ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Importanţa factorului uman

On Aprilie 01, 2009, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Învaţă să faci alegeri potrivite în momente cheie, astfel încât să nu fii obligat să te expui la consecinţele deznodământului pe care nu-l poţi ignora.

De doi ani nu mai plouase iar apele Nilului scăzuseră aproape complet. Consecinţele secetei au fost foarte grave: nu mai erau grâne, nu mai era mâncare. Oamenii care munceau la construirea piramidei erau tot mai obosiţi, sufereau mult din cauza foametei şi se anunţa o revoltă. Trimişii lucrătorilor i-au transmis Maiestăţii Sale că nu vor mai relua lucrul deoarece sunt prea slăbiţi ca să mai poată mânui pietrele atât de grele.

“Vom răbda cu toţii” a fost răspunsul faraonului. Chiar dacă îşi dorea nespus de mult ca marea piramidă să fie gata cât mai repede, Keops a luat hotărârea ca oamenii să înceteze munca până la venirea ploilor. Apoi a deschis tezaurul regal şi a vândut numeroase bijuterii de preţ ca să cumpere grâne din Canaan şi Kharu. De asemenea a sacrificat o parte din vitele templelor şi o parte de pe domeniul regal pentru a asigura nevoile de hrană ale populaţiei.

Leadership: Îţi accepţi tendinţa de a domina o lume în funcţie de nivelul de acceptabilitate al prețului pe care îl fixezi privind percepțiile de calitate influențate de valorile pe care este construit Brandul personal?

Cu cât omul are mai mult, cu atât doreşte mai mult. Această zicală conţine un sâmbure de adevăr, dar nu se dovedeşte adevărată pentru toată lumea. Keops a fost un faraon puternic, bun şi drept care a preţuit factorul uman. Punând oamenii mai presus de orice, chiar şi mai presus de visul său cel mai mare - acela de a construi o piramidă uriaşă care să dăinuiască peste veacuri, Keops a ordonat încetarea lucrului până ce apele Nilului se vor redresa. Aşadar, ceea ce a contat pentru el mai întâi de toate a fost poporul, ca acesta să nu duca lipsă de nimic şi să prospere.

Spre deosebire de alţi conducători care şi-au urmărit propriile interese fără să se sinchisească câtuşi de puţin de vieţile oamenilor şi de munca lor, Keops s-a implicat în problemele interne ale ţării sale acordând o atenţie deosebită dezvoltării factorului uman şi economic. Pentru a câştiga poporul de partea lui el s-a preocupat de modul în care oamenii îşi duc traiul. Iar în caz de criză a avut tăria de caracter să-şi vândă chiar şi o parte din propriul tezaur în folosul poporului. Cu siguranţă Keops reprezintă un exemplu demn de urmat pentru toţi managerii, politicienii şi şefii de stat din întreaga lume.

Prețul pe care l-a fixat Keops privind percepțiile de calitate influențate de valorile pe care îşi construise "Brandul" personal era dat de preocuparea cu care se interesa de toate transformările prin care trecea ţara lui, de utilitatea cu care a acţionat pentru o cauză comună, de raritatea cu care a fost dispus să facă să apară niște oaze în deșert. Mai presus de toate, preţul era dat de echivalentul financiar al resurselor cheltuite pentru achiziţionarea din timp a cantităţii de hrană.

Leadership: Poţi să închei un compromis între ceea ce se vede, ceea ce nu se prevede şi toate lucrurile pe care le proiectează o realitate de care nu vei scăpa ignorând-o?

Dacă nu veţi lua în considerare factorul uman este puţin probabil că veţi obţine rezultate rapide şi eficiente. Unul dintre motivele pentru care multe companii nu reuşesc să urce în top este că managerii nu comunică eficient cu angajaţii şi nu reuşesc să construiască un mediu de lucru performant. În loc să-i determine pe angajaţi să aibă o atitudine cooperantă, stimulându-i să-şi construiască o carieră, unii manageri nu fac altceva decât să traseze obiective şi să dea ordine fără să ţină cont de nevoile, de pretenţiile şi aspiraţiile angajaţilor lor.

Faptul că anumite sarcini de lucru pot să-i obosească pe angajaţi nu-i afectează deloc pe unii manageri care de foarte multe ori cer imposibilul şi, culmea, tot ei se plâng deseori că angajaţii nu sunt productivi, că sunt dezinteresaţi şi se implică prea puţin în activităţile companiei.

Oamenii reprezintă partea activă a oricărei companii iar managerii trebuie să se bazeze pe punctele lor forte pentru a obţine rezultate cât mai bune. Totodată oamenii reprezintă şi cea mai importantă sursă de creştere a profitabilităţii unei companii, fără de care ea nu ar putea funcţiona. Este clar de ce companiile cele mai dinamice din lume mizează atât de mult pe factorul uman şi fac tot posibilul să-şi formeze echipe de profesionişti care să fie capabili să îndeplinească sarcinile ce le-au fost atribuite cu devotament şi responsabilitate.

Responsabilitatea cu care îţi defineşti autentic Brandul Personal depinde de abilităţile pe care ţi le însuşeşti în situaţii neprevăzute care necesită clarviziune, luarea rapidă a unor decizii, o adaptare rapidă la circumstanţe dificile, efort prelungit şi un discurs demn de un statut înalt.

Concluzie: Conducerea unei companii trebuie să pună accent pe factorul uman, să asigure condiţii favorabile de muncă, oferind angajaţilor posibilitatea de a se remarca şi de a avansa în carieră în funcţie de realizările lor.

Preocuparea faţă de nevoile angajaţilor şi maximizarea valorii lor sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţină seama un bun manager, altfel el nu va avea succes.* Notă: Guy Rachet - Keops si Marea Piramida, Editura Lucman, 2004.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us