ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Focul invizibil dintr-un suflet stăpânit de măreţie

On Martie 23, 2014, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Lasă drum liber afirmării valorii şi unicităţii tale, intervenind asupra capacităţii de extensie a conştiinţei care dă transparenţă mişcărilor interne şi externe.

Ultima legiune din armata franceză nu mai era decât un pumn de oameni, lipsiţi de muniţie, şi era comandată de un ofiţer necunoscut pe nume Cambronne. Un general englez le strigă: “Bravi francezi, predaţi-vă !” Cambronne caută un cuvânt, aşa cum ai căuta o sabie. Simte în el o spumă şi acea spumă e cuvântul. Apoi, susţinut de o forţă lăuntrică eruptivă, le răspunde englezilor: “Merde!

Aşadar, printre toţi acei giganţi exista un titan: Cambronne. Să dai catastrofei răspunsul acesta, să spui asta destinului, să spui acest cuvânt şi apoi să mori. Ce poate fi mai măreţ! Fiindcă a-ţi dori moartea înseamnă a muri într-adevăr. Şi nu e vina acestui om că, deşi împuşcat, a supravieţuit.

Omul care a câştigat bătălia de la Waterloo nu e Napoleon cel pus pe fugă, nu e Wellington care ceda la ceasurile patru şi era disperat la cinci, nu e Blucher care nici nu s-a luptat. Omul care a câştigat bătălia de la Waterloo este Pierre Cambronne.

În acel minut fatal, duhul zilelor măreţe a pătruns în omul acesta necunoscut. Să trăsneşti cu un astfel de cuvânt tunetul care te ucide înseamnă să învingi. Să rezumi o victorie printr-un cuvânt suprem, cu neputinţă de rostit, să pierzi terenul şi să păstrezi istoria, să ai de partea ta după măcel pe cei ce râd, e nespus de mult. E o insultă adusă trăsnetului. E de o măreţie demnă de Eschil. Asta înseamnă să fii învingător. *

Leadership: Ce indicatori utilizezi în analiza acelei variabile de impact din contul unicităţii celui care te conduce?

Sistemul propriu de valori şi statusuri, pornind de la componentele conştiinţei care completează careul performantei de a fi indispensabil în mijlocul evenimentelor, actualizând capacităţile acumulate sau estompate în relaţia directă cu mediul existenţial, se stabilizează deseori la formula de “defender within”.

Pentru ca leadershipul să renască într-o formă strălucitoare, trebuie să faci loc acelei puneri la punct a stării în care te afli, favorabilă conştiinţei colective, cu riscul de a deveni o victimă a circumstanţelor, un slujitor al morţii programate, o rămăşiţă dintr-un sfârşit. Sau poţi fi stăpânul propriului tău destin, o mare figură a istoriei, doar dacă ai de partea ta măreţia.

Atunci când înduri cu stoicism fatalitatea, respectând condiţia sine qua non “Tot înainte”, nu te gândeşti la o mie de consecinţe pe care le poţi avea, nu la faptele glorioase care vor fi criticate şi judecate la rece de însăşi istoria, marele tribunal al omenirii, ci la însuşirile tale de căpetenie care stau în puterea ta de a fi complet autentic.

Leadershipul nu este un incident, o farsă pe care ţi-o joci singur în mijlocul marilor evenimente, ci este rezumatul unei prezentări a statusului prin intermediul propriilor tale furii, temeri şi limitări. Este măreţia născută din trăsnetul inimii care, lovind marele transformator al conştiinţei, produce o anumită formă de energie care dă valoare propriei fiinţe.

Ceea ce istoria ne îndeamnă la evocarea acelor fapte, cuvinte, evenimente care au făcut din oameni istorie, trezind interesul unui cerc mai larg de continuatori ai leadershipului pentru studiul amănunţit şi sistematic al variabilelor majore prin care mediul imediat sau cel lărgit influenţează evoluţia personalităţii, nu este urmărea şansei, a unei pure întâmplări, ci a meritelor individuale.

Este urmarea luptei, a eroismului, patimii, puterii şi acţiunilor dinamice, centrate spre viitor care există în însăşi omul care îi stă în faţă, stabilind o direcţie care împlineşte speranţele şi ambiţiile legitime ale unui întreg popor.

Indicatorii utilizaţi în analiza acelei variabile de impact din contul unicităţii liderului, aplicate ca norme în practicarea ştiinţei susţinută de conştiinţă, sunt: sentimentul identităţii personale şi măsura în care ea este percepută de ceilalţi.

Focul invizibil dintr-un suflet stăpânit de măreţie evidenţiază acea forţă mobilizatoare, dependentă de materialul din care este croit omul necunoscut, care îl transformă într-un veritabil lider.

Fii pregătit în faţa evenimentelor neplanificate. Lasă drum liber afirmării valorii şi unicităţii tale, intervenind asupra capacităţii de extensie a conştiinţei care dă transparenţă mişcărilor interne şi externe.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii (Cartea întâi - Waterloo);

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us