ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Include-mă în iertarea ta

On Martie 19, 2012, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Gestionează-ţi cu grijă resursele emoţionale, astfel încât să dobândeşti şi să-ţi păstrezi un loc de cinste în sufletul oamenilor.

Annie, Peter şi tatăl lor, Royce Garrett, se balansau suspendaţi pe o funie de versantul abrupt al muntelui, la circa 450 de metri înălţime. Niciunul dintre ei nu prevăzuse consecinţele acelei escaladări. În acel moment de aşteptare înspăimântătoare, Annie face o ultimă încercare de a ajunge la zidul de piatră, dar pitonul care îi susţinea se mişcă din loc. Funia nu îi mai putea ţine mult timp pe toţi trei.

Royce devine neclintit, ca o statuie la care doar buzele aveau viaţă. Cu un tremur în glas îi spune fiului său:

- Peter, vreau să scoţi cuţitul. Nu ai prea mult timp la dispoziţie. Trebuie să faci ceva în locul meu, bine? Taie funia. Suntem prea grei, un piton nu o să ne ţină pe toţi trei.

- Nu ! Nu ! Nu ! ţipă Annie. Nu fă asta, Peter ! Dar lacrimile care începeau să-i umple ochii nu puteau tăia glasul tatălui ei, care deveni tot mai aspru:

Leadership: Merită să lupţi pentru a merge mai departe atunci când ceea ce te leagă de un anumit om este mai puternic decât ceea ce te separă de experienţele unei vieţi trăite la limită?

- Taci Annie !.. Ascultă ce spun, Peter ! Dacă nu faci asta, sora ta o să moară ! exclamă tatăl lor cu emoţia încordată, cu acea sfârşeală a omului care ştie că nu are rost să mai lupte împotriva destinului. Apoi, cu o expresie plină de convingere, îşi întări şi mai tare hotărârea: Taie funia ! Taie odată ! Nu contează ce se întâmplă cu mine ! Taie-o ! Nu mai avem timp ! Taie-o !

Poţi să asiguri salvarea prin sacrificiu? Ceva se schimbă brusc în Peter. Cuvintele rostite cu o înverşunare responsabilă de tatăl lui – mărturia supremă a dragostei împărtăşite prin sacrificiu, au făcut să se reverse asupra întregii lui fiinţe, ca o ploaie torenţială, impetuoasă, acele sentimente de nelinişte - dând nastere la acea de formă de curaj, la acea fermitate care îi dădu puterea de a-şi depăşi limitele.

Cheia înţelegerii leadershipului de azi şi a perspectivelor lui de viitor nu stă în ceea ce fac sau cred liderii. Ea stă în descifrarea şi anticiparea noilor circumstanţe emoţionale în care sunt plasaţi. Ca orice alţi oameni, liderii sunt şi ei antrenaţi într-un val de modificări emoţionale – doar că la un alt nivel, mai profund, împărtăşindu-şi într-un mod diferit trăirile.

Personalitatea ta va evolua liniar şi previzibil pe traiectoriile stabilite de încărcătura ta emoţională, în concordanţă cu principiile pe care se întemeiază leadershipul tău, în concordanţă cu felul tău de-a fi, cu ataşamentul tău, în funcţie de grija pe care o acorzi celorlalţi oameni - deci va evolua în funcţie de cum îţi direcţionezi resursele proprii.

Leadership: Practici virtutea de a crede în tine însuţi într-un moment de cotitură când viziunea şi valorile tale nu se potrivesc cu condiţia de om moral?

Mă reîntorc la filmul „Vertical Limit (2000)”, pentru a stabili exact ideea ce doresc a o transmite. Peter a tăiat funia, salvând viaţa surorii sale şi a lui – şi provocând moartea tatălui lor. Dar gestul său a fost condamnabil. I-a produs nefericirea cea mai mare lui Annie, făcând să ţâşnească în sufletul ei, ca o lavă, sentimente dureroase, pline de amărăciune şi ură.

În finalul filmului, Peter reuşeşte s-o salveze pe Annie, cu riscul de a-şi pune în pericol propria lui viaţă. El a coordonat şi a participat la misiunea de salvare a lui Annie din munţii Himalaya, după ce, în urma unei avalanşe, ea a rămas izolată sub un perete de gheaţă.

Annie îl priveşte pe fratele ei cu o expresie plină de dragoste, ca şi cum întreaga ei fiinţă ar fi fost readusă la viaţă. Toate sentimentele ei de ură dispăruseră. Fapta lui curajoasă dezgheţase inima ei împietrită. Chipul ei, plin de bucuria unor sentimente foarte adânci, oglindea un singur gând:

- Te iert, Peter. Te iert fiindcă aş fi putut fi eu în locul tău. Te iert, fiindcă tu ai avut a doua oară curajul pe care eu nu l-am avut niciodată. Ai făcut un lucru minunat acolo. Oricine altcineva ar fi renunţat. Tata ar fi fost mândru de tine.

Capacitatea cea mai de seamă a unui lider se deduce dintr-un fapt îndrăzneţ: să adopţi o cale de acţiune care să garanteze că nu vei ajunge în locul sau în pozitia pe care nu ţi-ai propus-o.

Cea mai semnificativă influenţă pe care un lider o are - este cea care trezeşte emoţiile şi sentimentele cele profunde. Dacă nu eşti în stare să elimini acele aspecte negative care contravin trăirilor şi convingerilor tale, nu vei putea să faci niciodată saltul spre adevărata măreţie. A fi măreţ înseamnă să-i cunoşti pe oameni, să-i ierţi, şi să le dai şansa să crească în faţa ochilor tăi dovedindu-şi necontenit ataşamentul faţă de sentimentele şi valorile tale.

Aşa cum organismul uman se imunizează activ faţă de factorii negativi care îi pot pune în pericol buna funcţionare - tot aşa şi tu, combătând în mod inteligent toate aspectele negative ale leadershipului, vei putea să te imunizezi faţă de vibraţiile şi stările interioare nocive. Vei debloca energiile fizice şi psihice din fiinţa ta care te împiedică să-ţi manifeşti potenţialul la maximum. Acele aspecte negative ale leadershipului tău nu sunt altceva decât rezultatul acordului pe care l-ai pecetluit cu Eul tău, în primul rând, apoi cu tot ceea ce ştii şi cu raţiunea ta.

Poţi să clădeşti castele în aer? Atunci când îi tratezi pe oameni cu ură sau cu dezinteres, ca şi când ei nu ar avea valoare, este ca şi cum ai clădi un castel în aer - influenţa ta este din ce în ce mai mică asupra lor - nu poţi dezvolta sentimentul de încredere fiindcă leadershipul tău nu are o fundaţie corespunzătoare şi stabilă care să-ţi asigure dezvoltarea şi performanţa.

Leadershipul este ca un tot indestructibil care uneşte sentimentele tale de sentimentele celorlalţi oamenilor, păstrând şi unificând caracteristicile şi calităţile comune. Se poate dărâma dacă nu e întreţinut cu răbdare şi afecţiune.

Poziţia care niciodată nu te avantajează ca lider are ca indicator de referinţă parcurgerea unui drum care duce înspre necunoscutul situaţiilor în care se înfruntă trăirile şi conştiinţa pe fondul imboldului de a pleda pentru o cauză onorabilă: renunţarea deliberată.

Include-mă în iertarea ta scoate în evidenţă voinţa unui lider de a nu renunţa la toate formele de manifestare a propriei sale naturi: la valorile, emoţiile, trăirile, convingerile sale – aceasta fiind singura cale de a dobândi un loc de cinste în inima oamenilor şi de a inocula în conştiinţa lor adevăratele sale idealuri, gânduri şi nevoi sufleteşti.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us