ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Latura artistică a firii mele

On Octombrie 29, 2018, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Optimizează-ţi energiile creatoare printr-o reînnoire permanentă a imaginii omului de lângă tine.

Voiam să pictez la fel cum mă privea ea, ca un purtător de imagini adânc legate de viaţa cea mai largă, în aşa fel încât să-mi recunosc menirea în misterul unei poveşti vechi de multe secole. Mi se părea că mă invidiază. Înţelegea totul dintr-o privire a spiritului artistic, simţindu-se parcă concurentă la un alt moment al vieţii considerat ca înlocuindu-l pe cel anterior, asemenea unui străin ajuns într-o lume confuză, încercând să pătrundă misterul adânc al unei opere de artă hrănită din preaplinul unei imaginaţii necontrolate.

Ca să te simţi împlinit trebuie să imortalizezi imediatul clipei tradus la imaginarul perspectivei, de la ipotetic la posibil, având grijă de pasiunea sufletului dispusă în planul simbolistic al punctelor, liniilor, formelor şi culorilor.

Ea era prezenţa miraculoasă ce anunţa înfăţişarea exterioară a lucrurilor, conturul, forma sau densitatea lor materială. Era firea tăinuită a unei realităţi imposibil de a fi supusă prin spirit şi voinţă. Eu păream să fiu suflul vital ce anima toată imaginaţia ei, materia din jur, lumea pe care şi-o crease singură. Căci, la urma urmei, ce ne-au învăţat romanele de dragoste, altceva decât faptul că e bine să crezi în poetica unei înclinaţii spre imaginaţie şi reverie?

Într-un anumit sens, experienţa de creaţie îşi spunea şi aici cuvântul înaintea talentului, anume că în anumite împrejurări, când cineva îţi soarbe din priviri răspunsul la toate întrebările, când ţi se pare că faci parte dintr-un întreg mişcător care se produce numai în materie de culori, nuanţe şi proiectări în imaginar, abia atunci recunoşti că ceea ce-ţi lipseşte cu adevărat este capacitatea de a face pe cineva să te memoreze într-un spaţiu fără margini.

Înţelesul unei tinere ambiţioase, aducător de rezultat palpabil în câmpul unei arte fără cusur, este corespunzător dorinţei de a face o comparaţie între ceea ce ţi se spune că eşti şi ceea ce poţi oferi în materie de frumuseţe.

Leadership: Poţi pune în prim planul privitorului arta ca spaţiu de creaţie al unei poveşti de care nu te poţi despărţi, etalând interpretări ale unei părţi din realitate care transmit emoţii pline de taine metafizice?

Iertaţi-mi îndrăzneala, frumoasă domnişoară, căutaţi probabil firescul din care se hrăneşte existenţa sinceră a sentimentelor mele, povestea din spatele picturilor mele, acele firimituri de îngrijorări şi speranţă care se sustrag cuprinderii definitive a artei, la acestea adăugându-se trăirea intensă ce v-o poate oferi participarea estetică la cadrul unei lumi noi.

Promit să nu vă dezamăgesc aşteptările, în termeni expresionişti, căci nu voi provoca exagerarea unor elemente formale precum culoarea, suprafața și patina, pentru a exprima narațiunile emoționale în imaginile unei naturi ce aşteaptă semnul despărţirii realului de ireal. Arta mea este o plămădeală a imaginaţiei şi a dorinţelor ascunse pe care prefer să nu le reproduc într-un tablou de-o frumuseţe de basm, cu toate că mă tentează.

Vederea întreagă a unei tinereţi feminine este legată strâns de sensul vieţii ce lucrează cu puterile întăritoare ale artistului doritor a-şi prelungi înţelegerea despre artă punând condiţii exagerate despre constituirea unei identităţii vizuale marcante, evocând numai sentimente de admiraţie faţă de puritatea frumosului. Sensibilitatea ei pare să aparţină unei lumi imaginate dintr-o insistentă preocupare artistică, o lume care încearcă să te convingă că nu există moarte, ci doar o continuare a viselor.

Altfel spus, fiinţa aceasta care inspiră iubire şi admiraţie se vrea mai mult decât o modelare anticipată a particularităţii trăirii de mare intensitate în care se imaginează omul atunci când dobândeşte ceva peste aşteptări. Predominant, ea te invită la o viziune adolescentină a trăirii într-o zodie ce aboleşte timpul şi te poartă în lumile absolutului, trădând pe această cale o intenţie de exteriorizare frapantă a stărilor sufleteşti conştient controlate. Tot mai mult, ea trădează acea putere de emoţionare a poeziei liniilor sau a senzualităţii cromatice, pe care un artist trebuie să ştie să le folosească în scopul surprinderii unei licăriri de expresie într-un portret inedit.

Leadership: Eşti traversat de preocuparea de a te reinventa într-o nouă dimensiune estetică, încât să descifrezi prin intuiţie o lectură ascunsă pe fondul unei inteligenţe care a întâlnit la timpul potrivit şcoala gândirii - sortită exprimării prin limbaj vizual?

Un artist talentat intră totdeauna în vibraţie cu pregnanţa imaginii care îl răscoleşte, fără să-şi permită o altă inspiraţie din afara muzei sale. Din acest punct de vedere, cred că mă asemăn foarte mult cu domnul Cunningham stând de vorbă cu domnişoara Westcott, dintr-un roman al scriitoarei Mary Balogh.

“Permiteţi-mi să vă explic oarecum procesul de creaţie. Vorbesc numai cu persoana pe care vreau să o pictez, o observ şi o ascult. Ajung să o cunosc cât se poate de bine. Fac schiţe în timp ce vorbim şi după aceea îmi aleg tematica prin apelul la o realitate pe jumătate simbolică, încât să cultiv misterul pe care ea să-l urmărească cu sufletul la gură. În cele din urmă, când mă simt pregătit, fac o schiţă finală şi pictez portretul după ea. E un proces lent, care ia mult timp. Nu poate fi grăbit. Sau variat. E puţin haotic, poate, dar aşa lucrez eu.

Într-adevăr, în procesul creator nu există nimic ordonat. Poţi să îi dăruieşti timp, efort şi disciplină, dar dincolo de asta nu prea ai control asupra artei care vine din suflet. Nu sunt sigur că acesta este cuvântul corect, dar nu am fost niciodată capabil să mă gândesc la altul mai corect, fiindcă arta mea nu pare să vină dintr-o parte conştientă a minţii.”

Leadership: După tot ce ai trăit într-o clipă de inspiraţie, continui să-ţi pui întrebări asupra realităţii pe care o percepi prin amplificarea misterului existenţial şi a rolului imaginarului în conturarea acesteia?

Ea pare învinsă de o anumită neclaritate în aprecierea corectă a imaginii de ansamblu, într-un apriori al facerii unei valenţe de cugetare asupra unui lucru de care mulţi se feresc să-l recunoască. Negreşit, simpla ei prezenţă este un semn de reverenţă şi neuitare a artistului care parcă acţionează în sensul unei gândiri iluzioniste, nepermiţându-şi luxul de a prezenta o lucrare finală impecabilă fără a ţine cont de ce-şi doreşte să vadă cineva mai puţin experimentat în privinţa fenomenului expresionist.

Dialogul cromatic dintre roşul pal al buzelor tale şi aspectul transparent al privirii pierdută puţin în visare, relevă sensibilitatea unei îndrăgostiri de frumosul unui poem izvorât din veşnicie. Admirabil, eşti asemenea celui ce mai întâi îşi imaginează o întâmplare, până ce o acceptă ca pe o realitate, apoi o pune în stare de vis. Eu fug de realitate, fug dar mă întorc tot timpul la ea şi o aştern pe hârtie într-un desen ce pare a fi răspunsul la toate enigmele lumii.

De aceea, nici n-aş îndrăzni să te conving de plasticitatea şi dispoziţia eidetică a celui care mângâie cuvintele cu şarmul artistului desăvârşit, cu acea tuşă plină de înţelesurile unei poveşti fără sfârşit. Ci aş face în aşa fel încât totul să pară că vine de la tine, cu toate dorinţele inimii tale de a se elibera cât mai repede de penibila anxietate instalată în faţa orizontului necunoscut ce urmează să fie revelat prin creaţie.

Nici până acum nu m-am hotărât în ce mod ar trebui să te înţeleg, fără a ignora confuzia voită ce face parte din colajul suprarealist al unei vieţi plină de visare, imaginată ca o extindere a dorinței de a explora potențialul unei priviri sincere care se ridică curioasă spre înaltul unei alte lumi. A aceleia pe care, într-un anumit fel, ai părăsit-o.

Nu degeaba, concepţia pe care mi-o fac despre artă este asemănătoare cu privirea curioasă a nou-intratului într-o lume fără ieşire, ca o modelare anticipată a particularităţii trăirii în care se imaginează cosmogonia unei prietenii suspendate în alternanţa de tonuri roşu-amurg şi cafeniu-gălbui.

Leadershipul poate reprezenta farmecul pe care îl găseşti într-o creaţie a cărei putere de persuasiune depinde exclusiv de folosirea eficace a perspectivei (de esenţă comunicativă) dintre ceea ce poți realiza prin reperul “Forever” şi ceea ce este ascuns dincolo de o presupusă aparenţă numită “Doza de ficţiune”.

Latura artistică a firii mele o poate înţelege numai domnişoara aia tânără şi frumoasă, cea care a adunat atâtea date despre mine, atât în favoarea mea, cât şi în favoarea artei, plonjând în gândurile mele cu elanul unui vis care devine realitate. Ea a ştiut să aplice cu pensula sincerităţii culoarea vibraţiilor sale lirice pe pânza unui tablou care încă este la mine pe perete.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate