ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Indicatorul general al performanţei

On Aprilie 09, 2009, in Leadership R2-Premiere, by Neculai Fantanaru

Când devii capabil să-ţi gestionezi reacţiile, gândurile şi atitudinea, atunci eşti pregătit să-i abordezi într-un mod eficace pe ceilalţi.

Un banc pe care mi l-a spus un prieten de-al meu sună astfel:

Un locatar urla la administrator:

- Veniţi repede, se aruncă soacra-mea pe geam!

- Şi de ce aveţi nevoie de mine?

- Nu poate să deschidă geamul.

Te-ai duce la un meci de şah cu bâta de baseball?

Ca să te poziţionezi cât mai bine în relaţia cu oamenii, trebuie să te îndrepţi spre acea zonă fezabilă din punct de vedere al rezultatelor pe care le obţii atunci când relaţionezi cu ei. Ceea ce diferenţiază un lider excelent de unul mediocru este tocmai disponibilitatea de a se ridica la nivelul de competenţă în ceea ce priveşte procesul de coordonare a emoţiilor sale, spre a întări acele lanţuri care îl ţin legat de ceilalţi oameni.

Unii lideri, însă, sunt precum acel locatar – le vine greu să realizeze o punte de legătură cu oamenii care nu le sunt pe plac, şi strică şi mai mult o situaţie deja complicată atrăgând şi pe alţii în demersul lor. Ei îşi pun leadershipul într-o postură nefavorabilă prin faptul că se poziţionează într-o zonă în care calităţile şi valorile lor negative sunt expuse direct. Astfel de lideri nu pornesc niciodată de la întrebarea: “cum te poţi asigura că nu te separi de ceilalţi oameni?” înainte de a-şi pune în funcţiune capacitatea de a-şi ridica nivelul de excelenţă.

Aşa cum un model de aparat foto poate deţine avantajul în faţa celorlalte modele de pe piaţă datorită celor mai bune şi mai constante performanţe măsurabile pe toată plaja ISO - tot astfel modelul leadershipului tău poate deţine avantajul în faţa modelului generat de ceilalţi lideri datorită celor mai bune şi mai constante performanţe măsurabile în relaţiile cu oamenii.

Modelul tău de leadership se poate traduce prin modul în care te raportezi la cei din jurul tău. Acest model nu-ţi aduce niciun beneficiu dacă nu-ţi împlineşti potenţialul prin intermediul lor. A-ţi limita potenţialul de lider prin nerespectarea unui cod etic, prin îngrădirea acelor percepţii şi gândiri sănătoase care îi afectează pozitiv pe oameni - e ca şi cum te-ai duce la un meci de şah cu bâta de baseball. Însă nu vei putea câştiga niciun “meci” pentru simplul fapt că nici măcar nu vei fi primit în concurs.

Leadershipul e un concurs în care miza o constituie oamenii - îi poţi câştiga de partea ta dacă îi transformi în parteneri de joc, nu în adversari. În leadership singurul adversar eşti tu. Te poţi declara singur învins dacă oamenii se îndepărtează de tine.

Când devii capabil să-ţi gestionezi reacţiile, gândurile şi atitudinea, atunci eşti pregătit să-i abordezi într-un mod eficace pe ceilalţi. Tu te limitezi la tabla de şah sau la bâta de baseball?

Indicatorul general al performanţei este dat de colaborarea ta cât mai strânsă cu oamenii. Este dat de acea combinaţie de valori şi principii după care te ghidezi pentru a-i accepta aşa cum sunt, şi de a-i apropia cât mai mult de tine. Modelul tău de leadership este un magnet pentru ceilalţi oameni? Sau o bâtă de baseball la o partidă de şah? Trebuie cumva să-ţi revizuieşti modelul?

Concluzie: Indicatorul general al performanţei unui lider se reflectă în feedback-ul primit din partea echipei, în ceea ce priveşte calitatea muncii, colaborarea şi întrajutorarea reciprocă cât şi prin alinierea la standardele impuse.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate