ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadership Autentic

On Februarie 14, 2014, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Experimentează o nouă abordare a cunoaşterii ştiinţifice, încât să asiguri premisele unei ample direcţii de evoluţie a leadershipului.

În timpul muncii la montaj, munca se dovedeşte trudnică. Regizorul rus, Serghei Eisenstein, are numeroase probleme. Când nu se poate rezolva bine o secvenţă, pare că apelează la propria sa experienţă trecută pentru a descoperi „secretul” creaţiei sale anterioare, pentru a analiza soluţii artistice găsite cu alt prilej. Pentru aceasta revede de câteva ori secvenţa scărilor din Odessa, din filmul „Crucişătorul Potemkin”.

Chiar şi ideea folosirii culorii într-un film alb-negru revine aici: în secvenţa „separatorul” şi în aceea a „nunţii taurului”, Eisenstein introduce fragmente scurte de peliculă fără imagine, vopsite în diferite culori. Prin acest procedeu el încearcă „să patetizeze expunerea”. *

Leadership: Poţi să apelezi la aspectele experienţei tale trecute în care să argumentezi dacă realizarea unei creaţii valoroase implică sau nu un efort de durată, prin prisma a ceea ce eşti dispus să modifici la o imagine care se comercializează?

Evaluarea corectă a performanţelor individuale, prin generoasa unificare a ştiinţei cu leadershipul şi cu arta care se naşte din acţiunea lor combinată, depinde de persistenţa şi amploarea cu care se manifestă acea cunoaştere instantanee care te îmbogăţeşte, uneori pentru toată viaţa. Astfel, modalitatea de te împlini prin fundamentarea unei cunoaşteri profunde, asumate existenţial, poate avea caracter de principiu, exprimat printr-o condiţie fizică: „Un impuls scurt la intrare generează un impuls de valoare determinat la ieşire.”

În cazul de faţă „impulsul scurt la intrare” evidenţiază acea pătrundere în domeniul ştiinţific în timpul muncii de creaţie, cu ajutorul rezultatelor experimentale şi a analizei de soluţii, care stimulează oportunităţi de extindere a capacităţilor proprii de receptare a lumii din jur, prin lentila unei realităţi schimbătoare. Un act al voinţei de a străpunge zidul gros al progresului, care te poate face stăpân pe tine însuţi, sub impulsul tendinţei de a-ţi testa şi depăşi propriile limite intelectuale.

Un lider care îşi evaluează abilităţile în lumina eşecurilor trecute, de natură ştiinţifică, dar optează pentru o schimbare de macaz, monitorizează efectele a ceea ce vrea să realizeze în funcţie de experienţa anterioară în munca de creaţie. Un fel de căutare a identităţii şi a unor răspunsuri care nu vor fi găsite foarte uşor, prin prisma a ceea ce îi oferă ştiinţa şi prin prisma a ceea ce el a acumulat de-a lungul experienței, întru lansarea unei versiuni noi de leadership.

O imagine care se comercializează este o rezultantă a experienţei anterioare în munca de creaţie atunci când regizorul scoate în prim plan subiectul propriei sale transformări de la statutul de simplu executant al unor sarcini repetitive, la cel de creator al unui "eveniment" unicat.

În timp ce „impulsul de valoare determinată la ieşire” este rodul a ceea ce ai experimentat printr-o nouă abordare a cunoaşterii. Sau mai exact, printr-o pragmatică a cunoaşterii ştiinţifice care, cu toată complexitatea structurii de date şi metodelor ei de reprezentare, reformează profund sistemul de gândire - acceptat ca un instrument de monitorizare şi autoevaluare a calităţii personale şi profesionale.

Exercitarea influenţei cu ajutorul ştiinţei asupra mentalităţii colectivităţii din care faci parte, pentru a asigura premisele unei noi direcţii de evoluţie, este posibilă numai dacă apelezi la experienţa ta anterioară în interacţiune cu forţa de creaţie şi valorile ei (mijloacele de exprimare, mesajul poetic, jocul liber al personajelor, bunul simţ al compoziţiei, simţul cromatic, descrerea, dialogul, monologul, naraţiunea, antiteza, paralela, povestirea, etc)

A aduce rod creaţiei viitoare, continuând folosirea ei în modul cel mai optim pentru activitatea profesională, este pasul cel mai dificil în procesul de materializare a unei viziuni rare care se ridică mult deasupra clişeelor şi prejudecăţilor vremii. Iar leadershipul nu poate fi perfecţionat decât dinăuntru, identificând noi variante de exprimare a propriei viziuni în acest domeniu, prin consolidarea modului de gândire şi a procesului de creaţie alocat unui nou spaţiu de afirmare personală şi profesională.

Secretul creaţiei unui artist este suma valorilor, convingerilor şi configuraţiei sale unice de personalitate transpuse într-un concept al visării, care marchează evadarea personală din planul real în cel ireal.

Leadershipul Autentic este mai degrabă un reper de profesionalism care trebuie realizat fără riscul generării unor vulnerabilităţi de ordin identitar, un experiment personal care poate aduce rezultate incredibile prin fixarea ca obiectiv principal dezvoltarea ştiinţei prin creaţie. Aşa cum artistul adaugă creaţiei o nouă creaţie, tot astfel liderul, analizând simetria dintre elementele care-i compun ştiinţa, adaugă mereu leadershipului noi opţiuni de personalizare a modelului său de performanţă prin creaţia de artă şi valoare.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate