Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Efectul de autenticitate

On Decembrie 24, 2023
, in
Leadership W3-Integra by Neculai Fantanaru

Una din condiţiile esenţiale ale unei acţiuni reuşite este de a te dărui total în momentul creaţiei, nereţinând-o şi netrunchiind-o prin nimic.

Orice talent are mult de câştigat dacă se dăruieşte total naturii sale, nelăsându-se stânjenit de niciun fel de considerente exterioare. Este cazul fostului hocheist Doug Dorsey din filmul "The Cutting Edge (1992)", căruia destinul i-a încredinţat sarcina de a se afirma într-o altă direcţie, asemănătoare, dar totuşi atât de diferită: patinajul artistic. De fapt, trecerea de la hochei la patinajul artistic i-a înviorat existenţa searbădă şi prăfuită cum nici nu şi-a putut închipui, fiindcă orice semn de schimbare a activităţii, concentrarea asupra unor noi idealuri, este pentru un fost campion ajuns într-un stadiu jalnic, asemănătoare învierii lui Hristos din mormânt.

Una din condiţiile esenţiale ale unei acţiuni reuşite este de a te dărui total în momentul creaţiei, nereţinând-o şi netrunchiind-o prin nimic, aşa încât potenţialul reacţiei dintre rezultat şi valoarea personală să fie proporţional cu efortul investit. O asemenea stare, un asemenea imbold care vindecă răni, chiar dacă nu este încă inspirație, este totuși foarte aproape de punctul care determină reuşita, putând chiar să aducă individul într-o lume de poveste, unde visele devin realitate. În acest context de tipul "nu există o altă cale", patinajul artistic ia naștere și devine un substrat fertil pentru o revenire pe terenul prielnic al gloriei.

Şi, bineînţeles, ca în orice film de acţiune în care gloria este însoțită de peripeţii, omul obţine un efect de autenticitate numai atunci când se gândeşte la efect, atunci când pasiunea se îmbină cu dragostea nesperată. Noua lui parteneră, talentata Kate Moseley, în acelaşi timp fostă campioană, este un exemplu de stabilitate în reacţia de tipul "altfel", fiind motivată de dorinţa de a epata o lume întreagă, având în ea parcă o genă de campion care catalizează succesul numai prin determinare şi perseverenţă.

Leadership: Încerci să-ți cauți valoarea în variaţiile contrastului dintre suflet și expresia creativă, atât încât să-ți prezinţi individualitatea prin gradări de nuanțe ale viziunii tale artistice?

Toate astea păreau o sarcină foarte grea pentru mulţi bărbaţi, nu pentru unul singur. Nu putem decât să ne imaginăm eforturile sale de a o lua de la capăt, având ca parteneră tocmai pe cea mai capricioasă patinatoare din lume. Dorsey nu a acceptat să fie marioneta lui Kate, a cărei scenă era peste tot, şi ale cărei sfori se întindeau mult în sus, până într-un paradis şarmant şi exclusivist. Iar Kate a fost nevoită să împrejurări să renunţe la Ego.

Motivaţi de impulsuri universale, nu aveau altă alternativă decât să se apropie simultan unul de altul, printr-un fel de legătură sufletească, având în vedere că timpul se curgea cât se poate de repede, iar ironiile dintre ei nu duceau decât la complicaţii. În acest caz, termenul de "variaţie" reprezintă diferenţa dintre un rezultat individual sperat şi media unui set de rezultate îmbucurătoare.

Pe ea, ceva o determina să fie altfel, un soi de magnetism al eleganţei care atrăgea privirile și inspirația, dar cu ample ramificaţii într-un fel de Ermatos Thaeae Umhiaoscul , o punte între inimă si mintea divină. Mai mult decât atât, ceva din sufletul ei părea să se destăinuie pe tot parcursul filmului, cu privire la noul ei partener. Prin atitudine, la nivel subtil, ceva din Kate părea să-i transmită lui Dorsey, mai ales înainte de proba finală a concursului unde cu greu s-au calificat:

"Pur şi simplu îţi dau cunoştinţele mele de care ai nevoie ca să mergi mai departe pentru că, până la urmă, eşti fructul iubirii mele, şi nu trebuie să te pierzi. Continuarea succesului tău ne onorează pe amândoi. Creatorul a fost mândru de tine, chiar dacă într-un moment de slăbiciune a încercat să te părăsească. Aşa sunt zeii uneori, capricioşi. Acum este momentul să dai tot ce poţi din tine."

Leadership: Poţi să explorezi procesul de receptare a unei imagini care te va urmări toată viaţa, adăugând o reversibilitate imaginară și o vedere care include "măsura superlativului"?

"Nu înceta să fii mai mult decât poţi să fii" - aceasta este fără îndoială morala filmului, ce merită revăzut iarnă de iarnă. Amândoi protagoniştii, relaţional cu orientarea adevărată care duce la succes, având în suflet presentimentul viitorului lor ideal, au purtat parcă pe frunte pecetea originii lor olimpiene.

Să trăieşti senzaţiile unui număr de patinaj artistic foarte reuşit înseamnă să porţi, să simţi în propriul tău suflet, întreaga bogăţie, întreaga profunzime a protagoniştilor, întreaga lungime a conţinutului lor, să suferi de suferinţele lor, să treci prin chinurile amărăciunilor lor, prin fericirea bucuriei lor, a biruinţei lor, a nădejdilor lor.

Şi chiar dacă nu ştiu multe despre patinatori, puţini dintre ei având fericirea de a se remarca în marea arenă a campionilor, ca nişte aştri divini, pot spune că vizionând acest film am avut prilejul să simt felul cum s-a îmbinat perfecţiunea particulară cu marile merite ale dragostei, comori divine care abia în ultimile minute ale filmului sunt scoase în evidenţă cu adevărat.

Da. Flexibilitatea în îndeplinirea unei schimbări de planuri, situație la care nu te-ai gândit, este cheia unui succes nesperat, dar triumfător și foarte bogat, material și spiritual în același timp. Acest fapt nu tulbură cu nimic eleganţa lucrării divine, ci dă prin ea însăşi la iveală faptul că procesul transpunerii unui vis în realitate, cu condiţia să fii efectiv înzestrat cu un talent original, denotă o realizare remarcabilă, suficientă pentru a-ți autentifica prezența în universul creativ, adăugând propria amprentă originală și autentică.

Măsura superlativului, în leadership, este dată de rezultatul neaşteptat la care ajungi cu mare greutate, unul care reflectă autenticitatea și genialitatea ta artistică privită ca un dar divin.

Efectul de autenticitate rezidă din izbânda unei realizari la care a contribuit Dumnezeu, tu însuți fiind instrumentul divin care transpune în realitate creații însuflețite cu izo-ul divinității. Deci, efectul de autenticitate se câştigă printr-o realizare remarcabilă la care contribuie inspirația divină, pe linia unor întorsături de situaţii care te fac să spui: "Da, fix asta s-a întâmplat în realitate, chiar dacă a părut doar un vis."

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…