ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fii cu un pas înaintea celorlalţi

On Februarie 03, 2009, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Înclină-ţi varianta de abordare a capacităţilor proprii, în aşa fel încât unghiul de promovare a leadershipului tău să se dovedească eficient.

Gândeşte-te puţin. Care este primul lucru care îţi vine în minte atunci când întâlneşti conceptul de "Inteligenţă emoţională"? Mai mult că sigur te gândeşti la Daniel Goleman, nu-i aşa?

La fel, dacă te-aş întreba orice legat despre conceptul de "Gândire Laterală" cu siguranţă prima oară te vei gândi la Edward de Bono, nu-i aşa?

Atât Daniel Goleman cât şi Edward de Bono au devenit foarte cunoscuţi pentru că au fost primii care au adus în discuţie aceste concepte. De altfel, ei au creat aceste concepte şi le-au popularizat primii în seminariile lor. Oricât de multe lucruri referitoare la aceste două concepte s-ar scrie pe internet sau în diverse cărţi, lumea va şti cine sunt cei care le-au creat şi au vorbit primii despre ele.

După ce Daniel Goleman a scos pe piaţă în anul 1995 cartea „Inteligenţa Emoţională”, şi alţi scriitori au adus în discuţie acest subiect, însă, nici unul nu a reuşit să atingă succesul de care s-a bucurat Daniel Goleman. Când cineva cumpără o carte, primul lucru la care se uită este anul apariţiei ei. Aşa că, chiar dacă în prezent sunt postate mii de articole pe internet referitoare la "Inteligenţa Emoţională", chiar dacă la seminarii sunt puse în discuţie elemente legate de acest concept, fii convins că lumea are deja întipărit în minte numele Daniel Goleman, pentru că are dovada. El a fost primul care în 1995 a deschis şi a dezvoltat subiectul, restul nu mai contează. Scurte şi trecătoare sunt intervenţiile ulterioare ale celorlalţi de după el.

Albert Einstein a spart tiparele unor concepţii geniale, elaborând teoria relativităţii restrânse. Există la ora actuală vreun fizician mai cunoscut decât el?

Îţi orientezi leadershipul pe o pantă ascendentă atunci când eşti prins între două dileme: “dacă o fac, şi nu merge?” VERSUS “dacă nu o fac şi apoi regret?”

„Panta este unghiul format de o distanţă înclinată cu proiecţia ei pe orizontală. Pe hărţile topografice, distanţele dintre curbele de nivel sunt invers proporţionale cu mărimea pantei. Astfel, pantele mari sunt redate prin curbe de nivel foarte apropiate, iar cele mici prin curbe de nivel aflate la o distanţă mai mare una faţă de alta.”

În leadership, „pantele” sunt date de acele elemente, de acei factori care te scot din anonimat, care te individualizează şi te transpun într-o altă sferă mai presus de banalitatea cu care eşti întâmpinat zi de zi. Ca să fii în frunte trebuie să te distanţezi de ceilalţi oameni printr-o gândire fulgerătoare şi mult mai profundă. Ar trebui să te ocupi cu spirit de răspundere şi serioasă pregătire de unicitatea ta dacă vrei ca leadershipul tău să nu fie caracterizat drept lipsit de strălucire şi să fie considerat superficial.

Valoarea ta este accentuată de un unghi de vedere situat la „înălţime” atunci când reușești să evidenţiezi ceea ce te individualizează ca artist din acea perspectivă unică care integrează conștiinţa întregului tău talent în conștiinţa întregii omeniri.

Pentru ca unghiul tău de abordare a leadershipului să se dovedească eficient trebuie să-ţi înclini varianta de promovare a capacitaţilor tale astfel încât să te afli la o cât mai mică distanţă de exigenţele oamenilor. Poţi să le satisfaci exigenţele prin intermediul unei viziuni, a unei idei, a unor soluţii inovatoare care să aibă particularitatea de a fi excelente.

Tu îţi orientezi leadershipul pe o pantă ascendentă sau descendentă? Regretul de a nu te dezamăgi, la fel ca şi teama de a încerca ceva diferit, au în comun incapacitatea de a produce actul schimbării în perimetrul unei zone personalizate de impact care poate accepta o cauză de referinţă: preocuparea de a fi competitiv.

Leadership: Poţi să fii primul care lansează o idee hotărâtoare în evoluţia conceptului de "poziţionare de brand" care pretinde desfăşurarea unui eveniment de tipul "învingătorul ia totul"?

Cea mai eficientă metoda de a atrage atenţia asupra ta, şi de a te propulsa la un nivel mai înalt este să lansezi primul un mesaj, o idee sau un concept pe care apoi să-l propagi în întreaga lume. Dacă, de exemplu, eşti un scriitor foarte bun care într-adevăr are ceva de spus, care vine cu idei noi şi interesante, atunci ai un avantaj enorm. Aducând în discuţie în cărţile tale un concept nou despre care nu s-a mai discutat pe larg în alte cărţi sau pe internet, îţi poţi crea un nume sonor care să nu fie uitat niciodată.

Şi de data aceasta se confirmă deci constatarea că oamenii cei mai abili reuşesc întotdeauna să-şi creeze avantaje greu de ignorat. Aşa cum un călător tresare în tren atunci când locomotiva se opreşte pe neaşteptate, aşa cum oamenii se năpustesc afară din casele lor la primul semn de cutremur, tot astfel, într-o clipă, conceptul întâlnit într-o carte reînvie în mintea cititorilor pe autorul acelui concept.

O idee hotărâtoare care este lansată în evoluţia conceptului de "poziţionare de brand" poate pretinde desfăşurarea unui eveniment de tipul "învingătorul ia totul" atunci când reuşeşti să te distanţezi de mulţime şi să transformi legătura ta cu ştiinţa într-o relaţie de tip "unu la unu".

Leadershipul este înălţimea pe care ţi-o dă ştiinţa în jurul unui perimetru de luptă strâmt impus de necesitatea obiectivă de a găsi o formă expresivă de manifestare a personalităţii.

Ceea ce caracterizează cu adevărat oamenii aflaţi în vârful ierarhiei este tocmai faptul că ştiu să-şi creeze o punte de legătură cu succesul. Aidoma unui conducător iscusit care ştie să cucerească ceea ce pare de necucerit, ei reuşesc să spargă tiparele şi să se afirme primii. Atât succesul lui Daniel Goleman, cât şi cel al lui Edward de Bono sau al lui Albert Einstein, nu poate decât să confirme faptul că soarta se arată întotdeauna generoasă faţă de oamenii care acţionează primii. În acelaşi timp, soarta le este potrivnică celor care nu ştiu sau nu reuşesc să se facă remarcaţi.

Aşadar, fii peste măsură de ambiţios şi fă tot posibilul să fii primul care lansează un mesaj puternic, un concept deosebit, o idee interesantă sau o informaţie senzaţională.

Înclină-ţi varianta de abordare a capacităţilor proprii în aşa fel încât unghiul de promovare a leadershipului tău să se dovedească eficient.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us