându-ţi toate stările sufleteşti în virtutea rolului tău.

Mă reîntorc o clipă la începutul filmului „Vertical Limit (2000)” despre care am discutat şi în articolul precedent. Annie, Peter şi tatăl lor, Royce Garrett, se balansau suspendaţi pe o funie de versantul abrupt al muntelui, la circa 450 de metri înălţime. Funia nu îi mai putea ţine mult timp pe toţi trei.

Royce îi cere fiului său să taie funia. Acest ordin stârneşte un ecou adânc în Peter, care simte dintr-o dată povara nefericirii sale. Coşmarul vieţii a devenit pentru el o realitate, o trăire personală.

- Ascultă ce spun, Peter ! Dacă nu faci asta, sora ta o să moară ! Taie funia ! Taie odată ! Nu contează ce se întâmplă cu mine ! Taie-o ! Nu mai avem timp ! Taie-o ! exclamă tatăl său cu toată puterea şi cu toată convingerea.

Un crez care desăvârşeşte caracterul. Aceste vorbe au avut menirea să alimenteze curajul şi spiritul de sacrificiu al lui Peter, care părea să-şi aducă aminte de prima povaţă pe care i-o împărtăşise tatăl său, de acel principiu solid de leadership, de acea concepţie riguroasă despre viaţă de care acum trebuie să asculte şi să o urmeze:

Peter, te vei lovi de momentul în care va trebui să-ţi dovedeşti tăria de caracter. Un caracter puternic se formează numai atunci când omul se deprinde cu sufletul şi cu durerea. Încordează-ţi întreaga fiinţă şi fă pasul spre marea finală: dintre tine şi rolul tău, dintre Eul tău emoţional şi Eul tău moral. Fii un lider ! ”.

Leadership: Condiţia ta de om raţional este să suporţi fapte şi consecinţe care-ţi contrazic crezurile personale, ca să verifici şi să-ţi dovedeşti că eşti sincer în ceea ce crezi sau nu crezi?

În ce tărâm al infinitului să aşezăm noi, Doamne, îngerii tăi? Două vieţi depindeau de o singură decizie, de un singur gest, de o singură cauză, de o singură conştiinţă. Cea de-a treia era deja hotărâtă de destin.

Tatăl lor, ca un înger protector, deţinând puterea de a le schimba copiilor săi simţămintele şi emoţiile în dorinţa părintească, firească, de a-i ocroti şi de a le garanta izbăvirea - ca un înger care îşi întinde aripile, pregătit să se retragă în nemurire pentru le lăsa loc copiilor săi să înţeleagă şi să accepte realitatea acestei vieţi, ca un înger care se roagă pentru o minune în rugăciunile lui mijlocitoare – a reuşit totuşi să-i anihileze lui Peter orice remuşcări şi orice tip de regret şi să-i umple golul de neîncredere şi de slăbiciune pe care îl resimţea în acel moment.

Peter, îmboldit de crezul tatălui său – crezul celor care conduc şi schimbă destine, şi-a încordat puterile sufletului şi a tăiat funia - salvând viaţa sa şi a surorii lui, cu preţul vieţii tatălui lor.

Leadership: Te conformezi mereu unei verificări interioare a cărei valoare se poate obține legând un rezultat nefast de preţul unei vieţi care se exprimă printr-un singur cuvânt: "Remuşcare" ?

La unul din webinariile mele făceam o precizare: liderul are nevoie de un răspuns, de o reacţie pozitivă sau negativă mai ales în perioada de dezvoltare. Abilitatea lui de a se evalua, de a gândi situaţiile şi de a le face faţă - nu doar prin prisma trăirilor, ci şi a consecinţelor - constituie puterea lui cea mai mare.

Trebuie să existe o permanentă verificare interioară căreia i te se conformezi tu însuţi, în calitate de lider – şi în funcţie de rezultatul ei să fii capabil şi dispus să schimbi ceea ce nu funcţionează în viaţa ta, sau ceea ce nu poţi accepta. Această verificare, efectuată cu seriozitate, are ca scop unic şi exclusiv transformarea şi desăvârşirea propriului potenţial de conducere, fiind singurul mijloc prin care se poate dobândi acea formă concretă de realizare a sinelui.

Aşa cum un vrăjitor fierbe pentru descântecele sale toate ierburile pământului, cele bune, ca şi cele rele, obţinând în final o poţiune binefăcătoare - tot aşa şi tu trebuie să incluzi în leadershipul tău, în fiinţa ta, acele ingrediente cu proprietăţi de filtrare a setului de principii, valori şi concepţii după care te ghidezi în acţiunile tale (în cantităţile corespunzătoare) - care să nu provoace reacţii negative din partea celorlalţi, chiar dacă acestea nu respectă întotdeauna cele mai înalte standarde morale, emoţionale şi profesionale.

Răsturnarea valorilor - toate acele prăbuşiri şi urcuşuri care nu mai cunosc nicio limită, uneori sunt benefice dacă obţin acceptul celorlalţi.

Leadership: Valorile în care crezi au ca şi caracter de finalitate preţul vieţii pe care îl plăteşti pentru asumarea unui rol de vinovat într-o dramă numită "Proba Devotamentului"?

În filmul „Vertical Limit (2000)”, Royce Garrett a reuşit să-i inducă fiului său concepţia proprie asupra leadershipului, cam ambiţioasă, asupra rolului, limitelor şi scopului unui lider - umplând tot omul său interior cu o nouă esenţă, cu o altă perspectivă, transformându-i întreaga existenţă.

Dragostea de sine nu trebuie să caracterizeze toate manifestările unui lider. Atitudinea lui faţă de alţii este un mijloc de control a propriei sale evoluţii, dar şi o formă de monitorizare a felului cum îşi exercită puterea de influenţă.

Marele merit al leadershipului constă în valoarea lui de îndreptar al valorilor, al acţiunilor pentru realizarea binelui comun, un îndreptar al aplicării filozofiei şi a felului ei de înţelegere a omului – deci, constituie un mijloc de împăcare cu tine însuti şi cu lumea din jur.

Fermitatea asociată cu capacitatea de a te face înţeles de oameni - apelând la raţiunea, dar şi la sentimentele lor - sunt "aşii" din mânecă pentru un lider. Atunci când apar situaţii limită, un lider trebuie să ştie să sacrifice ceva din sine, sacrificiul lui fiind urmat de al oamenilor, pentru ca întregul "angrenaj" să fie salvat.

Forma pe care o ia fiecare virtute când e pusă la încercare este expresia necesităţii unui sacrificiu în situaţiile dificile, de care puţini sunt capabili.

Educarea şi pregătirea oamenilor, conştientizarea aspectelor de importanţă maximă este esenţială pentru ca leadershipul să aibă o bază solidă. Cu siguranţă Royce Garrett i-a educat în prealabil pe Annie şi Peter asupra primejdiilor, asupra necesităţii sacrificiului de sine în situaţiile dificile - căci situaţia putea să fie invers, la capătul funiei să fie unul dintre ei doi – şi atunci el ar fi recurs la acelaşi gest.

Întotdeauna liderul poate să „pice”. Dar angrenajul trebuie să fie pregătit să meargă mai departe, alţii trebuie să ia locul liderului - acest „antrenament” moral, acest mod de gândire, de abordare a responsabilităţii şi de relaţionare - porneşte din copilărie, de la vârstă fragedă, şi se definitivează la vârsta maturităţii.

Liderul nu este un „Atlas” care duce în spinare o adunătură de marionete, ci un om cu tărie de caracter care este dispus să se sacrifice şi să renunţe la orice orgoliu, pentru salvarea unei colectivităţi.

Slăbiciunea de caracter seamănă cu o piatră aruncată în mare: uiţi să vezi că sentimentele de părere de rău sunt adevărate atunci când insuficienţa de a-ţi stăpâni emoţiile ajunge la fund.

Două vieţi şi un înger prinşi în plasa unui crez scoate în evidenţă acel izvor nesecat de moralitate al oamenilor care se pun în slujba leadershipului, acel izvor care revărsă peste sufletul lor înţelegerea şi înlătură blocajele emoţionale şi mentale.

Schimbarea mentalităţii oamenilor este un proces continuu, în care liderul are un rol major. Dar şi oamenii trebuie să fie dispuşi să se schimbe şi să accepte schimbarea ca un proces activ de dezvoltare individuală şi colectivă.

Spre deosebire de o partidă de şah în care se declară „mat” atunci când regele nu se mai poate mişca, şi se încheie, - în leadership, dacă liderul cade – alţii trebuie să-i ia locul.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate