ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Formula magică a unui suflet liber

On Februarie 05, 2011, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Cu cât convingerile liderului sunt mai adânc înrădăcinate, cu atât scade capacitatea lui de a-şi lărgi orizonturile şi legăturile umane.

O secvenţă din filmul “Leon – The professional (1994)” mi-a atras atenţia în mod deosebit. Dacă vă amintiţi bine, Leon – asasinul, preţuia în mod deosebit o plantă dintr-un mic ghiveci pe care-l lăsa pe pervazul ferestrei. O îngrijea zilnic şi o lua cu el oriunde de muta. Acea plantă îi aducea liniştea sufletească şi îi îndulcea puţin viaţa.

La un moment dat, în timp ce uda planta, zâmbitor şi binevoitor, Leon îi spune Mathildei - copila pe care o salvase de la moarte şi pe care o “înfiase”:

- Planta aceasta este prietena mea cea mai bună. Întotdeauna e fericită, şi nu pune întrebări. E ca mine, vezi? Nu are rădăcini.

Mathilda ezită un moment prelungit, reflectă bine la vorbele lui Leon, apoi îi răspunde cu un zâmbet slab:

- Dacă într-adevăr o iubeşti, du-o în mijlocul unui parc, să-şi facă rădăcini.

Leadership: Felul în care înţelegi lumea lasă urme în tine însuţi?

Încă de mic copil Leon fusese antrenat să ucidă, misiunile secrete, şi în fond antisociale, îl însoţeau peste tot, necontenit, îndepărtându-l astfel de ceilalţi oameni, de dragoste, de compasiune, de adevărata fericire. Stând mereu în culise, ascuns de privirile celorlalţi, necomunicând cu oamenii, el nu şi-a putut da seama de adevărata valoare a vieţii. Nu-şi făcuse niciodată planuri noi, nu pornise niciodată în căutarea sensului vieţii. Lumea lui nu era o lume plină de visuri în care, mereu cu speranţă, mereu cu seninătate, mereu cu credinţă şi cu dorinţă de viaţă, să cauţi fericirea şi s-o găseşti. Ci era o lume searbădă, ascunsă, iar el era robotul care doar răspundea la comenzi.

Cred că cuvintele celebrei scriitoare Danielle Steel, din romanul “Iubire”, pe care l-am recitit recent, redau destul de bine gândurile lui Leon:

Sufletul meu, atât de bătrân, atât de gol, se teme, de mine, de viaţă, până când visurilor, strălucitor de noi, vor începe din nou, într-un alt peisaj, într-un alt joc, conştient în fine de ceea ce ştiu, de ceea ce gândesc, de ceea ce sunt, de ceea ce simt...

Poate că ar trebui să reflectăm bine la vorbele lui Danielle Steel, respectiv la gândurile lui Leon, şi în loc să vedem lumea prin prisma resemnării, să pornim în căutarea fericirii.

Leadership: Eşti un număr care se divide cu el însuşi, sau un număr care variază în funcţie de alt număr?

Am spus de nenumărate ori că leadershipul îşi găseşte temeiul în expresia "Omul nu este un număr al vieţii care se divide cu el însuşi, ci un număr care poate fi ridicat la puterea „n” atâta timp cât variază în funcţie de alt număr". Întrebarea care se pune este urmatoarea: Poţi să afli valoarea absolută a numărului care se repetă?

Caut prin aceasta să arăt că cine este vigilent la orice indicii de natură a-i dezvălui adevăratul caracter, învăţând a privi sarcinile de scanare şi gestionare a sinelui ca pe nişte sarcini obiective pe care este în stare să le înfrunte bizuindu-se pe propriile fapte şi urmările lor, va ajunge să se autocondiţioneze conştient.

Să-ţi condiţionezi răspunsul psihologic "Pot" la sunetul alarmei "Voi fi ceea ce doresc să fiu", în urma rezultatelor propriei evaluări, înseamnă să te împaci tu ţine însuţi şi să-ţi coordonezi existenţa pentru a te accepta cu bune şi cu rele, fără a falsifica datele situaţiei.

Nu trebuie să se înţeleagă că e interzis a te bucura de rezultatele determinării tale (a te schimba și a-ţi transforma viaţa) pe care le consideri cam cu uşurinţă de la sine înţelese. Dar totul capătă altă importantă după ce realizezi că cea mai grea cale de a ajunge la iubirea de sine, sau la statutul de "normal", este să te gândeşti la tine ca la un păcătos, incapabil să-ţi ierţi păcatele trecutului.

Este esenţial să percepi, printr-un proces de gândire care rezidă în analiza argumentelor contradictorii, în scopul descoperirii adevărului, că te deschizi pentru tine însuţi, nu pentru lumea din jurul tău. Nimeni nu îţi poate oferi maximum de certitudine în ceea ce priveşte baza ta spirituală, relaţiile şi legăturile tale cu ceilalţi. De aceea interesul major arătat pentru experienţele tale de viaţă, în diverse ipostaze, aşa cum le trăieşti, constituie un aspect capital pentru dezvoltarea armonioasă şi pentru înţelegerea rolului dominant sau a dependenţei de ceilalţi.

Un număr care se repetă este o reprezentare a cantităţii acţiunilor în care vrei să te implici, pornind de la acel declic magic care declanşează o reacţie la evenimentele importante care se prezintă în faţa ta. Valoarea absolută a acestui număr este dată de raportul dintre obiectiv şi subiectiv cu care percepi potrivirea ta în ecuaţia determinismului care lasă loc acţiunii libere, neconstrânsă de norme, reguli şi principii în care nu crezi.

Leadership: Te izolezi în propriul univers în ideea că te vei putea regăsi, neutralizând astfel o eventuală opoziţie din partea celorlalţi?

A face ceva împotriva dorinţelor şi aspiraţiilor tale înseamnă, în mod sigur, să te izolezi în propriul tău univers. Iar dacă acest lucru se întâmplă, atunci nu vei putea să te împaci nici cu universul interior al celorlalţi oameni.

Mathilda l-a ajutat pe Leon să vadă o altă faţă a lucrurilor, l-a ajutat sa înţeleagă ce este bucuria, ce este binele, căci felul ei de a vedea lumea nu era atât de limitat ca al lui. Ea i-a schimbat convingerile şi valorile, i-a schimbat obiceiurile şi orientarea in viaţă. L-a ajutat să-şi găsească şi să-şi dezvolte adevăratele “rădăcini”. Leadershipul începe cu o schimbare de atitudine.

Cu plantele se întâmplă la fel ca şi cu oamenii. Până la urmă rădăcinile lor putrezesc dacă nu au apă. La fel, oamenii care nu îşi dezvoltă noi orizonturi şi noi legături umane sfârşesc prin a se închide în ei înşişi, prin a se separa involuntar de lumea celorlalţi. O plantă udată cu măsură va fi mai viguroasă, la fel cum un om crescut în spiritul unei vieţi pline de bucurie şi de mulţumire îşi va lărgi orizonturile.

Leadership: Starea ta de spirit transcende realitatea obişnuită, putând trăi în alte dimensiuni ale convergenţei de conţinut pe care îl primeşti din spaţiul din jur?

Toate convingerile şi sentimentele pe care ţi le formezi îţi vor crea viaţa pe care o vei duce, precum şi toate circumstanţele ei, de zi cu zi. Cu cât convingerile tale sunt mai adânc înrădăcinate, cu atât scade capacitatea ta de a-ţi lărgi orizonturile şi legăturile umane.

Ai o personalitate, un suflet, un “eu” care te face unic. Poţi schimba în bine atât propria-ţi viaţă, cât şi pe a celorlalţi dacă rămâi deschis la diversitatea de puncte de vedere şi perspective. Detaşează-te de convingerile care te “trag” înapoi, detaşează-te de gândurile, de sentimentele, de valorile şi principiile nesănătoase, pentru a-ţi elibera mintea ca să vadă alternativele şi să le accepte.

Conţinutul pe care-l primeşti de la ceilalţi oameni, precum transmiterea afectivităţii totale sau amplificarea motivaţiei de a trăi cu conştiinţa că ai un scop de îndeplinit, trebuie să rezoneze cu multitudinea de decizii care se produc sub domnia arbitrariului.

Pe de altă parte, conţinutul pe care-l primeşti de la spaţiul din jur are ca referinţă materialitatea unor obiecte extrem de diverse: de la transparența cristalului, la duritatea metalului și fragilitatea pufului de păpădie. Iar una din dimensiunile acestui conţinut poate fi reprezentată de intensitatea cu care te ataşezi de un lucru şi evoluezi odată cu el.

Însă, cum preciza cineva pe internet, problema apare atunci când ajungi să te ataşezi de un lucru mai mult decât de cei pe care îi iubeşti. Sau să alergi zi şi noapte după posesiuni, în loc să te opreşti puţin şi să apreciezi cât de valoroasă şi unică este viaţa ta.

Motivaţia de a fi altcineva se întemeiază pe ceea ce primeşti de la viaţă atunci când te trezeşti mereu în mijlocul lucrurilor care te modelează.

Formula magică a unui suflet liber este dată de deschiderea ta faţă de ceilalţi oameni. Leadershipul tău este încă departe de a ajunge la acel nivel de calitate care să reflecte puternic valorile tale bune, dacă nu te adaptezi la mediul celorlalţi, dacă nu experimentezi noi idei şi opţiuni pe care le ai la dispoziţie. Ca să-ţi lărgeşti orizonturile şi legăturile umane, trebuie musai să-ţi schimbi convingerile şi să-ţi reconsideri conceptele şi valorile.

Fiecare este liber să gândească cum vrea, este independent şi în gândire şi în acţiune. Dar trebuie să fie în concordanţă cu gândirea celorlalţi, cu posibilităţile de acţiune dar şi cu legislaţia existentă la un moment dat. Izolarea în propriul univers, inacceptarea unor nou mod de gândire şi lipsa unui orizont larg, sunt defavorabile liderului. Iar a acţiona în afara legii din cauza unei rigidităţi în gândire, atrage sancţiuni aspre.

Care ar fi formula magică a unui suflet liber? Nimeni nu o poate defini cu exactitate. Cert este că liderul, ca şi ceilalţi oameni, trebuie să se străduiască să creeze ceva excelent în viaţă. Acest lucru se poate realiza numai dacă fiecare se înarmează cu o gândire sănătoasă, dacă fiecare are o deschidere către un orizont larg.

O viziune de perspectivă, o comunicare eficientă, deschisă, un mod de acţiune în limitele legale unanim acceptate sau chiar impuse, îţi vor permite să-ţi dezvolţi “rădăcinile” sporindu-ţi vigoarea şi chiar autoritatea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us