ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

În numele trandafirului

On Martie 27, 2016, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Încearcă să controlezi cursul unui joc de rol care oferă securitatea proprie jocului.

Nu vă lăsaţi înşelaţi: trandafirul ascunde un mare secret, îngăduie schimbarea, esenţa care te menţine în viaţă, un semn de la Dumnezeu că ţi-ai primit binecuvântarea, menţinând o stare interioară de mare luminozitate. Este emblema unui om obsedat de cuvinte, de jocurile înţelesurilor care dau chip lucrurilor, trucuri născocite aievea, băgând aşteptare în acea constantă a operei denumită viziune, din unghiul unor fenomene miraculoase. Eşti imobilizat acolo pentru totdeauna, între parfumul unei stări schimbătoare, ca soarele între nori, şi spinii ascuţiţi ai năzuinţelor de modificare a formei imaginii timpului şi spaţiului, alcătuind formula magică a lumii vii.

Dintr-un celebru roman de spionaj al lui David Morell, am aflat că în mitologia greacă, zeul dragostei i-a oferit odată un trandafir zeului tăcerii, ca mită, pentru a-l împiedica pe acel zeu să dezvăluie slăbiciunile celorlalţi zei. Cu timpul, trandafirul a devenit un simbol al tăcerii şi al tainei. În Evul Mediu, se obişnuia să se agaţe un trandafir de tavanul unei săli de consiliu. Membrii consiliului jurau să nu dezvăluie ceea ce discutau în încăpere, sub rosa, în numele trandafirului.

Când veţi veni să mă vizitaţi, aşa cum actorii se reîntorc întotdeauna pe scenă, căci numai acolo se desfăşoară cu adevărat spectacolul, am să vă arăt un trandafir special, o specie nouă: "Crosswords", plin de toate culorile unei producţii de tip divergent, cerând integrarea unor elemente disparate, pe cât de concrete, pe atât de abstracte.

Aş putea oricând să-i dau un nume nou acestui trandafir, dar mă gândesc la el în termenii de rezultat al muncii cu mine însumi, al transformării mele, încât e aproape imposibil de redat sentimentului onorabilităţii pe care îl pretind şi îl invoc, pe care profesionalismul meu îl impune. Trandafirul este rezultatul unui joc de cuvinte care creează un spaţiu imaginar, fascinant, în care dorim să pătrundem cu toţii, format dintr-o referință la un subiect care a stârnit un interes deosebit şi dintr-o metaforă care sugerează în mod profund ideea de renaştere şi glorie dintr-o perspectivă estetică.

Îmi place dublul lui înţeles, dar dumneavoastră îl veţi pricepe doar pe acela care este nepăzit, şi care vi se potriveşte. În meseria mea, este nevoie de frumuseţe - cea pe care trebuie să o recepţionaţi dumneavoastră, nu neapărat cea care mă defineşte pe mine.

Leadership: Încerci să-i introduci pe ceilalţi într-un joc plin de înţelesuri, folosind variaţia proprietăţilor lui sugestive?

Acest trandafir, provenit din soiuri diferitele, pentru care toate vocile sufletului îşi găsesc rezonanţele în zone inspiraţionale, este unul neobişnuit, cu totul aparte de cel din anii trecuţi, ca să nu vi se pară că intraţi într-un joc fără să înţelegeţi proprietăţile lui sugestive. Treaba pe care o face el are rolul de a apăra o idee atacată din toate părţile, ca un fel de hoţ de peisaj înglobând senzaţiile şi trăirile intense. Încercaţi să lămuriţi misterul acestui trandafir, întoarceţi-vă la teorie. Nu încercaţi să-l ţineţi în mână, căci va spori misterul şi curiozitatea.

Aşa cum vă daţi seama, am început să vă induc o anumită imagine, o anumită interpretare, poate chiar în eroare. Numai un plăsmuitor de imagini poate să asigure cel mai bine această stare de sugestie, pe tot parcursul leadershipului, care te face să te întrebi de unde vine. Uneori nu poţi explica această stare, dar o simţi în totala sa deplinătate, că eşti purtat printr-un şir de experienţe surprinzătoare, ce îți trezesc mai multe întrebări, interesul de a afla cât mai multe.

Leadershipul își trage toate caracteristicile din miezul unui trandafir care nu se ofileşte, meritând a fi exagerat prin expunere, încât să continue să fascineze și să surprindă. Ceea te însoţeşte mereu pe tărâmul ideilor eterne, ţine de modul de abordare a unei teme având în centrul ei „Culegerea și oferirea Trandafirului” - ca rezultat al transformării tale. Locul acestuia în contextul perpetuării unei anumite înţelegeri, trebuie să-l ia conceptul unei sugestivităţi maxime și unitare care să circule larg.

Privit ca mijloc de afirmare a unei puternice identităţi a ideii, prin căutarea și descoperirea unei sugestivităţi unice sau polivalente, trandafirul are o semnificație creatoare aparte – mai întâi fiindcă te situezi în prezența unei stări de spirit active, adăpostind încrederea într-un fel de victorie asupra reprezentării realităţii.

Apoi, fiindcă se naște în tine acea calitate de a controla cursul unui joc de rol, care oferă securitatea proprie jocului. Tu decizi asupra a ceea ce inserezi în mintea celorlalți, dar ceea ce inserezi trebuie să fie direct proporţional cu ceea ce sunt dispuşi ei să vadă şi să accepte.

Sugestivitatea cu care continui să evidenţiezi părţile unor înţelegeri tăinuite este similară cu aroma cuceritoare a trandafirului: te îmbie la visare, ca o incursiune în lumea strălucitoare a esteticii, dar în acelaşi timp te duce înapoi în timp, evocând amintiri pe care poate le credeai pierdute.

Revelaţia care confirmă impactul leadershipului distribuit sub forma unor experienţe surprinzătoare este o imagine extinsă dincolo de frumuseţea unor structuri conceptuale exprimate prin metoda comparaţiilor directe.

În numele trandafirului trebuie să fie întotdeauna solidar acel plăsmuitor de imagini care vrea să facă din cunoaştere, din transformarea lui proprie, un adevărat spectacol, un leadership veritabil, apelând la descoperirea unei sugestivităţi unice sau polivalente.

Unui asemenea om îi revine sarcina de a ţine secretă identitatea unei idei pe care ceilalţi trebuie să o regăsească sub un unghi diferit. Asta face din el un lider fiindcă reuşeşte să se afle mereu în umbra unui joc, al cărui centru îl constituie acea interpretare prin care se încearcă susţinerea unei idei sau teorii.

Trandafirii iau ochii lumii nu cu nişte preţuri mari, ci datorită elementelor de relevanţă pe care le prezintă însuşirile lor. Te regăseşti în ele? Te poţi inspira din ele? Poţi să conduci în funcţie de acestea?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us