ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ecuaţia superiorităţii

On August 26, 2013, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Învaţă să stăpâneşti elementele principale ale construcţiei leadershipului, în aşa fel încât ştiinţa ta complexă să nu producă fisuri în structura funcţională a omului.

Din păcate este impenetrabil, prea sofisticat pentru a reacţiona la testele standardizate. Face impresia unei structuri de gândire rigide de mari dimensiuni, imobilizată în lanţurile ramificate ale unui masiv de elemente stranii care se propagă în mod discontinuu în realitatea abstractă de care se înconjoară. Pe acest om l-am lua drept un amestec întunecat şi misterios de calităţi, însă compoziţia este una rece, făcută din materialul unei judecăţi fără milă, dar căreia orice logică din câmpul psihologiei i-ar da dreptate.

Dr. Hannibal Lecter atinge niveluri suficient de înalte de înţelegere a omului. Energia foarte concentrată şi bine orientată pe care o absoarbe de la cei din jurul său, din informaţiile pe care cu dibăcie le extrage din viaţa lor, este suficient de mare pentru a produce un Big Bang. Ca un şoc electric le întrerupe acestora ritmul normal de funcţionare şi evoluţie, influenţându-i şi înclinându-le voinţa pe o axă închisă, la care numai el se poate conecta şi reconecta.

Reacţiile înlănţuite în acest proces activ de instalare a haosului în mintea oamenilor, printr-o disociere a dimensiunii personalităţii fiecăruia, prin efectuarea unei rotaţii de 180 de grade a capacităţii lor de pătrundere a complexităţii, - prezintă anumite particularităţi în funcţie de structura, modelul şi materialul din care este croit fiecare din ei.

Leadership: Măsura maximă a competentelor tale este fundamentată de experienţele unei participări la o nouă etapa de potenţare a relevanţei conceptului "fii impenetrabil" într-un context de tipul complexităţii identităţii personale?

În toată această ecuaţie a superiorităţii, primul loc îi revine doctorului Hannibal Lecter. El este stăpân pe toate posibilităţile de a calcula şi schimba mutările într-o ordine care creează o discontinuitate între gândire şi simţire, în ierarhia apropierii fizice şi sufleteşti de fiinţa umană şi dezbinării acesteia de ea însăşi.

Un mecanic de locomotivă trebuie să dea semnale cu fluierul locomotivei ori de câte ori pune convoiul de vagoane în mişcare. Însă Hannibal nu dă niciun semnal de avertizare, ci manevrează locomotiva persuasiunii fără să stabilească cu interlocutorul direcţia de deplasare, producând intenţionat deraieri.

Două forţe concurente se unesc printr-o legătură fină, apoi se resping prin intenţii diferite. Pe de o parte omul care pare a poseda ştiinţa cea mai înaltă, care pare să fi atins apogeul cunoaşterii umane. De cealaltă parte oponentul său, omul care posedă calităţile necesare pentru a face posibilă acea cunoaştere complexă şi atingerea apogeului. În ambele cazuri există gânduri, motivaţii şi scopuri mai mult sau mai puţin ascunse.

Puternicul contrast dintre cele două forţe concurente arată că niciodată nu e prea târziu să percepi viaţa altfel şi să te redescoperi. Pentru că niciodată nu afli multe despre tine decât atunci când cineva impune un alt sens vieţii tale prin intermediul unui set de factori provocatori.

Leadership: Poţi contracara efectele negative ale superiorităţii înscrisă în coordonatele unei filosofii care năzuieşte să înainteze până la limitele raţiunii omeneşti?

Pentru a avea o imagine cât mai concludentă cu privire la posibilităţile de expansiune a leadershipului în viitor, adică să fie selectabil şi uşor de manevrat ca formă de adaptare şi dezvoltare, pornind de la realităţile liderului de tip nou, cu orizontul format din acumularea ştiinţei, este necesar să procedăm la o rejudecare a relaţiei dintre Ego şi limitele raţiunii omeneşti. Aceste limite sunt atinse în momentul când nu mai faci distincţia dintre bine şi rău, crezând că amândouă contribuie la prefacerile continue ale ştiinţei, vieţii şi societăţii.

Un asemenea lider, care poate să posede ştiinţa cea mai înaltă, capabil de control, alimentat de tentaţia de a fi unic şi de a atinge apogeul cunoaşterii umane, se va confrunta în primul rând cu el însuşi. Orice element utilizat în construirea şi extinderea teritoriului de control va fi considerat dezamăgitor, ca o bilă neagră, dacă nu este perfect opozabil şi dacă nu prilejuieşte o incursiune de amploare în universul uman. Această incursiune poate stabili o limitare a opţiunilor susținătorilor şi blocarea lor într-o stare de inerţie, care alcătuieşte suportul ideal pentru susţinerea superiorităţii liderului.

E greu de spus cum şi prin ce mijloace vor fi contracarate în viitor efectele negative ale “superiorităţii”, sau ale ştiinţei complexe de persuasiune înrudite cu leadershipul prin obiective, tactici şi metode de acţiune. Cert este că niciun fel de măsuri, niciun fel de relaţie dintre cele două părţi: lider-susţinători, criticate câteodată de către diverşi specialişti, nu vor putea contribui la diminuarea dorinţei liderului de a-şi demonstra cu adevărat potenţialul şi de a-şi mulţumi Ego-ul puternic şi activ.

De aceea realizarea unui profil, a unui portret psihologic care să permită aprofundarea personalităţii liderului devine de prisos în aceste condiţii. Căci ego-ul său şi raportarea la “superioritate” practic se intersectează şi fuzionează până la o contopire de excepţie. Un întreg care constituie valoarea absolută a leadershipului, punând la socoteală, prin simplificări favorabile, câştigul de orice fel. Dar în special realizarea poziţională.

Forţa leadershipului tău depinde de poziţia forţei suport a limitelor tale, în timp ce continui să-ţi mişti înainte şi înapoi umbra vieţii?

Umbra vieţii, cuprinzând consecinţele gândurilor tale ascunse, poate fi personalizată prin talentul cu care reuşeşti, pe neobservate, să provoci o contradicţie între propriile percepţii şi semnalele pe care le recepţionezi de la ceilalţi.

Ego-ul tău, devenit tot mai sigur şi mai însetat după putere şi lauri, cedează în faţa dezvoltării personalităţii tale? Lliderul devine stăpân pe toate posibilităţile de a calcula şi schimba mutările de intimidare într-o ordine care creează o discontinuitate între gândire şi simţire, din care poate rezulta o dezbinare a valorilor şi idealurilor fiinţei umane, care cu mare dificultate poate fi redresată.

Vom putea recunoaşte în lider, într-o atitudine prietenoasă, justă şi realistă, pe lângă ecourile directe ale realităţii propriilor limite şi abordări, valori şi orientări, şi unele ecouri indirecte. Acestea trimit la fondurile şi oportunităţile de câştiguri pe care el le-ar putea realiza dacă reuşeşte să profite în sens constructiv de implicarea oamenilor în acţiuni comune, stabilindu-şi superioritatea prin agregarea unui set de factori bine definiţi care să nu le împiedice dezvoltarea şi evoluţia.

Dacă vrei să te califici în etapa finală a excelenţei, învaţă să stăpâneşti elementele principale ale construcţiei leadershipului în aşa fel încât ştiinţa ta complexă să nu producă fisuri în structura funcţională a omului.

Poziţia forţei suport a limitelor tale este dată de ceea ce eşti în stare să înfrunţi din punct de vedere al conştiinţei atunci când pui ştiinţa în folosul unei psihanalize și teologii foarte sensibile la dimensiunea existențialistă.

Ecuaţia superiorităţii include cele două tipuri de lider. Unul de factură pozitivă care-şi utilizează ştiinţa, cunoaşterea, acţiunile în scopuri benefice tuturor, gândurile sale fiind în concordanţă cu faptele. Şi altul care îşi foloseşte cunoştinţele şi metodele pentru a dezorienta şi a crea un veritabil haos în mintea oamenilor. La acesta din urmă, la o cercetare atentă se descoperă gânduri ascunse puse în slujba propriului Ego şi a propriilor intenţii.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us