ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

În căutarea miraculosului

On Noiembrie 03, 2010, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Un lider nu se poate impune doar prin superioritatea lui intelectuală, ci oferind dovada strălucită a însuşirilor sale de mare artist.

Îmi puneam mari speranţe în faptul că voi ajunge un artist desăvârşit. În adâncul sufletului meu plin de vise, însetat după ceea ce însemna ineditul, după originalitate şi inovaţie, simţeam că sunt în stare să-mi construiesc o carieră şi să fac mai mult decât au făcut alţi aspiranţi la titlul de "The Greatest artist of all time". Acesta era singurul lucru care conta pentru mine. Dar aveam presimţirea că lucrurile n-aveau să fie după voia mea.

Într-o zi m-am aşezat lângă maestrul meu, suficient de aproape ca să-l văd cum lucrează, dar suficient de departe pentru a nu-l deranja, căci nimic nu trebuia să-i distragă atenţia. Cu toate acestea, în timp ce-l urmăream fără să-l slăbesc din ochi, încercând să asimilez cât multe din şiretlicurile sale picturale, l-am întrebat plin de nerăbdare:

- Oare eu voi putea vreodată să izbutesc să impun un nou ideal despre frumuseţe în operele mele, aşa cum ai reuşit dumneata, şi să ajung celebru într-o bună zi?

Maestrul, care vorbea mereu cu însufleţire despre artă pe care o slujea, mi-a răspuns cu liniştea lui netulburată:

- Nicu, trebuie să fii pe deplin maturizat pentru a întreprinde ceva măreţ. Iar apoi trebuie să oferi dovada strălucită a însuşirilor tale de mare artist.

Leadership: Sensul atribuit creaţiei pe care o reprezinţi poate să devină o imagine de ansamblu pentru ceea ce înseamnă impact de tip "EXPRESIVITATE" ?

Un lider îşi transpune însuşirile sale de mare artist în opera pe care o realizează !

În leadership iscusinţa şi experienţa personală constituie criterii precumpănitoare. A conduce înseamnă să te concentrezi asupra propriului tău punct de vedere, luând însă în considerare punctul de vedere al celorlalţi oameni. Înseamnă să înveţi să-ţi pui în valoare talentul, uimindu-i pe cei din jur cu însuşirile tale alese, reliefate prin intermediul leadershipului pe care îl creezi şi îl practici.

Orice fapt perceput prin raportare la însușirile artistice observate la altcineva devine o posibilă transparenţă, o realitate prin care pătrunzi într-o altă realitate, într-un tărâm al infinitelor analogii şi asocieri. Însuflețirea cu care maestrul continua să depene gânduri, memorii, impresii, experiențe, dorinţe, întrebări şi răspunsuri, ajungea să mă transpună într-un univers plin de frumuseţe.

Aşa cum abilitatea şi flexibilitatea maestrului meu nu încetează să mă uimească, chiar şi după atâţia ani petrecuţi alături de el - tot aşa leadershipul tău trebuie să fie consistent, coerent, flexibil, astfel încât oamenii să se lase prinşi mereu în puterea ta de vrajă. Să se lase prinşi, n-am să spun de curiozitate, ci mai degrabă de interesul bine articulat pe care îl inspiri pentru realizarea unei "opere" de calitate.

Expresivitatea este o formă de prezentare a artei ce conţine imagini artistice şi figuri de stil prin care transmiţi cu forţă ideile şi sentimentele de care sunt însuflețiți ceilalți oameni. Ea este latentă în stadiul incipient al creaţiei, putând a fi dedusă din prisma experienţei cu care îţi împleteşti emoţiile cu reflecţiile referitoare la impactul pe care îl poate produce imaginea finală (rezultată din anumite contexte situaţionale).

Leadership: Încerci să dezbraci cămaşa concretului perceptibil în căutarea unui ceva mai adânc, mai vast, care vorbeşte dincolo de inefabil, atunci când te loveşti de abundenţa elementelor compoziționale?

Vei identifica mai ușor sentimentele și gândurile unui artist dacă reușești să identifici elementele compoziționale esențiale în interpretarea unei lucrări, cu ajutorul procedeelor artistice (printre care și figurile de stil).

Aici merită să ne amintim cuvintele scriitorului român, Cornel Ailincăi: "Fiecare lucru, oricât de umil şi oricât de insignifiant sub aparenţa lui precară ascunde o alteritate. Mergând mai departe, fiecare însuşire sensibilă, fiecare formă, culoare, strălucire, textură, materialitate, fiecare nuanţare sau alterare parţială a acestor însuşiri poate deveni un loc - o fisură în opacitatea să materială - prin care pătrundem dincolo, într-un tărâm al infinitelor asocieri."

Arta îşi are tainele ei, totul e să le cunoşti. Pentru ca arta unui artist să ia avânt, el nu trebuie să se mulţumească cu realizarea picturilor simple şi graţioase. Tehnica lui poate să atingă un înalt grad de perfecţiune numai dacă îşi transpune însuşirile de mare artist în opera pe care o realizează.

Un mare artist lasă să se întrevadă o victorie a elementelor compoziţionale, acea nobleţe a finisajului executat magistral din "esenţe" de emoţie cu ajutorul asocierilor dintre obiectivele de referinţă şi conţinuturi, dintre experienţele de viaţă şi variabilele artistice.

Tu eşti acceptat pentru însuşirile tale creatoare într-o ecuaţie ce cuprinde toate elementele necesare realizării unei mişcări de căutare şi de iniţiere în ceva care nu este cunoscut încă în lumea artei?

Aşa cum un artist, căutând să-şi satisfacă simţul estetic, înnăscut în el, îşi transpune toate însuşirile într-o operă cât mai de calitate - tot aşa şi liderul, luminat de speranţă şi credinţă, bazându-se pe raţiunea şi pe posibilităţile sale, trebuie să aplice în munca pe care o realizează însuşirile sale creatoare.

Fireşte, liderul are vise pentru viitorul lui. Raţiunea, ambiţia îl pot împinge înainte, dar fără nişte însuşiri proprii alese, care să întrunească o serie de calităţi apreciate de oameni - precum viziunea şi intuiţia, devotamentul şi forţa emoţională, el nu va reuşi să-şi impună propriul său model de leadership.

Un lider nu se poate impune doar prin superioritatea sa intelectuală, ci oferind dovada strălucită a însuşirilor sale de mare artist. Iar a fi un mare artist înseamnă să te laşi purtat spre idei care se situează dincolo de ceea ce raţiunea obişnuită poate sesiza.

Măreţia de care trebuie să dea dovadă un artist oglindeşte însufleţirea cu care el continuă să privească o capodoperă plină de culoare ca şi când ar fi întruchiparea determinării și a speranțelor semnificative într-o lume nouă care nu încearcă să uniformizeze și să controleze aspiraţiile de natură intelectuală sau spirituală.

În căutarea miraculosului porneşte fiecare individ care aspiră la idealuri înalte, respectiv la atingerea titlului de "The Greatest artist of all time". Ceea ce favorizează neîndoielnic această evoluţie sunt însuşirile sale intelectuale, morale şi afective, ce se reflectă în calitatea activităţii sale - cu ajutorul cărora îşi realizează cu eficienţă propria operă. Ele indică posibilităţile sale certe de reuşită.

În căutarea miraculosului, este necesar să depui eforturi susţinute în vederea perfecţionării şi autodepăşirii astfel ca "opera" ta să facă dovada strălucită a însuşirilor tale de mare artist al leadershipului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate