ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

eXtreme Tracking (I)

On Decembrie 04, 2013, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Supraveghează-ţi îndeaproape evoluţia şi fii deschis faţă de ceilalţi, analizând şi estimând elementele de continuitate ale personalităţii tale în situaţiile limită.

Fapt straniu, nemaiîntâlnit, nimeni n-o acuză pe senatoarea Ruth Martin de deviere doctrinală sau de imprudenţă. Oricât de mult i-ar displăcea această situaţie, ea face apel la inteligenţa lui Hannibal pentru a-şi regăsi fiica, în timp ce Hannibal Lecter vede în mărinimia sufletului ei nu doar oportunitatea de a-şi redobândi libertatea, ci şi o nouă şansă de pătrundere în adâncimile sufleteşti ale omului.

Reacţiile chimice sunt procese dinamice care se desfăşoară într-un anumit interval. Iar o mamă iubitoare, dispunând de o chimie sufletească mai pronunţată, îşi gestionează trăirile afective în funcţie de aceste reacţii puternice, la fel de dureroase ca un glonţ care străbate inima. Experimental, încerci să-i desluşeşti caracterul, meandrele, aparenţele generatoare de confuzii, gândurile şi perspectivele în care se zbate, măsurându-i căldura sufletească, căutând în profunzime resorturile care pot declanşa vibraţiile de înaltă amplitudine.

Ruth Martin pare absorbită într-o bătălie fără sorţi de izbândă, într-o gaură neagră, microscopică, numită "punct fără întoarcere". Incitant, asculţi glasul acela disperat care imploră, se roagă, speră şi cere îndurare, în faţa căruia se înclină inima, cu luptele însoţitoare, provocând o încordare egală cu valoarea constantă a unui curent continuu care, trecând printr-un rezistor, dezvoltă o energie de impact suficientă pentru a efectua o nouă reglare a temperaturii interne.

Un imbold absolut irezistibil ! Fiinţa aceasta vlăguită care palpită şi vibrează fără odihnă, căreia îi poţi simţi pulsaţiile cum cresc într-un ritm ameţitor, cum arde tot mai mult combustibil însufleţitor pentru a-şi menţine gradul de stabilitate. Prototipul acesta uman care se zbate între vulnerabilitate şi intangibilitate trebuie menţinut cu orice preţ în stadiul de testare şi control.

Leadership: Poţi să-ţi dezvolţi şi să-ţi menţii autoritatea cu ajutorul elementelor sensibile de personalitate, încât să nu periclitezi acele valori care se încadrează în criteriul de eligibilitate fixat resorturile performanţei?

Crearea propriului plan de dezvoltare a personalităţii se poate realiza uşor, prin identificarea acţiunilor cu potenţial evolutiv, dar nu se poate concretiza dacă aştepţi multă vreme pasiv în afara sferei evenimentelor. Iar personalitatea cea mai puternică este rezultatul dezvoltării autorităţii cu ajutorul elementelor sensibile care fac dintr-un conducător un om care experimentează iubirea. Elemente precum: manifestarea afecţiunii şi recunoştinţei, implicarea emoţională, generozitate, apreciere, preţuire pentru o misiune de caritate, etc.

Activitatea ta de “voluntariat” în cadrul programului “Omul altfel”, plin de elanul de a-ţi asigura stabilitatea pe plan emoţional şi mental, în relaţiile cu cei din jurul tău, stă aproape integral sub semnul a ceea ce se numeşte SecurityPower. O ajustare a elementelor tale definitorii, într-un mod practic, prin care să detectezi orice imprudenţă în a înfrunta necunoscutul. Această operaţiune este necesară pentru a nu-ţi ştirbi autoritatea.

Leadershipul, care se axează pe ingineria optimizării materialului uman, filtrabil doar prin experienţele la care omul ia parte în viaţa de zi cu zi, nu constituie un fond de speranţă pentru atingerea unui nivel înalt de vitalitate pe plan intern. Nu prezintă întotdeauna o garanţie în ceea ce priveşte protejarea valorilor fundamentale ale omului, nu asigură calitatea şi fiabilitatea “utilajului” care să împrăştie ceva antiderapant în vederea prevenirii oricărei alunecări spre extremism. Spre acea realitate anapoda ce zguduie temeliile existenţiale, periclitând acele valori care se încadrează în criteriul de eligibilitate fixat de cele două resorturi ale performanţei: durabilitate şi sustenabilitate.

Valorile cele mai de preţ ale omului sunt: onestitatea, respectul, munca temeinică, dăruirea, ambiția și empatia.

Leadership: Eşti în stare să renunţi la tine însuţi şi la valorile care te caracterizează doar pentru a îmbrăţişa un nou statut particular (de autoritate), sub forma unei mentalităţi care îmbrăţişează paradoxul?

Senatoarea Ruth Martin este o mentalitate care îmbrăţişează paradoxul: pe de o parte vrea ca fata ei să fie găsită şi salvată, pe de altă pare încearcă să uite sau să nege o întâmplare care îi umbreşte existenţa. Pe de o parte iubeşte pe cineva, pe de altă parte se urăşte pe sine fiindcă a ajuns în situaţia de a-şi renega credinţa şi de a se abandona în mijlocul necazului. Pe de o parte îşi înţelege potenţialul de leadership, dar pe de altă parte nu-şi poate gestiona bine emoţiile. Iată ce este instabilitatea.

Nimeni nu-şi poate menţine echilibrul constant pe o suprafaţă lucioasă fără să mai alunece din când în când. Dar nici alunecarea frecventă, într-o parte sau alta a teritoriului individual, nu-i poate asigura omului o dezvoltare armonioasă, ci mai degrabă sporeşte posibilitatea retragerii lui în solitudine şi indecizie, înclinând spre influenţabilitate. Iar leadershipul nu este un sistem ABS care te menţine pe drum în orice condiţii, prevenind permanent alunecarea şi asigurând stabilitatea pe orice tip de suprafaţă.

A încerca să faci din leadership o centură de siguranţă, folosindu-te de poziţia ta ca de un agent de pază, este ca şi cum te-ai sprijini pe o trestie pe care o clătină vântul. Te vei zbate între vulnerabilitate şi intangibilitate. Vei persista într-o atitudine contradictorie care înrăutăţeşte situaţia, subminând principalul agent care poate schimba situaţia în bine: adică pe tine. În aceste condiţii vei da frâu dorinţei stringente de căutare a unui refugiu, în timp ce toţi ceilalţi vor vedea în tine un învins, uşor de manipulat.

Caută în tine însuţi, în profunzime, acele resorturi care pot declanşa vibraţiile de înaltă amplitudine. Analizează şi estimează elementele de continuitate ale personalităţii tale în situaţiile limită. Este nevoie să dezvolţi şi să menţii un program de întreţinere preventivă a elementelor sensibile de personalitate?

Leadershipul este atitudinea pe care ţi-o păstrezi neîntinată atunci când inima ta se îndepărtează de la importanţa rolului pe care ţi-l asumi în confruntarea cu o situaţie fără ieşire.

eXtreme Tracking desemnează acel proces prin care urmăreşti o ţintă, în paralel cu supravegherea atentă a propriului Eu, dar şi a altor Euri care te vor urmări permanent în evoluţia ta. Dar această evoluţie, pentru a fi benefică şi în concordanţă cu aşteptările, nu trebuie să oscileze între două extreme. Ci trebuie să aibă o traiectorie ascendentă rectilinie.

 

* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate