ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Impasul minţilor sclipitoare

On Februarie 25, 2013, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Foloseşte-te de experienţa de lucru ca de o pârghie pentru transformarea care te defineşte, dând sens şi unificând armonios întregul tău potenţial de producere a resurselor de creaţie originale.

Suntem scriitori şi niciodată nu ne întrebăm unul pe altul de unde ne vin ideile. Ştim că nu ştim. Pe atunci mă jucam de un an sau chiar mai mult cu ideea de a scrie o cărţulie despre arta scrisului, dar întârziam momentul pentru că nu aveam încredere în propria motivaţie. De ce voiam să scriu despre scris? Ce mă făcea să cred că am ceva demn de spus?

Primul răspuns care-ţi vine în minte e că un tip care a vândut atât de multe cărţi de ficţiune, cum e cazul meu, trebuie să aibă ceva demn de spus despre cum le-a scris, însă primul răspuns e întotdeauna cel corect. Colonelul Sanders a vândut o mulţime de pui prăjiţi, dar nu sunt sigur că ar vrea cineva să ştie cum a făcut-o.

Dacă aveam de gând să fiu atât de înfumurat încât să le spun oamenilor cum să scrie, simţeam că trebuie să existe un motiv mai bun decât succesul meu la public. Altfel spus, nu voiam să scriu o carte, chiar şi una ca aceasta, care să mă facă să mă simt fie ca un fanfaron literar, fie ca un nemernic transcendental. Deja există destule cărţi de felul ăsta şi scriitori de felul ăsta pe piaţă, mulţumesc frumos. *

Leadership: E timpul să-ţi revizuieşti modul de abordare a construirii unei experienţe de “consum” intelectual?

Dacă nu ai mijloacele interioare necesare pentru a efectua o anumită sarcină, sub povara combinaţiilor şi construcţiilor aşa zis-ului progres caracterizat prin acumularea de cunoaştere, dacă nu ai nicio experienţă personală în identificarea valorii pe care o aduci operei tale, atunci leadershipul nu se va putea concretiza într-o investiţie cu potenţial ridicat de profitabilitate.

O cheltuială de tip compromis, reprezentând o resursă avansată şi consumată în prezent pentru a obţine efecte viitoare, este absolut esenţială pentru obţinerea unei mai bune perspective în ceea ce priveşte implementarea unei anumite orientări spre productivitate şi rezultate.

Probabil, acesta este cel mai important ingredient necesar în construirea unui fundament de calitate superioară, o puternică direcţie a leadershipului nou, în cadrul unui intens efort de creaţie, pe baza căruia vei obţine o mai bună raportare între satisfacţie şi motivaţie.

Să ştii să te foloseşti de tine, de experienţa de lucru de care dispui, ca de o pârghie pentru transformarea care te defineşte, ce corespunde dinamicii tale, dând sens şi unificând armonios întregul tău potenţial de producere a resurselor de creaţie originale. Pentru asta găseşte-ţi un motiv mai bun decât acela de a câştiga de partea ta publicul. Revizuieşte-ţi modul de abordare a construirii unei experienţe de “consum” intelectual.

Într-adevăr. Poţi însă merge şi mai departe cu alegerea ta. Re-crearea şi re-întrebuinţarea trecutului experienţei tale de muncă, alături de experienţa de transformare, vor fi doar unii dintre factori care vor determina diferenţa dintre motivare şi nemotivare. Sunt sfere de experienţă întru totul diferite, a căror explorare o începi încă din momentul în care te angajezi într-un nou proces de valorificare a potenţialului propriu, sau de valorificare a proprietăţii intelectuale. De fapt, cred că toţi ne îndreptăm spre această valorificare pe multiple şi rapide căi.

Impasul unei minţi sclipitoare scoate în evidenţă acea lipsă de motivaţie în a face ceva nou în plan profesional, care urmăreşte orice performer pe parcursul evoluţiei sale. Până în punctul în care ori îşi pierde complet interesul, ori îşi adună forţele pentru o nouă luptă pe frontul deschis al progresului personal.* Notă: Stephen King - Misterul regelui. Despre scris, Editura Nemira, 2007.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us