ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Laureatul medaliei de onoare

On Octombrie 20, 2010, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Pune în evidenţă consistenţa solidă a caracterului tău, adoptând atitudinea firească a "Omului" care respectă standardele de excelenţă impuse de ceilalţi.

Filmul "Uncommon Valor (1983)" prezintă povestea unui grup de veterani ai războiului din Vietnam care se reunesc pentru a salva un fost camarad luat prizonier, care era totodată fiul colonelului în retragere, Cal Rhodes, care sprijinise întreaga operaţiune. Înainte de începerea misiunii, ei se instalează într-o bază unde încep antrenamentele. Antrenamentele zilnice, care erau foarte dure şi foarte complexe, erau supervizate de către Kevin Scott, fost ofiţer din Marina Militară Americană, care cunoştea cele mai recente tehnici de pregătire şi era un adevărat pasionat şi cunoscător al armelor.

Zi după zi, voinţa, hotărârea şi speranţa micului grup slăbea. Kevin Scott cerea mult prea mult de la ei. Situaţia devenise foarte încordată, iar el nu bănuia că mai devreme sau mai târziu energia oamenilor se va risipi.

Leadership: Îţi este tolerată "negarea" cu care încerci să umpli golul dintre ceea ce eşti deja capabil să faci şi ceea ce încă nu eşti pregătit să realizezi singur?

Ce se întâmplă când nu creezi un sentiment de unitate în cadrul echipei?

La un moment dat, în timp ce cărau nişte buşteni groşi, unul dintre ei, maiorul Johnson, a cedat. Nu trebuia să se întâmple aşa. Nu în modul ăsta. Nu când mai aveau doar câteva zile până la începerea operaţiunii. Dezolarea lui era exprimată în întreaga sa atitudine. Nu mai putea face faţă antrenamentelor. Privirea lui intensă, îndreptată spre Kevin, era însă pătrunsă de o ură teribilă.

Ca să dea un exemplu bun celorlalţi, Kevin apucă buşteanul şi încercă să-l duca el mai departe. Dar în acel moment se întâmplă neprevăzutul. Cel mai impunător şi mai masiv dintre camarazi, Sailor, plin şi el de o ură fără margini, dornic să-şi verse tot amarul, se năpusti dintr-o dată asupra lui Kevin şi-l bătu măr.

Sailor nu simţea niciun fel de durere, niciun regret sau ruşine, niciun sentiment de vină pentru lecţia ce i-o dăduse lui Kevin. O voce din interior părea că-i spunea, în timp ce-şi privea "liderul" căzut la pământ: "Nu simt nimic pentru el, în vreun sens sau altul, cu excepţia faptului că nu mai vreau să am niciodată de-a face cu el".

Negarea pe care o implică o funcţie de conducere se poate explica prin refuzul de a admite ceva ce se află în dezacord cu opiniile tale, maximizând suma erorilor care apar prin recompensarea lipsei de disciplină sau printr-o condiţionare necorespunzătoare a regulilor ce trebuie respectate.

Leadership: Poţi să-ţi exprimi personalitatea în măsura în care acţiunile şi deciziile tale coincid cu exploatarea liniei de acţiune aferentă unei datorii compromise?

Schimbă-te sau vei fi schimbat. Nimic nu inspiră oamenilor mai multă încredere şi siguranţă ca un lider ce ştie să-şi schimbe atitudinea.

După acea altercaţie violentă, după acea lecţie severă primită cu o intensă răceală, Kevin şi-a schimbat întregul concept de leadership. A devenit un alt om, unul care a înţeles de două ori: a înţeles din atitudinea şi din comportamentul oamenilor care sunt intenţiile, gândurile şi opiniile lor, care sunt limitele şi principiile lor, şi până unde poate forţa nota. A înţeles care sunt resursele şi căile cele mai eficiente pentru a-i motiva pe oameni şi cum să păstreze un echilibru între interesul său şi interesul lor.

Oamenii văd implicarea ta în activităţile comune ca un lucru foarte important. Ca lider, tu eşti conducta lor sigură spre o resursă inepuizabilă de energie proaspătă şi plină de viaţă. Foloseşte-ţi toate pârghiile, găseşte un mod eficient de a-i face pe oameni să acţioneze cum doreşti, dar fără să-i forţezi să-şi depăşească limitele.

Ce limite? Aş zice că asta depinde de fiecare. Dacă eşti genul de lider care, foarte sigur de el, îşi spune mereu fără să intuiască care este starea de spirit a oamenilor: "O să-i pun la treabă serios şi-o să vadă ei", şi dacă vei lua măsuri drastice necugetate, atunci motivarea venită din partea ta va fi destul de slabă. O răceală, rezultată din dubii şi dintr-o neputinţă combinată cu frica, va începe să pătrundă treptat în miezul sentimentelor oamenii, şi în cele din urmă vei fi părăsit cu cea mai desăvârşită nepăsare.

O datorie compromisă este o recunoaştere pe care nu o meriţi pe deplin, datorată în principal eforturilor greşite de a obţine un acord de înţelegere printr-o lipsă a controlului în raport cu felul în care îi tratezi pe oameni. Acţiunile lor neavând impact asupra a ceea ce li se întâmplă, drept pentru care se simt neajutoraţi, deprimaţi şi apatici – sau, mai rău, încep să se pună pe fapte de ură şi răzbunare.

Leadership: Uneori eşti dator să te porţi nu după cum ţi-e felul, ci după cum te silesc alţii?

Dacă eşti o fire aprigă, gata să ia foc în orice clipă, a cărui purtare este lipsită de orice noimă, nu vei putea simţi niciodată emoţia oamenilor exprimată prin limbajul şi comportamentul lor care vădesc: înţelegere, respect, colaborare, toleranţă, solidaritate.

Dacă eşti un asemenea om eşti dator să te porţi nu după cum ţi-e felul, nu după cum crezi tu că e cel mai bine, ci după cum te silesc ceilalţi din jurul tău. Ca atare este necesar să adopţi atitudinea firească a unui lider care îşi respectă nespus de mult subalternii, să faci totul cu multă bunătate şi să nu te porţi cu ei aşa cum te-ai purta cu cei mai nemernici dintre oameni; să-ţi păstrezi neatins simţul onoarei, întotdeauna să arăţi tuturor respect şi dragoste, dar fără să renunţi la datorie.

Una este pentru oameni să asculte ordinele, şi alta este să-ţi urmeze exemplul. Nu uita că liderul este un fel de diamant în minele din inima oamenilor.

Leadership: Poţi să-i aduci pe oameni la pragul apropierii de ceea ce te singularizează, fără să le modifici tiparul de gândire?

Puterea ta de a te schimba va induce schimbarea comportamentului şi mentalităţii celorlalţi, benefică de ambele părţi pentru o conducere eficientă şi o colaborare fructuoasă. Dacă adopţi o atitudine rigidă, dacă impui anumite performanţe ce depăşesc capacitatea echipei, vei stârni ura, neputinţa şi sentimente de inutilitate şi chiar de răzbunare.

Atunci când simţi apariţia acestor sentimente, când pricepi că capacitatea echipei este depăşită de cerinţele pe care le-ai impus trebuie să "schimbi macazul" imediat, căci altfel vei avea numai de pierdut. Cea mai eficientă cale de a-i motiva pe oameni să te urmeze este să-ţi schimbi atitudinea faţă de ei.

Nu uita nicio clipă că eşti un om printre alţi oameni. Un om care ghidează oamenii într-o anumită direcţie, dar care la rândul său este ghidat de ei. Deci, se impune să fii un om de calitate, nu un om de nimic. Eşti "validat" ca lider în funcţie de plusurile sau minusurile acordate de ceilalţi, numai dacă reuşeşti să atingi standardele de excelenţă impuse de ei.

Să-i aduci pe oameni la pragul apropierii de ceea ce te singularizează, fără să le modifici tiparul de gândire, presupune să te reconsideri continuu, să îţi revezi continuu atitudinile de orice fel, interioare sau exterioare, să-ţi evaluezi limitele, percepţiile, valorile şi să afli cine eşti cu adevărat prin experienţa de a nu putea lua o decizie de unul singur, fără acordul lor.

Nu vei putea niciodată să-ţi marchezi prezenţa în viaţa oamenilor, fără să calci pe drumurile bătătorite de ei.

Medalia de onoare este un simbol al respectului oamenilor faţă de tine. Este un simbol al aprecierii lor, care are consecinţe practice în activităţile tale din viitor. Este poate cea mai înaltă dovadă a recunoştinţei lor pentru eficienţa ta, pentru calităţile tale de lider - un lider care are puterea să-şi schimbe gândurile şi atitudinea ori de câte ori a luat-o pe căi aberante.

Laureatul medaliei de onoare poţi fi chiar şi tu.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate