ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Inovaţia de răsunet a creatorului de artă

On Iulie 09, 2014, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Caută o nouă abordare a conceptului de autoritate, sprijinindu-te pe o formă solidă de demonstraţie a ceea ce ştiinţa ta poate oferi.

Inovaţiile regizorului Eisenstein, realizate în pelicula "Vechiul şi Noul" nu se opresc la imaginea vizuală şi cea auditivă, care nu au mai fost până atunci niciodată realizate. Nu le vom înşira acum, dar trebuie oricum amintită desăvârşirea descoperirii, a cărei denumire i-a dat-o el, a montajului în cadru: mizancadru. Compoziţia în adâncime – cadru în care atât primul plan al acţiunii cât şi celelalte în adâncime sunt clare şi joacă simultan şi coordonat roluri dramatice – este pusă la punct în "Vechiul şi Noul".

Necesitatea apariţiei unei asemenea mişcări în cadru se naşte din esenţa montajului armonic. Sursele emotive însă le găsim în acele impresii din copilărie în legătură cu Poe, în dragostea sa pentru Degas, în lecturi ale lui Puşkin, Gogol, Dostoievski. Toate convergeau spre nevoia şi posibilitatea de a ţine sub focul observaţiei, simultan, diferitele planuri ale evenimentului.

În "Vechiul şi Noul" aceasta capătă o formă precisă, ideea este exploatată şi va fi dusă mai departe în filmul mexican şi mai cu seamă în "Ivan". Dar trebuie precizat încă o dată că inovaţia de răsunet în mijloacele de expresie artistică, folosite peste un deceniu şi jumătate de Wyler şi apoi de Orson Welles, o întâlnim mult mai înainte în creaţia şi scrierile teoretice ale lui Eisenstein. *

Descoperirile ştiinţei tale au rolul de a creşte rezistenţa leadershipului în condiţiile unei limitări a calităţii rezultatelor?

Orice abordare a conceptului de autoritate, sprijinindu-se pe o formă solidă de demonstraţie a ceea ce ştiinţa poate oferi, amplifică experienţa creaţiei şi aşază liderul-artist în mijlocul cadrului de obţinere a unei noi valori prin accesarea modelelor şi formulelor de multiplicare a "noului". De aceea descoperirile ştiinţei sale, tot mai consistente, au rolul de a creşte rezistenta leadershipului în condiţiile unei limitări a calităţii rezultatelor.

În leadership, desăvârşirea descoperirii, în mijlocul unei mulţimi de măsuri şi acţiuni de realizare a unei capodopere de artă, nu se opreşte la mijloacele de creaţie transpuse în practică, care nu au mai fost poate niciodată realizate de altcineva.

Desăvârşirea stabileşte un raport de egalitate între trei valori, folosind proporţiile cerinţelor unui nou rol şi a unei noi autorităţi în domeniu: o valoare care se obţine la un anumit procent din totalul a ceea ce transmiţi, o valoare care se încadrează într-un interval de incertitudine extinsă a previziunilor şi o valoare care se pierde la apelarea unei proceduri de aplicare a ceea ce dezvăluie ştiinţa pe care ţi-ai însuşit-o.

Dacă ideea de autoritate este exploatată şi dusă mai departe prin intermediul ştiinţei, atunci creaţia personală va avea o formă mai bine definită şi mai accesibil de aplicat într-un domeniu precum leadershipul. Iar pentru realizarea unui leadership de calitate care să permită constituirea autorităţii proprii, respectând proporţia elementelor de formare a unui nou stil, e necesar ca inovaţia să asigure un grad de control pentru întreaga dimensiune a complexităţii ştiinţifice.

Inovaţia de răsunet a creatorului de artă evidenţiază acea modalitate de îmbunătăţire a performanţei, prin optimizarea campaniei de aplicare a descoperirilor din domeniul conducerii. Abordarea individualizată a inovaţiilor în rândul producţiunilor de artă, care combină puterea de creaţie cu atracţia pentru tot ce înseamnă "construcţii speciale", este absolut necesară pentru a da continuitate relaţiei dintre viziune, compoziţie, improvizaţie, interpretare şi efect.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us