ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Iniţiere în leadership

On Decembrie 04, 2010, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Înainte de a le transmite oamenilor propria ta viziune, mai întâi străduieşte-te să înţelegi profund esenţa leadershipului tău.

Maestrul mi-a vorbit aproape o oră despre arta sa, dobândită cu dificultate, care nu se putea învăţa nicidecum la şcoală sau la facultate. Era pentru prima oară când auzeam pe cineva vorbind cu atâta convingere şi competenţă despre pictură. I-am spus ce vreau: să-mi transmită învăţăturile sale, pentru a putea ajunge şi eu un mare artist.

- Ca să ajungi un mare artist trebuie să ai şi talent Nicu, nu doar voinţă, mi-a spus el cu francheţe.

- Cred că am talent, am răspuns calm şi simplu în clipa următoare.

- Minunat ! a spus maestrul cu o voce în care se amestecau mirarea şi bucuria. Îmi pare bine că simţi astfel. Dar vreau să-mi demonstrezi acest lucru. Aşează-te la masă şi desenează-mi... un înger. Mi-a dat o foaie de hârtie, un creion şi o radieră, şi mi-a spus să mă apuc de treabă.

M-am aşezat la masă, dar când să mă apuc de desenat, maestrul a adăugat:

- Mai e un lucru, Nicu. Şi nu-mi place că trebuie să ţi-l spun. Vreau ca îngerul să nu aibă aripi.

Leadership: Poţi să asiguri expresia creatoare a individualităţii tale fără a deforma realitatea sub presiunea propriei afectivităţi faţă de efectele unei admiraţii nemărginite?

Totul începe de la un singur desen mental. Am stat acolo, cu hârtia în faţă, la numai câţiva paşi de el. Într-un fel îmi era cam teamă să nu mă fac de râs. Da, simţeam asta cu adevărat. Poate că nici nu aveam talentul pe care mi-l închipuiam, ci doar îmi dezvoltase-mi un hobby plăcut. Iar maestrul voia, pe deasupra, să-mi pună şi imaginaţia la încercare. Trebuia să-mi îndepărtez gândurile negative. Trebuie să-mi controlez toată energia ca să realizez un desen frumos. Mă consolam cu faptul că mulţi alţi învăţăcei înfruntaseră acest gen de test, şi nu li se întâmplase nimic rău.

Pentru moment, trebuia să mă concentrez asupra celei mai mari virtuţi ale mele: răbdarea. Şi, înarmat cu voinţă şi imaginaţie, să izbutesc să desenez un înger – dar un înger care să nu aducă deloc cu lumea îngerilor pe care şi-o închipuie în general lumea – cu aripi albe şi aureolă galbenă în jurul capului. La urma urmelor doream să-l impresionez pe maestru, prin imaginaţie, prin stil şi îndrăzneală, deci trebuia să desenez ceva special. Nimeni nu ar putea înţelege întreaga responsabilitate care apăsa atunci pe umerii mei.

După vreo jumătate de oră am lăsat creionul din mână, am respirat adânc, şi plin de încredere i-am arătat maestrului propria mea viziune despre cum arată un înger.

Maestrul s-a uitat la desen plin de uimire, apoi a exclamat cu satisfacţie: "Într-adevăr nu aduce deloc cu lumea îngerilor."

Expresia creatoare a fost definită cel mai bine de un internaut ca fiind "limbajul de rezervă" niciodată pierdut al fiinţei umane, obţinut prin formele infinit diversificate ale desenului, improvizaţia, inventarea unor scenarii noi, situaţiile metaforice, etc. Important în leadership este ca expresia creatoare să nu deformeze realitatea sub presiunea propriei afectivităţi faţă de efectele unei admiraţii nemărginite.

Ai grijă până la ce nivel îţi ridici admiraţia şi preţuirea pentru cei pe care îi respecţi, încât să nu te transformi într-un supus al mentalităţii utopice, obişnuită să se afle mereu în centrul atenţiei.

Personalitatea ta se reflectă în expresia unei emoţii netrecute prin filtrul gândirii logice şi ceva mai experimentate? Se construieşte ea pe baza emoţiei şi a memoriei excelente, iar din memorie sare tot mai mult în imaginaţie?

Leadership: Eşti recunoscător poziţiei tale de artist pentru ceea ce ai de gând să transmiţi printr-o viziune sprijinită pe marginea unei opere preexistente sau pe marginea experienţei învăţării care defineşte demersul unei cunoaşteri veritabile?

După cum un învăţăcel îşi poate construi o viziune proprie despre îngeri, şi tu îţi vei putea construi prin imaginaţie, prin stil şi îndrăzneală, propria ta viziune despre leadership. Şi, într-adevăr, există o cale aparent destul de uşoară de a conduce oamenii: să creezi un leadership prielnic ţie şi lor, după propria ta reţetă, tot aşa cum un pictor original îşi creează propria lui artă şi îşi dezvolta propriul lui stil de lucru pentru a da viaţă unei opere de calitate.

Care este esenţa care se potriveşte leadershipului tău?

E o adevărată artă să ştii să-ţi creezi o viziune aparte. Mai întâi trebuie să imprimi o esenţă bine conturată leadershipului tău, care să te facă să te simţi în armonie cu tine însăţi şi care să nu-i dezamăgească pe cei din jur. Această esenţă merită sudată cu mare seriozitate în interiorul propriei tale structuri de funcţionare, în procesul de gândire şi acţiune - dacă prin conţinutul ei are proprietatea de a apropia convingerile tale de ale celorlalţi oameni. Iar pentru ca ea să persiste trebuie să impresioneze prin stil, prin imaginaţie şi îndrăzneală.

Leadership: Încerci să-ţi clarifici CONCEPTUL şi IDEALUL despre identitatea sinelui mai mult decât îţi admite experienţa, vizualizând un model de a face artă prin prisma propriilor percepţii despre valoarea pe care ţi-o dai singur?

Liderii cei mai iscusiţi îşi dezvoltă un stil original de conducere. Ei sunt capabili să aranjeze lucrurile în aşa fel încât să-şi vadă "opera" pe care o creează desăvârşită şi recunoscută. Totul începe de la un singur "desen" mental, însă un desen realist care înfăţişează o altă dimensiune a leadershipului, un desen cu totul deosebit care oferă o perspectivă inedită despre idealul lor de a face artă, pe care apoi îl proiectează în mintea susţinătorilor lor.

Fiecare lider vede lucrurile în felul lui, fiecare îşi vizualizează propriul lui model de leadership (prin prisma propriilor sale percepţii şi valori) îndeajuns de bine, în cele mai mici detalii, punând la socoteală în primul rând calitatea lui. Într-un fel, fiecăruia îi este cam teamă să nu se facă de râs, cel puţin la început, de aceea cu toţii se ostenesc mult, fac numeroase planuri şi îşi folosesc toate resursele şi toată puterea de muncă pentru a da viaţă unui mesaj nou, cu totul special, prin intermediul "operei' lor.

În leadership întotdeauna îngerii trebuie să aibă aripi !

În leadership întotdeauna "îngerii trebuie să aibă aripi" – adică, întotdeauna liderii trebuie să se conformeze unor reguli unanim acceptate şi care să fie în concordanţă cu realitatea pe care o percepe toată lumea.

Fiecare individ care aspiră la o poziţie de lider are propria sa viziune despre arta conducerii şi mulţi se aventurează în acest domeniu, fără însă a cunoaşte "regulile" şi a le respecta, şi neţinând cont de obligaţiile ce le revin. Căci, desigur, şi aici există reguli care trebuie respectate, şi aici trebuie să existe competenţe atestate, scrise sau nescrise, şi o experienţă adecvată.

În consecinţă trebuie să existe în prealabil o iniţiere în leadership, dar nu este suficientă doar o viziune personală despre acest domeniu, căci imaginaţia îţi poate juca feste. Iar dacă nu dispui de căile, mijloacele şi experienţa necesară, totul se poate nărui în cel mai scurt timp.

Înainte de a le transmite oamenilor propria ta viziune, mai întâi străduieşte-te să înţelegi profund esenţa leadershipului tău.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us