ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Efluviile însufleţitoare ale unei minţi libere

On Martie 12, 2014, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Dovedeşte-ţi că eşti un om valoros, concentrându-te asupra modalităţii în care te apreciază ceilalţi.

Citeam pe internet aceste rânduri legate de un protestatar din Kiev. Volodimir Parasiuk, în vârstă de 26 de ani, a susţinut un discurs puternic vineri seară în faţa Euromaidanul, iar ucrainenii cred acum că vorbele tânărului l-au convins pe Viktor Ianukovici să fugă din oraş.

Cu Vitali Kliciko, campionul mondial de box la categoria grea, privind peste umărul său, tânărul de 26 de ani, originar din Liov, a urcat pe o scenă în Piaţa Independenţei din Kiev şi a denunţat acordul încheiat de miniştrii de Externe din Polonia, Franţa şi Germania cu Viktor Ianukovici, avertizându-i pe aceştia că „strâng mâna unui criminal”.

Într-un discurs emoţionant şi puternic în acelaşi timp, tânărul a anunţat că nimeni nu va aştepta alegerile anticipate stabilite atunci pentru decembrie 2014. Ianukovici ar trebui să plece din oraş până a doua zi dimineaţă sau se confrunte cu consecinţele, a avertizat tânărul vineri seară. Ianukovici a plecat din Kiev la scurt timp după aceea. *

Leadership: Eşti propriul tău reper asupra a ceea ce înseamnă ieşirea dintr-un scenariu trăit cu multă emoţie, la răscrucea opţiunilor de ordonare a unor evenimente care survin independent de voinţa ta?

Modul în care îţi exerciţi calităţile, în special puterea de influenţă fondată prin relaţia cu singurul supervizor onest - publicul, reflectă acea parte din tine, acel impuls negativ sau pozitiv pe care ţi-l impui atunci când vrei să obţii schimbarea celorlalţi. Puterea de influenţă are la bază acea învoială care stăruie asupra reînnoirii personalităţii tale, prin forţa prezenţei şi a mărturiei prezentate live referitoare la acte, fapte, împrejurări, despre care ai luat cunoştinţă în mod direct. Dar te poţi pomeni exclus din cercul încrederii, oricâtă majoritate de voturi ai avea.

Împărtăşind opinia celorlalţi oameni vizavi de realităţile actuale şi perspectivele de viitor, intuind ipotezele pe care ei îşi construiesc bugetul de idealuri în cercul mult mai larg al posibilităţilor lor de materializare, cu progrese de aspiraţii şi uneori cu adâncimi de regrete, nu faci altceva decât să aduci un serviciu de ambele părţi. Pe ei îi determini să creadă că viaţa poate fi schimbată, iar tu reuşeşti să ai un impact puternic asupra lor.

Aşadar, eşti propriul tău reper asupra a ceea ce-ar trebui să însemne ieşirea dintr-un scenariu trăit cu multă sudoare şi emoţie. Un scenariu în care nu tu alegi decorul lumii, dar pe care îl poţi interpreta după propriile orizonturi de aşteptare, în funcţie de judecata şi conştiinţa pe care o posezi şi pe care vrei s-o transmiţi.

Leadership: Te surprinzi pe tine însuţi prizonier în lupta cu luarea unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea faptelor realităţii, setându-ţi un termen-limită pentru ceea ce poţi înfăptui prin latura umană a eroului care te reprezintă?

Gândeşte-te ce ai face dacă ai ajunge să te contrazici cu oamenii privind abordarea “de sus în jos” - reuşeşti să determini nevoile stringente ale zonei lor de interes, dar nu reuşeşti să determini singur motivul pentru care te-ai decis să le fii alături. Dar cel mai rău este să nu ştii în ce categorie te încadrezi.

Eşti unul din acei contribuabili la schimbare care plătesc impozit leadershipului prin exercitarea anumitor presiuni de ordin afectiv şi moral asupra celorlalţi oameni? Oare eşti unul din acei oameni care tânjeşte numai după Like-uri?

Sau eşti unul din acei lideri care se concentrează asupra modalităţii în care ceilalţi îi apreciază, manifestând o atitudine serioasă şi încrezătoare faţă de reparaţia acelei defecţiuni de construcţie a unui „drum de mare circulaţie” datorată unui leadership ineficient şi obtuz?

Un prizonier în lupta cu luarea unei decizii bazate exclusiv pe prelucrarea faptelor realităţii este un erou care a învăţat să treacă peste riscuri şi dureri, îndurând consecinţele realităţii, găsind un balsam sufletesc în înfruntarea adevărului care nu-i îngăduie să tacă. Iar un leadership optuz nu ţine cont decât de miza adevărurilor expuse, dar nu şi de revelația lor care poate produce renașterea lăuntrică.

Latura umană a eroului care te reprezintă poate avea ca esenţă gândirea bazată pe scop atunci când el proiectează ceea ce ar trebui să fie mâine într-un cadru de manifestare a unor valori impuse numai pe baza adevărului abordat într-o accepţiune de consens al opiniei publice.

Efluviile însufleţitoare ale unei minţi libere evidenţiază acea capacitate a liderului de a emite o cantitate enormă de „vibraţii” de ordin motivaţional, moral, sufletesc şi raţional, menite să stimuleze direct participarea activă a oamenilor într-un proces amplu de schimbare.* Notă: http://adevarul.ro/international/europa/omul-l-a-dat-jos-ianukovici-protestatar

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us