ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fenomenologia reflectării identităţii

On Octombrie 11, 2015, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Apropie-te de înţelegerea şi realitatea unui model de inspiraţie, arătându-l în toată complexitatea sa.

Se nasc primele imagini ale filmului. Ideea iniţială este cea a "reabilitării" acestui ţar ponegrit pentru cruzimea sa de toţi duşmanii săi, dar animat în fond de o singură uriaşă pasiune: crearea unităţii Rusiei. Figura monumentală se cerea zugrăvită cu mijloacele monumentalului. Un om ale cărui gesturi enigmatice şi înfricoşătoare sunt explicabile numai prin efortul său titanic de a crea în jurul Moscovei statul rus.

Dar regizorul Serghei Eisenstein nu vrea să-l absolve pe Ivan, să-l prezinte pe cel Groaznic ca pe cel Blând. Doreşte numai să descifreze sensul, semnificaţia acţiunilor lui. Ceea ce urmăreşte nu este o măreţie exterioară şi prin aceasta falsă. Monumentalul este un joc de expresie a caracterului şi a acţiunilor lui. Îl va apropia de înţelegerea şi de sensibilitatea spectatorului contemporan, arătându-l în toată complexitatea sa.

"Această figură înfricoşătoare şi atrăgătoare, groaznică şi fermecătoare, tragică în înţelesul deplin al cuvântului, va deveni de înţeles pentru omul de azi când ne vom gândi la lupta ce se desfăşoară în sufletul lui Ivan, înfruntându-i implacabil pe duşmanii patriei..."

Aceasta este ideea de la care porneşte regizorul. Din nou eterna temă: lupta pentru unitate. *

Leadership: Poţi obţine o anumită estimare a valorii experienţei despre sine, prin integrarea şi conturarea unei noi identităţi în propria ta creaţie?

Rezultatul provocării de a te încadra în ipostaza de unicat, abordată din perspectiva experienţei de sine care predomină în ceea ce te defineşte atunci când te oglindeşti în înţelesul şi întinderea unei creaţii de excepţie, poate fi semnificativ dacă procesul de dezvoltare a unei teme este permanent susţinut de referirile la un moment grandios din evoluţia unui model de inspiraţie.

Leadershipul, datorită contribuţiei întregitoare a unui subiect de studiu, investigabil experimental, poate atinge nivelul de ştiinţă înaltă dacă sunt permanent evaluate efectele de sugestivitate ale raporturilor dintre aspecte încărcate de sens ale unui întreg coerent şi complexitatea unui ansamblu de acţiuni ce corespunde unei identităţi în anumite momente.

Esteticianul român, Victor Ernest Maşek, scria la un moment dat: „Una din cele mai importante lumini aruncate de concepţia structuralistă asupra operei unitare este tocmai demonstraţia faptului că elementele structurale ale unui întreg se întrepătrund şi se condiţionează reciproc, reflectându-se unul în altul.

Dacă aceste elemente sunt comasate într-un singur moment de impact, pe baza analizei unor informaţii complete şi nu neapărat după experienţa personală, atunci valoarea creaţiei va evolua înspre statutul de operă, născută din resorturile unice ale propriei aprecieri.

Devii bogat în ceea ce priveşte prelucrarea informaţiilor, posibil distorsionate sau incorecte, doar dacă te apropii de înţelegerea şi de realitatea unui model în care îţi oglindeşti măreţia, arătându-l în toată complexitatea sa.

Nu se înşela cel care spunea că complexitatea unui model de inspiraţie poate duce cu gândul la un act de creaţie. Căci promovând o puternică solidaritate între conţinutul creaţiei şi aspectele calitative ale unei situaţii concrete, bazată pe o cunoaştere apriorică conformă unui model de inspiraţie experimental, poţi obţine o anumită estimare a valorii experienţei despre sine.

Fenomenologia reflectării identităţii evidenţiază sentimentul de apartenenţă la un model de inspiraţie, prin asigurarea vizibilităţii acelei laturi a eu-ului ce se manifestă într-un context specific.

Vei putea să dai creaţiei o nouă formă dacă îţi explorezi identitatea printr-o etalare a mijloacelor proprii de expresie, prin auto-observaţie şi prin reflectare asupra semnificaţiei unui fapt care surprinde complexitatea unui ansamblu de acţiuni ce corespunde unei identităţi în anumite momente.* Notă - Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us