ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ecoul intens de dincolo de moarte

On Octombrie 27, 2013, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Pune în funcţiune propulsorul dotat cu filtru autonom al intuiţiei, ca să ajungi la acea gândire puternică de dincolo de raţiune.

În faţa unui cadavru totul devine ridicol. Mai ales dacă axa de rotaţie a gândurilor trece prin centrul de greutate al unei forţe de sens opus, care are ceva de spus. Dar care poate fi percepută doar de o minte în care se manifestă o proprietate nouă: gândirea de dincolo de raţiune.

Clarice Starling constată cu surprindere - rodul unei atenţii izvorâte parcă dintr-o experienţă apriorică - că în gura cadavrului există totuşi ceva. Iar acest ceva se cere desluşit, scotocit până în ultimul ungher al fiinţei unde străjuiește, semeaţă, cetatea cu ziduri groase a adevărului. Bănuieşte ceva, sau este doar imaginaţia ei?

Astfel, ea este prinsă într-o zonă îngustă de control, în care punctele de contact cu realitatea sunt doar tangenţiale, intersectându-se doar pe teritoriul evoluat al unei minţi profunde. Asta o ucide pe Clarice. Şi, în acelaşi timp, îi dă viaţă. Să pornească în căutarea oarbă a unei suprafeţe de sprijin pentru potrivirea unor noi piese de puzzle.

Într-o clipă, Clarice schimbă regulile jocului de-a v-aţi ascunselea în care a fost implicată pe durata anchetei. Ispititor, ea hoinăreşte printr-un labirint subteran, imens, nesfârşit, dincolo de tărâmul morţii, cu hotărârea de neclintit a unui chimist care îşi face experienţele într-o manieră riguroasă.

Leadership: Poţi să evidenţiezi imaginea unei totalităţi de elemente omogene care să formeze semnificaţia unei corelaţii între ce ştii, ceea ce se vede şi noutatea descoperită, ca o consecinţă a unor situaţii de viață care cer anumite cunoştinţe şi abilităţi?

Ai zice că acest corp neînsufleţit, aflat în stare de putrefacţie, generează o energie a cărei forţă nemăsurabilă este cuprinsă în segmentul de timp care poate deschide porţile sufletului. Sau, mai degrabă, acele porţi ale percepţiei ce duc în adâncul subconştientului. El pare că emite nişte radiaţii invizibile care sunt absorbite de instinctul de vânător de ecouri al lui Clarice.

Acest corp rigid şi inert oferă nişte indicii ce se cer urmărite si cercetate, noi secrete, noi detalii şi aspecte privind modul în care a fost înfăptuită crima. De parcă a fi prevăzut cu nişte emiţătoare speciale ale căror unde sunt receptate de simţurile cele mai fine. La nivel instinctual, Clarice pune totul cap la cap.

Două forţe interacţionează, atrăgându-se ca un magnet - o forţă venită din adâncuri şi o forţă a simţirii care preia semnalul difuz din circuitul intermediar de descărcare a energiei însufleţitoare. La nivel de subconştient, între Clarice şi trupul în care inima nu bate are loc o comunicare dincolo de moarte, o legătură invizibilă care modifică starea unor elemente ale sistemului ei de gândire.

Leadership: Poţi să-ţi pui în valoare experienţa dobândită în anii de activitate profesională într-un context de tip "I demand Justice" a cărui ecou de cauzalitate se resimte într-un punct fix de unde poate să înceapă o ordine?

Dintre toţi poliţiştii din încăpere, numai ea, Clarice, are simţul observaţiei atât de dezvoltat. Numai ea pare plasată în apropierea acestei emisii de unde ce pleacă din corpul inert, mici particule de energie care se propagă nedetectabil sub formă de raze în toate direcțiile. Numai ea percepe pulsaţiile de frecvenţă joasă, proiectate să penetreze doar o inimă caldă cu o voinţă puternică.

Această ciudăţenie nu pare deloc prea smintită. Căci, într-adevăr, fotografia medicului legist nu surprinde cadrele într-un mod însufleţitor. Ceea ce este nedesluşit, firul întregii acţiuni, numai vocea lăuntrică poate să-l refacă.

Vuietul asurzitor al spiritului înfioară cumplit inima lui Clarice: “I demand justice ! ” Un ecou a cărui procesare împinge puterea minţii la extrem, făcând posibilă detectarea acelor elemente şi indicii temeinice, necesare pentru depistarea criminalului. Un singur punct fix al evoluţiei profesionale a lui Clarice, de unde poate să înceapă o ordine a unei logici superioare, poate să dea realităţii (trăită prin constrângere) o nouă semnificaţie: aceea că orice noutate în materie de fapte şi situaţii de viaţă poate lăsa loc unei compensări de puternicie şi de afirmare personală.

Leadership: Înţelegi faptul că asumarea a ceea ce trăieşti prin prisma unor considerente de ordin profesional poate avea consistenţa unui fenomen psihologic numit "un moment definitoriu al vieţii" ?

Clarice trăieşte un moment definitoriu al vieţii care se manifestă tumultuos, desfăşurat în conştiinţa ei ca un fel de ecou de dincolo de moarte, ceea ce deschide o altă perspectivă asupra evenimentelor pe care le consideră de importanță majoră pentru caz. Ea bănuieşte că persoana decedată a fost un apropiat al ucigaşului Buffulo Bill, şi nu doar atât, ci faptul că a făcut parte dintr-un experiment mai amplu care încă se află în plină desfăşurare.

Leadershipul pătrunde în câmpul de resurse primordiale ale omului - răbdarea, înţelegerea şi perspicacitatea, pentru a-l ajuta să interiorizeze credinţe de genul “Eu sunt în stare”. Şi să-şi însuşească în cele din urmă abilităţile care garantează excelenţa în luarea deciziilor care au ca scop apropierea de adevărurile tangibile şi verosimile, în scopul configurării unei noi viziuni.

Iar această concentrare asupra esenţelor şi nu asupra contrariilor, această viziune izvorâtă dintr-un microcosm de gânduri şi sentimente care îndreaptă interesul şi atenţia spre un nivel superior de cunoaştere şi înţelegere, depinde de linia despărţitoare dintre ceea ce omul consideră că este "normal” şi ceea ce este "anormal”. Dintre ceea ce se întâmplă într-o anumită privinţă şi ceea ce nu se poate întâmpla.

Leadershipul se poate impune ca o soluţie de perspectivă pentru reabilitarea infrastructurii de gândire şi acţiune, nu ca o opţiune care îngroapă adevărul sau limitează potenţialul în atingerea desăvârşirii profesionale.

În funcţie de modul în care liderul răspunde observaţiilor determinate de omisiunile unor fapte care au influenţat negativ desfăşurarea evenimentelor, reexaminate sub mai multe aspecte, el va putea pune în aplicare o nouă gândire a designului şi funcţionabilităţii leadershipului. Personalizat și modificat până răspunde scopului urmărit: puterea de a se depăşi pe sine însuşi

Leadership: Adevărurile despre viaţă pe care le extragi dintr-un fapt cunoscut spre a stabili un fapt necunoscut, pot fi formulate când e prea târziu ca să mai conteze?

Pentru a recunoaşte un adevăr incontestabil trebuie să ai la dispoziţie o pârghie fină, un fapt care s-a petrecut şi care are toate şansele să se repete.

În cazul lui Clarice, adevărul care i-a scăpat din vedere de fiecare dată, este în măsură să aducă informaţii importante, dar asta nu mai poate schimba trecutul, nu mai poate învia morţii. Ea îşi dă seama, iar conştiinţa i-o repetă ca un gong chinezesc, că ceea ce contează nu este doar prinderea criminalului, ci rugăciunea pentru cei morţi (victime maltratate cu bestialitate) care să-i aline orice supărare şi să-i dea puterea să se elibereze de imaginea lor din memorie.

O forţă venită din adâncuri şi o forţă a simţirii - sunt cele două puncte cheie din infrastructura sistemului de ghidaj al liderului, construite mai mult în baza unei convenţii dintre obiectivele fundamentale ale cercetării sale şi efectele imprevizibile pe care acestea le au asupra aprecierii situaţiei de fapt.

Pentru a demonta acea gândire limitată care porneşte de la observaţii şi premise cu care toată lumea este de acord, neavând un background format din senzaţii individuale şi percepţii complexe şi extrem de rafinate, el trebuie să-şi îndrepte succesiv atenţia asupra unui aspect ignorat sau neglijat. Şi apoi să-l corecteze.

Caută bine, viitor lider ! Caută între cele două râuri ce-şi amestecă apele între adevăr şi îndoială. Porneşte în căutarea satisfacţiei adânci ce-ţi poate linişti curiozitatea, care să-ţi potolească apăsarea insuportabilă a obligaţiilor asumate cu mult curaj.

Pune în funcţiune propulsorul dotat cu filtru al intuiţiei cele mai fine şi angajează-te în partida demenţială împotriva punctelor de vedere prea puţin fundamentate. Nu te mulţumi cu realitatea pe care o indică baza de susţinere a cercetării. Schimbă regulile jocului de-a v-aţi ascunselea în care eşti implicat pe durata propriului traseu evolutiv.

Leadershipul este un moment definitoriu al vieţii tale, corespunzând unor faze ale dezvoltării în care stimulii de tip emoţional sau comportamental sunt dependenţi de legăturile puternice cu cei cărora n-ai reuşit să le vii în ajutor.

Ecoul intens de dincolo de moarte pune în evidenţă necesitatea cercetării elementelor aparent nesemnificative pentru o gândire limitată. Şi de a le aborda într-un mod particular, obţinând indicii pe care alţii nu le găsesc.

Un îndemn pentru tine, viitor lider: cercetează şi cugetă, fără însă a pierde esenţa lucrurilor.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate