ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Estetica în roşu a unui artist fără nume

On Septembrie 18, 2019, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Adevărata capodoperă a artei este rezultatul a ceea ce creezi printr-un profund raport de asemănare între ceea ce simţi şi ceea ce exprimi de la înălţimea unei priviri diferenţiate, prezente în natură.

Viaţa mea se integrează în lumea trandafirilor aleşi cu multă grijă, cu iubire, spre a fi imortalizaţi, ca nişte personaje enigmatice, pe pânza fină, plină de culori îndrăzneţe, destinată ideilor de unire cu entitatea numită generic "Art Gallery". La rândul ei, viaţa trandafirilor se aseamănă cu cea a oamenilor predestinaţi spre fapte măreţe, scopritori di regni sconosciuti, întemeietori de noi curente de avangardă, precum constructivismul şi suprarealismul. Îi iubesc, îi cinstesc. Îi admir îndelung, neobosit, inepuizabil, în liniştea tăcută cu care aplic culoarea pensulei pe pânza de 80 x 120 cm, constituindu-se ca o dovadă de execuţie a operei de mare amploare, numită sugestiv: „Estetica”.

Numele meu nu spune mare lucru, este mai puţin important, mai puţin precis decât este aplicarea culorii roşu-aprins pe suportul de pictură, ca un vis frumos şi încântător care nu e cu totul al meu, fiindcă aparţine de revelaţia unei fiinţe care poate fi înţeleasă numai prin imaginaţie şi inspiraţie. Cât de triumfală este proiecţia pe pânză a trandafirului, plin de sensibilitate și farmec, il testimone rappresentativo di un universo intimo, când încerci după o lungă şi umilă ucenicie în domeniul fascinant al descifrării simbolisticii să redai calmul unei naturi măreţe, plină de frumuseţe şi mister.

Chiar şi aceste cuvinte, alese şi împărtăşite cu mult aplomb, cu multă duioşie, par că stau în vârful pensulei atunci când pictez in ambienti naturali un peisaj al emoţiilor şi trăirilor omeneşti exprimate într-un limbaj plastic, fără să încerc o amară deziluzie ca în cazul unui rătăcitor într-o lume ruinată. Mai curând, în virtutea unei tematici impuse, aplicând culoarea ca o mângâiere de zefir, apăsând delicat vârful pensulei, obţin mărturisirea de care aminteşte trandafirul: „Per parlare di un argomento senza dubitare, devi avere nella tua anima la fede della passione.”

Leadership: Dai dovadă de afecţiune în perceperea unui Ego autentic sub forma unei imagini duble, în descrierea din centrul viziunii pe care o oferi prezentului din perspectiva esteticii unui sentiment de fraternitate cu natura?

Voinţa mea de a dezvolta o nouă artă, suprema potenţare a unui proces evolutiv înfăptuit în jurul unei specii aparte de trandafiri care îşi caută parcă cuprinsul în culorile unei lumi în roşu-galben, poate coincide cu produsul unui scris îngrijit, complex sub aparenţa transparenţei, nuanţat prin exemplul trăirii unui vis incredibil. Numai atunci când tot ceea ce creezi îşi găseşte corespondent în aparenta fragilitate a unei prezenţe pure, mereu tăcută, dar expresivă, ţi se poate împlini cel mai frumos vis: acela de a da suflet unui personaj de factură estetică.

E de ajuns să mă gândesc la romanul „Exuvii” al scriitoarei Simona Popescu, pentru a mă autointroduce în atmosfera unui experiment estetic desăvârşit, având în prim plan limbajul inteligenţei naturii, conform căruia culoarea unei plante exotice vorbește despre anumite sentimente. Simona îl citează pe scriitorul chinez Su Dongpo:

„Ca să poţi picta un bambus, trebuie ca el să fi crescut în tine. Numai atunci, luând pensula şi concentrându-ţi privirea, viziunea îţi răsare dinaintea ochilor. Viziunea trebuie surprinsă îndată cu penelul, fiindcă poate dispărea tot atât de repede cum piere iepurele când se apropie vânătorul.”

Pentru obţinerea unei culori vibrante şi naturale care să exprime retrospectiva unei lumi dinamice, trebuie mărită intensitatea trăirilor adunate într-o singură compoziţie. Privesc atent la însemnările din caietul meu roşu, jurnal al unui deja-vu nelimitat care devine un fel de arhetip emoţional-estetic pe măsura perspectivelor de apropiere ori de adâncime ale fenomenului literar.

Scrisul bazat pe figuri simbolice, realizat prin urmărirea similitudinii dintre „întreg şi parte”, se deschide numai în faţa spiritelor superioare care ştiu să exprime (până la cel mai mic detaliu) sensibilitatea şi eleganţa văzută din prisma unui univers magic, al alterităţii din memoria artistului.

În acest context plin de curent reformator mă întreb ce ar face un psiholog cu referinţele unor situaţii emoţionale puternice la construirea unui Ego marcat de un trend definitoriu, în demersurile unei estetici științifice experimentale, bazată pe fiziologie și sociologie?

Leadership: Îţi poţi concepe fiinţa în sensul durabilităţii, astfel încât să capete puterea de expresie a unei capodopere plastice ale cărei trăsături fac vizibilă viaţa misterioasă a sufletului?

Adevărata esenţă vitală a trandafirului se regăseşte în încălecările accesibilului şi inaccesibilului, în toate înghesuirile imaginilor surprinse în timpul reflecţiilor asupra unui nou cadru de gen artistic, care trimit la descompuneri nefireşti ale planului meu de existenţă, posto sull'altare della realizzazione della volontà di Dio. Este punctul de interferenţă magică prin care cel ce trăieşte pentru un altfel de spaţiu al artei se apropie de o înţelegere mai profundă a vieţii.

După cum se poate observa, sunt creatorul unei arte asociate percepţiei profunzimii elementelor vizuale, caracterizată prin durata ce o implică anumite evenimente care dispar la fel de subtil cum apar. Viziunile se pierd într-o lungă şi umilă ucenicie în stăpânirea umbrelor şi luminilor, a artei de a construi logic o pictură după legile specifice ale nobleţei şi sincerităţii unui mesaj care traversează visul unei teorii finale, in grado di spiegare tutto: „Nimic nu e prea colorat în ansamblu”.

Peisajul în care trăiesc, potrivit determinanţelor unei ondulări spaţio-temporale se poate recepţiona conform calităţii stilistice ale unei imagini artistice vizuale, con un valor único, căci totul depinde de iluminare, stabilizare şi de interpretare a unei reprezentări în oglindă, împreună cu informaţii despre modul de capturare al unei game largi de subiecte. Acest peisaj se developează prin ochii unui trandafir sălbatic, străduindu-mă să-l percep ca pe o fiinţă completă, doar ca să extrag modelul estetic de referinţă, atributul Creatorului însuşi, la forza trainante dell'evoluzione, cauza determinantă a unei chestiuni de prezenţă continuă: “existenţa multiplă, trăitul prin reflexie.”

De aici începe arta, nu din nobleţea şi trăinicia lucrurilor omeneşti, nu din surprinderea unor obiecte în atât de multe posibilităţi, dimensiuni, genuri, curente artistice, ci dintr-un soi de recunoaştere a specificului unei stări de sensibilitate şi armonie prin asociere cu recunoașterea informațiilor vizuale constitutive ale limbajului scris, puternic şi sugestiv.

O capodoperă plastică este rezultatul unui cumul de sentimente copleşitoare, descrise prin cuvinte de mare preţuire, pe care niciodată nu le regreţi că le-ai imortalizat într-o formulare pretenţioasă.

La început am fost un privitor, apoi mi-am însuşit scurta descriere a unui trandafir. Am ajuns la sentiment, s-a stârnit dorinţa, apoi s-a născut creaţia - urmată de un mesaj înduioşător, nu neapărat puternic. Şi, în sfârşit, assolutamente senza precedenti, mi-am asumat trăirea poveştii adevărate a unei capodopere. Dincolo de trăirile de moment ale artistului, tot mai profunde, mai calde şi mai intense, din care se presimte elixirul tinereţii fără bătrâneţe, stă acea limpezime a simţurilor singure, ceva care purifică şi ne poartă spre seninătate.

Numele meu nu este foarte important. Poate că voi fi uitat la fel de repede cum îşi scutură trandafirii petalele la sfârşit de toamnă, fără ca ale mele cuvinte să ajungă, prin raţiune, la inima iubitorilor de artă. Niciodată nu poţi fi sigur că ceea ce realizezi instinctiv, cu hărnicie, fără de seamăn, se imortalizează într-un mod cu totul fermecător într-un tablou transcendent.

Dar, poate că totuşi cineva îşi va aduce aminte de mine, chiar şi întâmplător, asemenea unei priviri aruncate în urmă, care inspiră mersul înainte, pentru că însăşi imaginea trandafirului, uscat şi pământiu, de care uneori ne lovim într-un peisaj mohorât de toamnă, ne direcţionează spre partea sensibilă şi cuvântătoare a sufletului care nu-şi pierde niciodată slava ascunsă în el.

Sunt una cu Ego-ul meu, o parte din personalitatea trandafirului. O nouă încercare mă aşteaptă dincolo de frumuseţea naturii, una meticolosa padronanza di un capolavoro, o taină care îşi aşteaptă dezlegarea pe măsura emoţiei care nu se vinde pe lucruri trecătoare: să văd profund nuanţa de roşu a legendei vii, prelungirea personalităţii mele din starea de poveste, cu ochii pe care moartea nu-i închide niciodată...

Talentul unui artist rezidă în faptul că poate reprezenta forţa de schimbare către o perspectivă de mare profunzime a sensului de „iubire ca simbioză între om şi natură”, atunci când ceea ce scoate în evidenţă devine o revelare a lumii spirituale.

Estetica în roşu a unui artist fără nume aduce în prim plan, pe măsura emoţiei şi simţirii, acea legătură intimă între natură şi lumea imaginară a artei care, meritând o cunoaştere aprofundată, una interpretación personalizada, este capabilă să depăşească statutul a ceea ce înseamnă „trecător” printr-o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii unei prezenţe misterioase: „Uite-mă, fără să fiu”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate