ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fenomenologia Artei

On Februarie 12, 2015, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Îmbogățește-ți leadershipul cu noi sensuri de exprimare, comunicare şi noi modele de raţionament, găsind acele unghiuri de abordare a lor care să fie compatibile cu diferite niveluri de putere şi control.

Trebuia să lupt din răsputeri că să mă înving pe mine însumi, la limita gândurilor şi ideilor risipite zilnic în fraze dichisite, prin însăşi parcurgerea celor două circuite de semnificaţii potenţiale: Q1 pozitiv şi Q2 negativ. Două circuite legate în paralel printr-un arc de filament în interiorul creierului, la limita dintre exactitate şi eroarea tolerată, învecinate prin fluxul de anticipare a unei lumi virtuale. Trimiteau fiecare în celalalt - ca un miraj în deşert - imagini ireale, contraste curioase care înlăturau ideea oricărei evoluţii sau permanenţe.

Necontenit, aceste circuite parcurse alternativ de un curent de inspiraţie electrizant produceau o inductanţă magnetică care tăia frecvenţele înalte ale ideilor de fond, aplatizându-le printr-o distribuţie de sarcini ce poseda energie de vibraţie înaltă. Fără oprire, ideile dădeau navală prin uşa deschisă a subconştientului cu viteza unei săgeţi trimise în direcţia unei porţi tridimensionale conectate la un spaţiu înghesuit între vizibil şi invizibil, alimentate de puterea lucidităţii interogative.

Evident. Traiectoria artei mele se intersecta cu ştiinţa. Păream, în definitiv, închis într-un orizont al ficţiunii comandate de intensitatea unor gânduri adesea incoerente, care îmi caracterizau stilul şi performanţa din unghiul gândirii de ordinul al doilea, al reflexivităţii filosofice - organ al marelui corp cristalizat, perla cea mai scumpă a sferei de creaţie. Bâjbâiam într-o încăpere străină, spaţiul unei imensităţi schimbătoare, condus însă de spiritul vizionar al fizicianului care îşi raţionalizează teoriile şi se menţine în perimetrul probelor tangibile şi concrete.

Marele fizician Isaak Pomeranchuk era preocupat de teoria unor fenomene care puteau să dezvăluie cele mai adânci proprietăţi ale lumii fizice. Eu mă preocupam de aplicarea metodei de a face ştiinţă prin utilizarea subînţelesurilor şi metaforelor fecunde. Cu ajutorul lor artistul-gânditor izbutea să adâncească despicături luminoase în lumea ideală a compoziţiilor de factură abstractă - într-o manieră realistă. Şi invers.

Leadership: Importanţa operei tale este determinată de măsura în care ea depăşeşte cadrul unei receptivităţi exterioare?

Fizicianul rus Arkady Migdal spunea: „Atât în arta figurativă, cât şi în cea nonfigurativă, importanţa unei opere este determinată de măsura în care ea depăşeşte cadrul unei receptivităţi exterioare, de profunzimea armoniei părţilor ce o compun.

Dimensiunea artei pe care o configurezi, analizată prin prisma elementelor de sens atribuite unor noi variante de abordare a ceea ce cunoşti sau percepi, trebuie să fie atât de plină de inspiraţie încât să dea profunzime, autenticitate şi intensitate înţelesurilor pe care le comunici - fie prin viu grai, fie prin scris, fie prin exemplu personal.

Receptivitatea ţine de ceea ce cultivi în mintea oamenilor şi de feedback-ul primit de la ei, dar se distinge prin puterea lucidităţii de a delimita aparenţa de esenţă, abstractul de concret. Înţelegerea unor noi noţiuni şi concepte nu se instalează imediat deoarece capacitatea oamenilor este limitată, dar cultivă predilecţia pentru particular, manifestată în ştiinţă, dezvăluindu-se drept sursă de noutăţi - experienţe de creaţie şi reprezentări ale unor lumi diferite.

În multe privinţe, putem să reprezentăm în domeniul leadershipului noi sensuri de exprimare, comunicare şi noi modele de raţionament - prin ceea ce trăim, dar mai ales prin ceea ce ni se relevă prin studiu, creaţie şi viziune. Metodele de abordare a ştiinţei şi cunoaşterii pe care le creăm, vor continua să acţioneze şi să se dezvolte în abordări mai importante - ca o punte spre noi perspective de evoluţie.

Receptivitatea Exterioară vizează însuşirea celorlalţi oameni de a fi atenţi la ce se întâmplă în perimetrul autenticităţii tale reflectate în plăsmuirea unor noi expresii de evoluţie. Aceste expresii, la rândul lor, surprind în mod alegoric acele realităţi manifestate în sfera de cunoaştere, ideativă şi emoţională, cu care resimţi lumea şi viaţa într-o ipostază de senzaţie, de nerecunoscut.

Putem de exemplu să comunicăm ceea ce se menţine în perimetrul tangibilului, concluzii desprinse în urma cercetărilor. Dar la fel de bine putem să promovăm imagini ireale, ipoteze, contraste curioase care înlătură ideea oricărei evoluţii sau permanente. Depinde ce anume vrem să exprimăm şi de puterea pe care astfel o căpătăm.

Indiferent de ceea ce încercăm să insuflăm celor din jur, idei sau perspective în cadrul unor scheme comunicative care fac din informaţie unul din fundamentele esenţiale ale dezvoltării, atâta vreme cât ele deschid noi puncte de interese şi noi orizonturi înseamnă că avem putere.

Puterea de a pătrunde într-o zonă care găzduieşte viziunea de a ieşi din obişnuit, îmbrăţişând acea formă artistică ce stârneşte curiozitatea exploratoare, fără să acceptăm sau respingem raţionamentele abstracte.

Leadership: Poţi să exploatezi un infinit de vieţi în mijlocul unei lumi trecătoare?

A exploata un infinit de vieţi în mijlocul unei lumi trecătoare”, este o metaforă care aduce în prim plan acea conexiune care se formează între fundamentul unei judecăţi de valoare şi explicarea unui fenomen de adâncime, abordat în mod inovativ de pe poziţii subiective şi obiective. Un fel de amestecare a compoziţiilor de factură abstractă transpuse într-o manieră realistă, având menirea de a deschide calea către filosofia ştiinţei şi către noile posibilităţi de actualizare a potenţialităţilor creatoare.

Marea artă - efortul minţii de a obţine un număr nelimitat de gânduri transformate în elemente de originalitate - este întregită prin noi ipoteze şi consideraţii speciale asupra percepţiei acestei filosofii.

Prin ideea de a face raţionamente abstracte, folosind o succesiune de elemente cu înţelesuri diferite, independente de experienţa directă, reuşeşti într-o anumită măsură să dai expresie unui nou conţinut de idei şi concepţii. Contează ca forma lor de prezentare să permită prelucrarea ulterioară.

Marea Operă sau "Arta care lărgeşte orizontul de cunoaştere" se compune din ceea ce încerci să relevi din imaginea personalităţii tale astfel încât realitatea cu care te afli în rezonanţă să fie ideală într-un context de tipul: orice reflecţie este acceptată, atâta timp cât rezultatul final este coerent.

Fenomenologia Artei aduce în prim plan rolul creaţiei care adesea transfigurează realitatea, dar stabileşte viziunea de a ieşi din obişnuit. Asta presupune să accelerezi procesul de clarificare a unor concepţii încorporate în „opera personală” care să fie sunt compatibile cu diferite niveluri de putere şi control.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us