ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Formula de continuitate a leadershipului

On Ianuarie 17, 2016, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Învaţă să devii o forţă de progres autentică în spaţiul punerii în scenă a unui rol mare, ȋnnobilându-te cu magia unei experiențe unice.

Eram plin de dorinţa de a înainta într-un ritm propriu, în singularitatea unei voci transformate deseori în șoaptă, venită de undeva, nu ştiu de unde, dar urma să mă lămuresc până la urmă. Ca unul dintre cei care îmbrăţişează din primul moment drumul ce li se oferă înainte, ştiut numai de Dumnezeu, pentru care toate au un înţeles ambiguu, bănuind de-a lungul lui o lume fascinantă şi stranie în acelaşi timp.

În probele de scurtă durată, aşa cum era sprintul pe distanţele pornite de la vreun eşec şi finalizate cu o mare bucurie, puteam să-mi umplu golul plin de îndoială pe care îl purtam în mine, golul atât de necesar victoriei, o sfidare cu totul nouă în bezna clipei ce se rostogolea la picioarele mele.

Lumea îşi schimbă continuu bateriile, dinamismul devine piatra de încercare a adevăratelor caractere, cerând împărţiri nesfârşite între învingători şi învinşi. Când totul pare o chemare, dintr-o dată te trezeşti prins într-un val vârtej de situaţii surprinzătoare, explozii de sentimente contradictorii, de la o conştiinţă a fricii la una a izbânzii.

În sinceritatea mea adâncă, dusă până la limita obsesiei inatacabile de a fi altfel – it driving me so crazy !, în înţelegerea şi îngrijorarea care izvorau din elanul strict al unei atitudini războinice, introduceam deseori ideea echivalenţei diferitelor tipuri de evaluări ale unui spectru larg de opţiuni şi strategii de înaintare.

Din tot ceea ce se adună şi se scade dintr-o călăuzire a privirii de ansamblu, din nespusurile unei răzvrătiri a orgoliului care reglementează cum vrea el impulsurile de tip "Reinventează-te", egal cu suma schimburilor de căldură degajate de sentimente şi pasiuni, revoluţionând însuşi conceptul de forţă vitală, se naşte o altă fiinţă.

O fiinţă mai miraculoasă în existenţă decât prima. Soluţia justă a unei dotări cu anumite limite, mi se pare că trebuie căutată în sensul unei alternative: să mă aşez într-un colţ de lume şi să aştept ca altcineva să mă depăşească. Ceea ce, este inutil să o spun, dar pur şi simplu nu mă caracterizează.

Leadership: Continui să înaintezi în direcția unor rezultate nedeterminate, printr-o serie de reprezentări convergente despre tine?

Pentru a putea face din leadership un piedestal pe care să îţi asumi o schimbare a modului de gândire, o lecție necesară evoluţiei, trebuie să încerci să refaci drumul pe care fiecare om de mare caracter l-a străbătut când a simțit un imbold puternic să-și exploreze lumea interioară, în scopul aducerii la lumină a tainelor ce stau ferecate în adâncurile sale, slujindu-l cu credință.

Fridtjof Nansen şi-a câştigat gloria de timpuriu la concursurile de mare fond, schi şi patinaj viteză, unde a ieşit învingător 12 ani în şir. Sportul însă nu i-a umbrit celelalte aspiraţii, destul de largi. Dar când să-şi aleagă drumul ce avea să-l urmeze în viaţă, se simţi oarecum dezorientat. Voia o carieră militară, voia se studieze medicina, apoi s-a hotărât pentru zoologie. Până la urmă a ajuns un mare savant, nu doar un mare explorator. A izbutit să facă istorie şi să se pună în slujba omenirii, ca nimeni altul, datorită propriul motto: „Tot înainte !”

Dezvoltarea unei raţiuni prin care să recunoști valoarea altora, încercând să-și însuşeşti acele forţe lăuntrice care sunt orientate spre rezultate magnifice din lumea exterioară, este necesară pentru determinarea tendinţei de asumare a unui rol puternic şi de interpretare a acestuia într-o „poveste” de succes.

Inspiraţia provenită din studierea unui model de urmat, preluând toate durerile, chinurile, speranțele și bucuriile sale pe parcursul încercărilor de a cuceri titlul de campion, se transformă într-un spațiu de expansiune, făcând din mintea și sufletul tău o busolă a reinventării şi devenirii.

Oamenii cu aspiraţii de cuceritori reușesc să-și pună într-un perfect acord cu modelele lor acele trăiri, atitudini, aspiraţii, sentimente, orizonturi, tratându-le cum le-ar trata ei, ca niște surse de venit, ca niște investiţii pe termen lung. Ei nu-şi stăpânesc inima doar cu magia unor poveşti electrizante, nu se lasă ademeniţi de magia unei plonjări într-un realism care e doar o simplă ramă a Poveștii, ci încearcă să se ȋnnobileze se înşişi cu magia unei experiențe unice.

A continua să înaintezi în direcția unor rezultate nedeterminate, printr-o serie de reprezentări convergente despre tine, înseamnă să nu spui niciodată „Eu nu joc acest rol mare”, oricare ar fi rolul acela din producţia vieții tale. Ci să te foloseşti de toate însuşirile extrase din demersurile și învăţăturile provenite din viața altora, pentru a atinge propria ta măreţie, pentru a-ți construi propria ta legenda.

Ți-ai alocat un nume în spaţiul unei rubrici de bestseller?

Formula de continuitate a leadershipului se poate extrage din ecuația „Eu+Ei”, unde Eu reprezintă, indiferent de rolul asumat, acea instanţă deterministă valabilă doar în unicitatea sa, constant prezentă în cadrul evoluţiei lumii.

Iar „Ei” reprezintă o veritabilă aventură, o călătorie în trecut sau în prezent, prin mulţimea de cunoştinţe, intenţii, fapte şi consecinţe, făcută după multe ezitări şi pendulări între sentimente contradictorii, în care se reflectă tema dezvoltării durabile şi a competitivităţii.

Competitivitatea este motorul evoluţiei. Fără întrecere nu se poate obţine performanță. Și nimic nu poate fi mai potrivit imaginii de lider decât să te clasezi pe locul întâi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us