ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Învăţaţi să vedeţi

On Ianuarie 07, 2009, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Ca să fii foarte sigur pe ceea ce ştii, mai întâi trebuie să conştientizezi ceea ce nu ştii.

- Locotenente, ai observat ceva neobişnuit?
- Nu, domnule.
- De aceea nu eşti colonel.

Acest dialog extras din filmul „Guns of the Magnificent Seven (1969)”, reprezintă esenţa articolului de faţă. Iar întrebarea “Ai observat ceva neobişnuit?” este bine să v-o întipăriţi bine în minte, pentru că peste tot o să vă întâlniţi cu ea.

Nu vei reuşi niciodată să obţii rezultate mai bune, în niciun domeniu, dacă nu-ţi antrenezi mintea să vadă dincolo de aparenţe. Nu contează cât de talentat eşti în ceea ce faci, în mod cert, dacă nu înveţi să vezi lucrurile pe care toţi ceilalţi din jurul tău nu le observă, cu siguranţă nu vei putea să avansezi niciodată într-o funcţie importantă de conducere.

Una din căile singure de a te forma ca lider, de a te desăvârşi profesional este să sesizezi acele detalii minore, acele lucruri esenţiale care vin în sprijinul tău, tot aşa cum un pictor iscusit reuşeşte să sesizeze diferenţele subtile legate de calitatea unei opere de artă, deosebind falsul de original. Aducând în sprijinul tău acele argumente şi soluţii care îţi pun în evidenţă calităţile şi competenţele, te vei putea propulsa mai uşor în direcţia succesului.

Leadership: Poţi să-ţi stabileşti o viziune care se concretizează într-o structură de evaluare a punctelor de reper ce pot fi identificate ca atribute ale unor contexte de conştientizare a aspectelor care nu ies în evidenţă?

Peste tot în jurul nostru există numeroase oportunităţi care ne pot propulsa în carieră, dar pe care de cele mai multe ori nu le vedem. De ce? Pentru că nu am învăţat să le vedem, fiindcă nu ne-am exersat niciodată mintea să recunoască lucrurile “invizibile”. Nu filtrăm în mod potrivit informaţia pe care ne-o oferă ochii noştri deoarece ne-am obişnuit să vedem lucrurile aşa cum sunt, în loc să le vedem aşa cum pot ele deveni.

Şansa ta de a-ţi demonstra valoarea şi de a te promova în companie, în cel mai eficient mod posibil, se găseşte acolo unde uiţi să o cauţi?

Această şansă de a te schimba, de a-ţi depăşi limitele, de a ajunde cât mai sus în ierarhia companiei, este ca o pietricică fermecată cu puteri magice, ce se găseşte undeva în pustiul deşertului. Ai curajul să pariezi pe tine însuţi că o vei descoperi?

Capacitatea de a vedea îţi permite să vezi lucrurile de departe, nu numai de aproape, cele ascunse nu numai cele care se află la vedere. Ca lider trebuie să înveţi să priveşti lucrurile cu mai mult interes şi, în acelaşi timp, să le priveşti spre viitor, pentru a sesiza oportunităţile pe care ţi le oferă acesta.

Fii flexibil, schimbă-ţi modul de gândire, modul în care abordezi lucrurile în general. Obişnuieşte-te să nu mai întorci privirea atât de rapid de la un punct de interes la altul, ci priveşte totul cu mai multă atenţie, analizează orice situaţie, orice lucru, din mai multe unghiuri şi perspective.

Leadership: Intenţionezi să oferi o imagine de fundal asupra înţelesului unei viziuni, prin felul cum gândeşti viitorul din perspectiva unei evaluări pe termen lung a efectului de tip “vizibilul intangibil”?

Acum mai bine de trei ani, Donald Trump, unul din cei mai bogaţi oameni din lume, lansa pe piaţă un produs nou despre care sunt sigur că ai auzit. Este vorba de filmul „The Apprentice” (“Ucenicul”). Brusc, la numai cinci zile de la lansare, toate ziarele au început să vorbească despre ideea măreaţă a miliardarului, în timp ce în toate magazinele de specialitate se înregistrau vânzări record. La scurtă vreme toate televiziunile din lume au început să difuzeze la ore de maximă audienţă serialul.

Donald Trump a câştigat sume fabuloase de pe urma vânzării acestui serial. Dar te întreb, de ce nu i-a venit această idee unui alt om de afaceri? De ce nu a realizat altcineva acest serial extraordinar?

Răspunsul este următorul. Nimeni în afară de Donald Trump nu a ştiut să vadă această mare oportunitate. Nimănui în afară de Donald Trump nu i-a trecut prin cap să realizeze un astfel de serial de negociere şi vânzări. Se poate spune deci, că Donald Trump a văzut o ocazie acolo unde toţi ceilalţi oameni de afaceri n-au văzut nimic. Aceasta este capacitatea de „a vedea” de care îţi spuneam mai devreme.

El a gândit viitorul unei noi idei de afaceri din perspectiva evaluării pe termen lung a efectului de tip “vizibilul intangibil”. Adică, ceea ce vezi poate fi perceput drept o ocazie de tatonare a unui concept de business doar prin aprofundarea unei anumite teme de interes asupra unei zone prioritare care nu a mai fost explorată în termeni de valoare adăugată.

Leadershipul este o ocazie de a demonstra accesul la noi zone de interes analizate din perspectiva a ceea ce poţi să observi neobişnuit acolo unde alţii nu se uită sau acolo unde alţii pun punct.

Prieteni, în ziua de azi nu mai există alchimişti, ci numai întreprinzători. Adică oameni care ştiu să vadă în orice lucru pe care îl ating sau îl observă o idee măreaţă de pe urma cărora pot face chiar averi. Iar partea bună este că ”a vedea” este o abilitate care poate fi învăţată, dar pentru asta trebuie să exersezi şi să tot exersezi.

Priveşte în jur şi cercetează fiecare lucru ca pe un eveniment separat. Priveşte fiecare lucru în parte din mai multe perspective. Uită-te atent. Ce lucru minor îţi scapă? Vezi ceva neobişnuit?

Optimizează-ţi calităţile şi performanţele, exersând capacitatea de „a vedea”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us