ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Esenţa leadershipului

On August 23, 2010, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Nu tot ce se află în jurul tău poate da un contur şi o nuanţă luminoasă leadershipului tău.

Voi purta tot timpul în mintea şi în sufletul meu acel unic moment pe care l-am petrecut în compania maestrului. Îi purtam o mare afecţiune, rezervată de regulă unui părinte. La rândul său, maestrul îmi purta o neţărmurită dragoste încă de când eram mic.

Era seară. După o cină frugală maestrul s-a retras in “sanctuarul” său, lăcaşul sfânt - cum îi plăcea lui să denumească camera proprie de creaţie. L-am urmat cu un sentiment de încântare. Ştiam ce va urma: o nouă lecţie.

Prin pasiunea lui, maestrul pictase numeroase tablouri – şi în toate se revedeau talentul, bogăţia de cunoştinţe, înţelepciunea şi experienţa sa. Mi se părea că numai el îmi putea furniza inspiraţia şi creativitatea de care aveam nevoie pentru a ajunge un mare artist.

Maestrul îşi îndreptă atenţia către unul din tablourile sale, rămase o clipă nemişcat admirându-l cu o sensibilitate aparte de parcă ar fi vrut să distingă ceva straniu, sau ca şi cum nişte amintiri îi năvăliră brusc în minte. Urmă o clipă de linişte în care medită pentru a-şi pune în ordine gândurile. Îi observam mimica. Părea calm, iar ochii săi erau senini. Apoi, zâmbind cu nostalgie, mi-a spus:

- Nicu, artistul e un om care vede, care ia şi transmite viziunea lui mai departe. El e capabil să inoculeze în mintea celorlalţi cele mai convingătoare imagini transpuse pe pânză cu atâta fineţe şi exactitate încât să pară vii. Îţi este imposibil să te îndoieşti de ele.

Leadership: Exersezi aplicarea propriei tale părţi conducătoare în alternanţa intrinsec-extrinsec?

Leadershipul îşi găseşte sprijin în acea variantă complementară a procesului de creaţie ai cărei parametrii corespund cerinţelor de gestionare a propriilor resurse, astfel încât rezultatele să fie în mod semnificativ îmbunătăţite. Dar totodată îşi găseşte însemnătatea în importanţa pe care o acorzi propriei tale părţi conducătoare, a sufletului şi a minţii, raportate la ceea ce este dincolo de ceea ce se poate vedea sau experimenta în mod direct.

Ceea ce încerci să realizezi este o certitudine de care te poţi îndoi, o manifestare directă a propriilor tale gânduri şi inspiraţii, sporind conştientizarea acelor laturi din tine pe care le neglijezi, le sporeşti sau le reprimi. Laturi paralele, despre care n-ai fi crezut că le ai, avându-şi originea în vârful gândirii imaginative, având darul să modifice unele aspecte legate de activitatea ta individuală într-un nou context.

Evoluţia personală şi profesională, realizată ca o manifestare directă a individualităţii creatoare, delimitate de combinaţia raţional-iraţional, obiectiv-subiectiv, nu vizează doar intenţiile de dobândire a unei autonomii intelectuale cât mai largi, şi nici nu constituie o extindere a vreunui model de bună practică. Evoluţia oferă o estimare pentru orientarea ta într-o realitate schimbătoare. Iar această evoluţie poate fi privită ca parametru al funcţiei de tip "valoare", care nu-şi pierde determinismul intrinsec sau extrinsec, devenind mai capabilă de extindere prin particularităţile de ordin constructiv.

A exersa aplicarea propriei tale părţi conducătoare în alternanţa intrinsec-extrinsec, înseamnă să te raportezi la ceea ce înfăptuieşti prin intermediul conştiinţei de sine. Înseamnă să te conectezi la realitatea de dincolo de tine, adică la tot ceea ce percepi prin puterea intenţiei tale creatoare raportată la divin, o posibilitate de comunicare cu Intelectul Spiritului de creaţie.

În aceste circumstanţe liderul poate fi considerat rezultatul unei grele munci de autoanaliză, de introspecţie şi de regăsire, însoţite de un salt în viitor spre ceea ce înseamnă a fi un om luminat, nu doar un creator. Adică un om care reuşeşte să se aventureze în afara propriei dimensiuni interioare, către o raţiune superioară.

Liderul nu “pictează” ceea ce vede, ci ceea ce gândeşte

Spre deosebire de un pictor nemaipomenit care poate reda o imagine pe care şi-a întipărit-o în minte cu o iscusinţă nemaipomenită, reproducând atât de exact cele mai mici detalii, un lider, deşi se aseamănă cu un artist în multe privinţe, nu redă niciodată în “opera” sa ceea ce vede, ci, mai presus de toate, ceea ce gândeşte. Un lider iscusit ştie că nu tot ceea se zboară se mănâncă, că nu tot ceea ce se proiectează este şi realizabil. În leadership trebuie să gândeşti, să analizezi şi să evaluezi totul cu foarte mare atenţie.

Liderul nu se poate lăsa prins ca un pictor de ceea ce vede, căci realitatea poate fi cu totul alta, poate fi schimbătoare, şi de aceea ea nu poate fi exprimată sau imortalizată într-un “tablou”. Dacă liderul nu-şi formează o imagine de ansamblu a tot ceea ce-l înconjoară bine ancorată în realitate, atunci nu îşi va putea propune nici obiective realizabile.

Leadership: Viziunea integratoare a conţinuturilor de realitate pe care le accesezi este adecvată imaginii unui întreg pe care nu-l poţi controla, numit "destinaţie"?

Imortalizezi doar peisajul? Liderii au problema deformării. Ei nu reproduc în planurile lor cu exactitate ceea ce văd, uneori improvizează, pentru că totul se poate schimba. Dar nici nu distorsionează realitatea, altfel pierd din vedere ceea ce e cu adevărat important.

Îmi amintesc de afirmaţia pe care o făcea odată scriitorul motivaţional Stephen Covey: "Un lider este persoana care se caţără în cel mai înalt copac, studiază peisajul cu atenţie, şi strigă cât îl ţin plămânii: Asta nu e jungla noastră.

Această afirmaţie întăreşte punctul meu de vedere. De foarte multe ori felul în care percepi lucrurile din jur desparte succesul de eşec. Ca lider, dacă nu-ţi concentrezi eforturile în direcţia corectă nu vei putea face progrese, ba mai mult, vei eşua în orice ai face. Pentru ca performanţele tale să fie tot mai bune, concentrează-te asupra ceea ce contează cel mai mult, nu imortaliza doar “peisajul”. Căci nu tot ce se află în jurul tău poate da un contur şi o nuanţă luminoasă leadershipului tău.

Tu îţi concentrezi viziunea şi eforturile în direcţia realizării scopurilor propuse? Cui îi este favorabilă viziunea ta? Oamenii remarcă şi apreciază viziunea ta? A încerca să realizezi ceva fără să te îndrepţi în direcţia care trebuie e ca şi cum ai realiza un tablou cu o imagine superbă, dar care nu se va vinde niciodată.

Destinaţia la care se opreşte de obicei un lider se formează atunci când el începe să privească totul numai la prezent prin prisma esteticului, a frumuseţii pe care o găseşte în reprezentaţiile iscusite. Acelaşi lucru se întâmplă când el trece cu vederea o parte importantă din ce i se întâmplă fiindcă este într-o mare măsură blocat într-un nivel ridicat de diversitate. Sau atunci când se cufundă într-un univers virtual încercând să “producă” ceva care nu are largă căutare.

În leadership viziunea care trebuie să redea imaginea realităţii nu trebuie să fie să fie sugestivă şi conformă cu destinaţia pe care o stabileşte evoluţia sensibilităţii tale artistice.

Esenţa leadershipului este mult asemănătoare cu esenţa artei şi aidoma unei picturi care impresionează prin tehnica folosită, prin imaginaţie şi idei novatoare, prin accesibilitate şi rentabilitate. Tot aşa şi-n leadership, pornind de la o bază existentă, planul, modalităţile şi căile de acţiune trebuie sa “impresioneze” astfel încât ele să fie acceptate şi sa fie posibil de realizat cu investiţii cât mai mici şi asigure beneficii maxime.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate