ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Episodul 1 al magiei de dincolo de artă

On Ianuarie 20, 2019, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Încearcă să modelezi realitatea materială conform viziunii interioare, încât să creşti durata relației dintre estetic şi eleganţa de a fi unic.

În tot ceea ce făceam mi se părea că sunt condus de puterea cu care cineva crede în ceva ce nu există, ca şi când aş fi descoperit o posibilitate de a mă scufunda într-o lume magică, unde binele mereu învinge răul şi unde arta înlocuieşte nevoile sufletului cu interesul crescut față de senzațional.

Obiectele, imaginile, mediul înconjurător, totul căpăta o înfăţişare halucinantă, asemenea unui peisaj de Jim Warren care schimbă complet realitatea atunci când eşti imaginat drept proiecţia unui axis mundi al unei lumi în care domneşte simbolic misterul, poţiunile magice şi fantasticul în chip de suveran absolut.

Percepţia oricărui lucru din jurul meu se schimba odată cu efectul de luminozitate şi strălucire a acordurilor de verde-roşu-galben, ca într-o pictură în ulei care a prins viaţă sau care urma să prindă viaţă pe pânză. Frumuseţea capătă aici un alt înţeles, este comemorarea momentului în care m-am îndreptat spre un nou drum, unitatea unei noi determinări a lumii văzută prin ochii artistului în care pulsează, fără ambiguităţi, sensul unei revoluţii picturale începută în impresionism.

Departe de nebunia unei lumi sufocante, niciun artist nu spune NU ansamblului acestei formulări spaţiale noi izvorâte din viaţa unei ficţiuni plină de putere şi exuberanţă, dar fiecare îi atribuie o semnificaţie particulară, dând impresia unui paradis sugerat cu un lirism plin de răsturnări de formă şi separaţii de culoare.

Leadership: Îţi îndrepţi atenţia în direcţia creării unui stil unic de a face artă, în contextul în care adevărata măsură a valorii tale se obţine comparându-te doar cu tine însuţi?

Ansamblul acestor viziuni, concepţii, ca şi încercările de a le interpreta cât mai frumos, mă determinau într-un fel destul de neobişnuit să apreciez că în spaţiul relaţiilor dintre material şi spiritual, dintre formele plastice şi culorile unei realităţi excepţionale, există un limbaj al despărţirii de trecut, un limbaj al începuturilor edenice. Forma de exprimare a unui scriitor este rezultatul nebuniei de a da sens unei hiper-realităţi, fără a regăsi alta compensatorie.

Ochii oricui îndrăznea să mă înţeleagă prin înţelepciunea inimii şi a unui suflet însetat de puritate, uşor-uşor îşi schimbau forma sau culoarea, cu excepția cazului în care nu se stabilise în prealabil un contact vizual cu desenul de referinţă. De fiecare dată când cineva întrerupea contactul, ochii se schimbau din nou.

Aşa şi acum. Dacă vă veţi încumeta să-mi pătrundeţi arta, cu privirea sufletului veşnic care este diamantul neşlefuit al iubirii de sine, veţi ajunge la o expresie de intensitate pasională care vă va dezarma în contra armării spiritului analitic. Mai bine să evaluaţi valoarea literară a unei opere neterminate , decât să încercaţi să descoperiţi toate defectele autorului ei.

Constant, simţul practic mă îndeamnă să-mi îndrept atenţia în direcţia creării unui stil unic de a face artă, în contextul în care adevărata măsură a valorii mele se obţine comparându-mă doar cu mine însuţi, fiindcă eu sunt plăsmuitorul lumii căreia pretind că îi aparţin în totalitate, căreia îi atribui o mulţime de semnificaţii şi îi dăruiesc de fiecare dată, când mă exprim ca artist, o părticică din inima mea.

Leadership: Eşti în stare să te implici în procesul de perfecţionare a artei şi să câştigi mai mult respect faţă de tine însuţi, renunţând de la bun început la unii termeni precum “asemănare”, “comparaţie” sau “feedback” ?

Cu vădită emoţie, îmi amintesc de felul cum scriitoarea Mary Balogh îşi caracteriza personajul (profesorul de artă Joel Cunningham), de parcă ar fi încercat să surprindă o parte din personalitatea artistului care mă definea pe mine:

“Nu era întotdeauna un bun observator când privea totul doar prin ochii lui. Nu putea face analogii şi referiri. Adesea, nu vedea oamenii limpede până nu începea să le facă schiţa şi să îi picteze şi să se inspire din ceea ce simţise în mod intuitiv despre ei. Dar întotdeauna reuşea să-şi picteze modelele aşa cum erau atunci când se dezbrăcau de toate afectările, apărările şi măştile.”

Eu însumi am făcut o greşeală de neiertat, o modalitate mai puţin elegantă de a mă conecta la lume, pe care mi-o reproşez îndeosebi prin faptul că de atâtea ori i-am ridicat în slăvi pe alţii, considerându-mă sub nivelul lor. De fapt, a fost o vreme când tot timpul m-am raportat la judecata şi opiniile altora, dovada unei prea mici deschideri spre o personalitate integrală, neştiind că procesul de perfecţionare a artei presupune a renunţa de la bun început la unii termeni precum asemănare, comparaţie sau feedback.

Ca să capăt încredere, a trebuit să găsesc o cale de a inversa efectele configuraţiei viitoare a lumii, lipsind o vreme din decorul teatrului ei şi apărând mai apoi sub o altă identitate, cu altă linie de gândire.

Am început să vorbesc despre mine ca despre o fiinţă înzestrată cu pătrundere fină şi inteligenţă perfectă, urmărind calea originalităţii în exprimare, mai ales atribuindu-i artistului din mine o veşnică misiune: de a prelua descărcările energetice, tensiunile interioare ale modelelor sale, aşa cum se întâmplă în aria expresionismului.

Arta este înţelesul unei atât de mari înfăptuiri numită simbolic “revoluţie energetică” dedicată exclusiv vieţii culorii şi transformării ei într-o nouă imagine.

Leadership: Creaţia ta poate da senzaţia de realitate trăită în vis, croită exact pe măsura unui artist care ştie să-şi exprime viziunea potrivit ideii că din orice aventură tainică se întrevede un nou început?

În artă, ca şi în viaţă, contează foarte mult să studiezi înţelesul unei mari înfăptuiri nu doar din perspectiva a ceea ce eşti, ci şi din perspectiva a ceea ce ai putea deveni într-un cadru al puterii magice şi al poveştilor de frumuseţe, pe care imaginarul le dăruieşte citirii unor realităţi de dincolo de barierele materiale fireşti.

Nicholas Urfe din romanul lui John Fowles trecea prin aceeaşi situaţie ca mine când mărturisea: "Nu ştiam încotro mă îndreptam, dar ştiam ce-mi trebuia: o nouă limbă, o altă perspectivă, o atitudine în care diversitatea este omagiată. Cu toate că nu-l puteam defini în cuvinte la vremea aceea, îmi trebuia un nou mister."

Misterul vieţii mele consta în miracolul unui hocus-pocus nemaiîntâlnit, el chiar funcţionând. Din păcate, nu ştiam pe atunci că realitatea artistică este o formă de manifestare a sufletului pe coridorul larg al conţinutului simbolic din explorarea unei încăperi spaţioase, dar nefamiliare pentru cei în care nu predomină elementul inflamator: inteligenţa materiei.

Între pictură şi actul scriitoricesc există o legătură de nemărginire, o indulgenţă cerească faţă de puterile mele de a reconstitui din linii, culori, umbre, forme, contraste, raporturi, o lume a viselor aşternute pe pânza fuziunii dintre estetică, cunoaştere şi ingeniozitate. Masca pe care trebuia să o port era menită să surprindă chipul umbrit al unui artist care îşi exprimă în afară interioritatea, dar pe care lumea nu-l va cunoşte niciodată îndeajuns de bine.

Efectul avangardist al scrisului trebuia redat după felul cum era gândită masca, prin prisma unei identităţi ficţionale care poate învinge creatorii universului. Prin urmare, legătura mea cu arta trebuia să invite la o reverie imaginară în afara timpului, într-un spaţiu al magiei plutitoare, al influenţelor şi interacţiunilor dintre forme diverse de exprimare şi perspective de interpretare vizuală a trăirilor afective văzute drept spărturi - deschideri în mantaua cosmică prin care se întrevede mereu un alt drum, un nou început.

În opinia unui plăsmuitor de lumi, arta portretului integrează creaţia procurată din realitatea materială conform viziunii sale interioare, punând în evidenţă esenţialul unui caracter abil, puternic, stabil şi consecvent, care a fost modelat de Jos, şi nu de Sus.

Tot ceea ce el surprinde şi sintetizează într-un mod neegalat îşi găseşte corespondent în sentimentele privitorilor care au şansa să înţeleagă călătoria vizuală pe care o conţine textul literar sau tabloul unui destin artistic de excepţie.

Episodul 1 al magiei de dincolo de artă surprinde legătura dintre autenticitatea cu care prezinţi realitatea într-un mod particular şi expresivitatea cu care redai în cele mai mici detalii trăsăturile unui veritabil scriitor care ştie să trăiască o poveste magică, care ştie să inspire o literatură de bună calitate potrivit ideii că arta nu reflectă neapărat ceea ce e frumos şi înălţător, ci ceea ce creează o emoţie puternică.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate