ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fructul din Pomul Cunoaşterii

On August 15, 2013, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Creează noi punţi de legătură între leadership şi ştiinţă, astfel încât să fii stăpânul unei minţi complexe şi al unei gândiri libere.

Îngerul Domnului îmi spusese în vis că, dacă voiam să dobândesc o ştiinţă perfectă aşa cum îmi doream, trebuie să urc în lumea Lunii, unde aş găsi, în faţa Paradisului lui Adam, Pomul Cunoaşterii. Şi imediat ce voi gusta din fructul lui, sufletul meu va fi dominat de toate adevărurile de care o făptură este capabilă.

Am avut de nenumărate ori ocazia de a aprofunda sensul acestor cuvinte, a căror interpretare o cunoşteam cel mai bine. Bineînţeles, punctul meu de vedere era susţinut cu argumente bine fundamentate şi cumpănite. Partea aceasta importantă a visului marelui filozof Cyrano de Bergerac, ca un întăritor al sistemului imunitar al gândirii mele ştiinţifice, încheia procesul de cristalizare a materiei din care se năştea și își înălţa turnurile alchimia.

Este de necontestat că o asemenea gândire axată pe sensuri şi subsensuri ce se cer decriptate, care trebuie măsurată înainte să-şi ia locul în suma totală de procese pozitive de dezvoltare, cere o anumită superioritate în cunoaştere. Pe care eu încercam frecvent să o accesez, să o abordez şi să o promovez mai bine ca oricine. Iar dacă voiam să înnod relaţia cu ştiinţa, mai întâi trebuia să ţin cont de elementele esenţiale menţinerii constante a condiţiilor de creare şi utilizare a materiei primare a Operei.

Se impunea însă o anumită prudenţă în repartiţia materiei după regulile greutăţilor şi ale măsurilor filosofice. Sau, cum ar spune maestrul meu, se impunea o anumită măsură în ponderea ideilor filozofice versus realitatea practică. Îmi era greu să mă înţeleg astfel. Multă vreme această rutină a cugetării încifrate, căpătând conotaţii simbolice şi metaforice, a rămas nestăpânită. M-a dominat. Apoi am înţeles totul.

Structura combinaţiilor complexe

Adevărurile care până altădată nu voiam să le cred, acele adevăruri ce puteau fi cu claritate cuprinse şi înţelese doar de mintea ştiinţifică, erau oarecum decalate în plus sau în minus, părând la primul contact cu ele greu de digerat. Între adevăruri se stabilea mereu o nouă legătură coordinativă, realizată prin întrepătrunderea evidenţelor, a concluziilor şi învăţăturilor participante la formarea şi desăvârşirea mea.

De aceea, schematic, această legătură coordinativă, care reprezenta cazul particular al unei legături covalente, se putea reprezenta simbolic prin trei flori delicate, unite printr-o săgeată. Care pornea de la sensul donor spre cel acceptor, extinzându-se spre punctul matur de interpretare şi complexitate.

Am cules fructul din Pomul Cunoaşterii. Am turnat peste el o lingură de esenţă pură de lună, şi cinci picături de raze de soare. În compoziţia nou rezultată am adăugat zece grame praf de stele. Apoi, după circa douăzeci de minute, păstrat la rece, la o temperatură constantă pentru a asigura viabilitatea agentului care determina sporirea stabilităţii reţetei, am gustat din preparatul magic cu o savoare inepuizabilă cu care nu eram obişnuit.

Brusc, sufletul meu a început să fie dominat de toate adevărurile de care o făptură este capabilă. Am învăţat să ofer nişte perspective imaginare pe care puţini ar putea vreodată să le transforme în realitate.

Leadership: Ai ajuns la limita pe care ţi-o impune ştiinţa, sau continui să fii chiriaşul ei?

Te vezi nevoit să aprofundezi sensul unor noi abordări pentru a stabili noi fundamente ştiinţei tale? Simţi că ai nevoie de un întăritor pentru sistemului imunitar al gândirii tale? Încerci frecvent să accesezi, să abordezi şi să promovezi mai bine ca oricine o anumită superioritate în cunoaştere?

Ştiinţa leadershipului, la care am făcut deseori referire în articolele şi lucrările mele, are drept obiect, printre altele, înţelegerea simultană a înlănţuirilor bine închegate, în toată marea lor complexitate, dintre cauzele şi efectele generate înainte sau după introducerea unor noi modalităţi de îmbunătăţire a performanţei.

Cauzele pot asigura premisele reprezentării unei structuri avansate de control a proceselor de gândire şi acţiune, printr-o cugetare-avertisment care îl ajută pe lider să îşi clarifice poziţia în raport cu excelenţa.

În timp ce efectele pot crea premisele unei realităţi mai obiective, impunând o nouă direcţie de evoluţie şi făcând vizibilă puterea de deschidere a liderului. Efectele sunt totodată apanajul exclusiv al singurei forţe care permite reducerea sau amplificarea considerabilă a valorii liderului: ştiinţa.

Valoarea liderului stă nu atât în rezultatele concrete obţinute, cât în imaginarea unor procedee analitice, de aprofundare şi dezvoltare a ştiinţei, susţinându-şi punctele de vedere. Care vin să întărească sistemul imunitar al gândirii sale cu argumente bine fundamentate şi cumpănite.

El poate să ajungă la limita pe care i-o impune ştiinţa atunci când nu mai poate realiza cele două condiţii esenţiale ale sale: impunerea superiorităţii în zona lui de influenţă şi abordarea unei noi modalităţi de suscitare, în rândul susţinătorilor, a interesului faţă de activitatea sa.

Sau, el poate continua să fie “chiriaşul” ştiinţei atâta vreme cât staţionează în rutina unei cugetări nestăpânite, încordate, întru crearea unor valori superioare, unor deducţii şi raţionamente care nu pot fi cu claritate cuprinse şi înţelese decât de minţile cele mai luminate. Aprofundarea ştiinţei, noile informaţii şi cunoaşteri, aduc cu sine o serie de contradicţii şi paradoxuri care îl fac să fie şovăitor şi nehotărât.

La polul opus, procesând o cantitate mare de idei şi adevăruri izvorâte din propriile sale cunoştinţe, el va putea să se apropie de o anumită maturitate tradusă prin înţelepciunea de a lua hotărâri eficace, consolidându-şi astfel poziţia de expert.

Leadership: Poţi să asiguri o convergenţă sustenabilă către maximul de randament profesional?

Aşadar, în momentul în care îţi extinzi ştiinţa şi începi să capeţi o viziune mult mai largă a ceea ce ea reprezintă, este posibil ca mintea să nu mai poată cuprindă, prin partajarea resurselor de cunoştinţe, decât ceea ce ai creat de valoare, şi informaţiile necesare pentru configurarea unei noi conexiuni cu leadershipului. Dar în acelaşi timp, ştiinţa este singurul tău aliat care te poate învăţa să oferi nişte perspective imaginare pe care puţini ar putea vreodată să le transforme în realitate.

Dacă vrei să rămâi acelaşi stăpân al unei minţi complexe şi al unei gândiri libere, perfecţionându-ţi capacităţile intelectuale pe măsura unei cunoaşteri superioare, încearcă să creezi noi punţi de legătură între leadership şi ştiinţă, astfel încât să asiguri o convergenţă sustenabilă către maximul de randament profesional.

Fructul din Pomul Cunoaşterii simbolizează rodul cunoştinţelor minuţioase, a cercetărilor individuale şi colective în domeniul leadershipului, îmbinate armonios pe parcursul anilor în experienţa practică.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us