ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Făuritorul de talente

On Noiembrie 14, 2010, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Defineşte-ţi leadershipul ca un "motor" cu putere mare de impunere a anumitor impulsuri stimulatoare de dezvoltare, pentru ca performanţa ta să fie apreciată corespunzător.

Bun cunoscător al trecutului, plin de erudiţie şi animat de o reală pasiune pentru artă, maestrul, pe care îl consider a fi cel mai important om din viaţa mea, mi-a stârnit interesul enorm pentru pictură, insuflându-mi acea dorinţă arzătoare de cunoaştere - specifică artiştilor deosebiţi cu tendinţe novatoare. Încă din primul moment în care am păşit în atelierul lui, am ştiut cu certitudine că el avea puterea de a-mi ridica nivelul de cultura şi de a plămădi în mine aspiraţia spre ideal, spre desăvârşire, spre absolut.

Deseori am vorbit despre maestrul meu. Căci el a avut puterea de a se ridica dintre cei obişnuiţi şi de a-şi depăşi condiţia. Clipele acelea în care, cu o nespusă grijă şi atenţie mi-a destăinuit din experienţa lui atât de vastă, au fost hotărâtoare. Influenţa sa a avut o importanţă crucială asupra formării mele ca artist, dezvoltându-mi puterea creatoare prin îmbunătăţirea capacităţilor de pătrundere a lucrurilor.

Leadership: Sinele pe care îl accesezi în prezenţa unei minţi sclipitoare este mai înalt pe măsură ce împlineşti un anumit timp fixat exersării virtuţii de a te integra într-un model de manifestare a sublimului?

"Binecuvântat cel care reuşeşte să le dea copiilor lui aripi şi rădăcini", spune un vechi proverb arab. Da, totul devine posibil dacă ai in preajma ta un om înzestrat cu o imaginaţie formidabilă, cu un spirit creativ cu totul ieşit din comun, care posedă forţa şi are dorinţa să-i dea sufletului tău de artist "aripile" atât de necesare pentru a te înălţa deasupra lui (şi a celorlalţi oameni), prin valoarea ta proprie.

Maestrul mi-a cizelat talentul şi personalitatea întipărindu-mi în suflet şi în minte principiile unei arte realiste, direct legată de pictură şi desen, şi chiar legată de caligrafie. "Aripile" pe care le-a dat sufletului meu au avut o deschidere atât de mare încât am pătruns cu adevărat arta picturii, plină de înţelesuri adânci. Iar datorită inspiraţiei pe care mi-a oferit-o, o inspiraţie care mi-a stimulat în mare măsură gândirea şi apetitul pentru cunoaştere, l-am depăşit.

Da. Exact. Mi-am întrecut maestrul. El a fost onorat de însuşirile mele creatoare, de calităţile mele de observator şi portretist, m-a admirat şi încă mă consideră un meşteşugar al detaliului.

Sublimul este rezultatul unui proces de creare şi consolidare a statutului de autor al "elementului frumos" care trăiește pentru alții.

Leadershipul are la bază ascensiunea, care corespunde, de fapt, unei stabilizări solide, identificarea unui combustibil personalizat care arde permanent, respectând parametrii de funcţionare. Această stabilizare te poate ajuta să-ţi menţii "relaţia" pe care o ai cu coechipierul tău cel mai apropiat de terenul excelenţei - cu sursa de cunoaştere şi de cultură care te poate duce dincolo de limitele pe care ţi le impui tu însuţi sau ceilalţi oameni.

O manieră care să ofere noi percepţii asupra rolurilor şi responsabilităţilor tale, care să te avantajeze pe plan profesional, desigur fără să cauzeze o ruptură în fluxul gândirii tale, oferă garanţia întreţinerii resurselor proprii de dezvoltare şi amplificarea impactului asupra evoluţiei tale şi a celorlalţi.

Leadership: Eşti pus în postura să confirmi valoarea artei produsă între rezultatul unei ascensiuni lente şi tendinţa unei ascensiuni abrupte?

Se pot distinge mai multe stadii ale ascensiunii spre marea performanţă, care stau sub semnul intrebarii "Cat de abordabila este arta?"

Ascensiunea lentă, dar sigură care se înfige puternic în atitudinea unei anumite categorii de oameni, caracterizată printr-o supunere totală a raţiunii şi a înţelegerii faţă de un ideal particular care nu se poate atinge decât printr-o cunoaştere avansată.

Vorbim aici de oamenii care nu credeau în principiile de bază pe care se sprijină adevărata măiestrie, care nu aprobau în sinea lor niciun fel de metode de cercetare sau de învăţare, care nu aplicau cunoştinţele şi creativitatea pentru distingerea unor noi percepţii asupra sinelui şi valorii personale. Dar care au obţinut rezultate nesperate, profunde, impresionante, fiindcă au acceptau să se supună unor influenţe străine.

Ar mai fi şi ascensiunea abruptă, în care s-au angajat pe cont propriu curajoşii, şi au căzut înainte de a ajunge până în vârf.

Procesul transformării spre atingerea desăvârşirii se desfăşoară în timp şi integrează întotdeauna gândire şi acţiune susţinută - care înainte de toate trebuie să se dovedească a fi nişte investiţii fezabile, menţinute ca ideal, ca structură proprie de mobilizare şi de rezistenţă. Şi nu să se bazeze pe o resursă epuizabilă, folosită doar în caz de urgenţă, care dispare după mai multe "porniri şi opriri" necontrolate.

Valoarea artei produsă între rezultatul unei ascensiuni lente şi tendinţa unei ascensiuni abrupte poate fi determinată, în principal, printr-o meticuloasă analiză a experienţei celorlalţi artişti. Eşti pus în postura să confirmi această valoare atunci când iei parte efectiv la procesul de creare a artei prin imitaţie, prin inovaţie sau experiment.

Arta se realizează prin explorarea de profunzime a experienţei subiective - de a surprinde acea clipă a revelaţiei faptului că poţi pătrunde cu priceperea minţii tale în ceea ce nimeni altcineva nu a reuşit.

Mi-am condiţionat vocaţia şi talentul printr-o muncă asiduă ce a necesitat nesfârşite exerciţii şi retuşuri. Dar n-aş fi putut ajunge niciodată un artist adevărat dacă influenţele pe care maestrul le-a exercitat asupra mea vreme îndelungată n-ar fi fost ample şi profunde. Sentimentul bucuriei pe care mi l-a stârnit - de a crea cu propriile mâini, folosindu-mă de propria imaginaţie, o artă pe care nu oricine o poate stăpâni, arta picturii - la care se adaugă, neîndoielnic, ajutorul pe care mi l-a dat întru formarea unui stil propriu şi a unei viziuni noi, sublime, au contribuit la propria mea evoluţie şi au constituit un triumf.

Atunci când sufletul oamenilor se întretaie cu sufletul celui care conduce, numai atunci când se întâmplă acest lucru oamenii îşi deschid "aripile" luându-şi elanul de a se ridica deasupra celorlalţi semeni, oferind dovada strălucita a însuşirilor lor creative.

Iar un lider desăvârşit posedă forţa de a le da celor din jurul său "aripile" necesare pentru a se ridica deasupra lui, aripi care dezvăluie orizontul nesfârşit al imaginaţiei lor. El este un făuritor de talente.

Aşa cum un pictor transmite un sentiment profund, fără explozie de lumină şi culoare, prin evocarea atmosferei, prin simplificări de compoziţie şi ton, - tot aşa şi leadershipul, ca să ia amploare şi să devină o sursă principală de know-how, trebuie să se autodefinească ca un motor cu putere mare de impunere a anumitor manifestări, reacţii, impulsuri care să dea startul procesului de schimbare, rentabilizând potenţialul de dezvoltare al oamenilor şi ridicându-l până la cel mai înalt nivel posibil.

Căci numai dobândind o nouă adâncime a conştiinţei de sine, prin descătuşarea motivaţiilor şi forţelor interioare, prin punerea în valoare a talentelor lor şi prin folosirea lor corespunzătoare, oamenii vor putea atinge măreţia.

Măreţia este un vârf al talentului de a vedea lucrurile mereu mai aproape de viziunea ta decât a celor care vin să înveţe.

Făuritorul de talente este acela care are ambiţia de a descoperi ce se ascunde sub învelişul de neputinţă, de îndoială, de ineficienţă sau de ignoranţă ce ţine captiv oamenii, ca în faţa unui ecran care îţi oboseşte ochii, într-un spaţiu în care nu-şi pot conştientiza sau dirija resursele interioare şi propriile capacităţi, care le micşorează dorinţa de autocunoaştere. Este acela care depune eforturi spre a deveni mentorul acelor tineri care sunt mânaţi de dorinţa de a face ceva deosebit în folosul tuturor.

Un lider desăvârşit are dorinţa şi posedă forţa şi mijloacele de a le da oamenilor "aripile" necesare pentru a se înălţa chiar mai sus decât el.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate