ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadership Essentials

On Noiembrie 03, 2014, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Învaţă să priveşti din acele puncte de vedere deosebite care se formează în jurul tău, pe baza experienţelor proprii îmbogăţite permanent cu semnificaţiile profunde ale subiectelor analizate.

Odată ajuns în Tashkent, regizorul Serghei Eisenstein cercetează cu aviditate locurile înainte de pregătirea scenariului pentru filmul "Alexander Nevsky". Miniaturile iraniene i se păreau, fireşte, totdeauna interesante, dar mult stilizate. Acum, aici, pe baza unor experienţe proprii, descoperă că miniaturiştii - care nu şi-au deformat ochiul cu o altă pictură - ştiau să privească din acele puncte de vedere deosebite care se formează în jurul lor. Ascultă relatarea unor întâmplări, legende, basme. Toate acestea se tasează în materialul documentar şi emoţional din care se va naşte scenariul.

Viziunea regizorală se dezvoltă în paralel cu ideile literare. Eisenstein nu se împiedică de clasicismul construcţiei scenaristice... Aşa cum chiar el spunea la un moment dat: "Regizorul trebuie să spargă sfânta sfintelor elementelor specifice ale scenariului literar." Doar asta a făcut el toată viaţa. *

Leadership: Poţi să asiguri o îmbinare armonioasă între puterea cunoaşterii pe care ţi-o oferă viziunea şi posibilităţile de reînnoire ale artei cu noi cadre de orientare?

Concepţia despre artă şi idealul de stăpânire a mijloacelor ei de expresie se definitivează ca formă pură de manifestare a ideilor într-o multitudine de sensuri, prin adoptarea unui principium individuationis, favorizând o depăşire a limitelor potenţialului creator. Toate ideile se nasc şi se modifică pe tot parcursul poziţionării tale într-un spaţiu de analiză şi reflecţie, considerat un factor esenţial de expansiune a funcţionalităţii proprii, un catalizator al procesului de inovare.

Pentru a putea accesa toate funcţiile ştiinţei care returnează valori cu tendințe exponențiale de creştere, calculate pentru o anumită proporţie de raţionament şi cunoaştere (întemeiate pe observaţie şi pe întrebări) în care se găseşte amestecul de subiectiv şi obiectiv, trebuie să fii capabil să recunoşti esenţialul. Acel esenţial care cel mai adesea scapă oricărei logici, oricărei încercări de etichetare, oricărei aprecieri sau previziuni.

Esenţialul este un măsurător foarte fin al sublimului, pentru că dă sens mai larg sau mai puţin forţat unor înţelesuri favorabile care zugrăvesc regulile creaţiei. Esenţialul este ceea ce surprinzi nou la un moment dat în timp ce se derulează. Dacă vrei să-ţi dezvolţi potenţialul creativ trebuie să aranjezi totul încât să surprinzi "noul" într-un fel la care nimeni nu se aşteaptă.

Cunoaşterea îţi este oferită de viziune atunci când reuşeşti să formezi conturul unei imagini al cărei conţinut este sugerat de acea intuiţie care te ajută să extragi esenţa din aglomeraţia de date înconjurătoare, conducând la conceperea unui proiect cu miză interesantă.

Dacă vrem să descoperim noi abordări ale leadershipului cu aceeaşi precizie şi meticulozitate cu care analizăm arta, atunci creaţia trebuie să se conformeze conceptului de „scenariu viu” – iar pentru aceasta este primordială formularea unor noţiuni decisive pentru procesul de iniţiere în tainele regiei de film.

Datorită eficienţei sale, leadershipul se remarcă printr-o utilizare tot mai frecvenţă a resurselor care pot să favorizeze declanşarea unor noi abordări de subiect, pe baza experienţei de exploatare a surselor de inspiraţie. Subiectele analizate reprezintă acele puncte de interes care contribuie la dezvoltarea unei viziuni aparte asupra conţinutului creaţiei, în evoluţia raportului dintre imaginaţie şi realitate, sub presiunea unei anumite tensiuni de cunoaştere.

Leadership: Încerci să eviţi condiţia de consistenţă a unei singure idei de luat în considerare chiar dacă ea îşi arogă meritul de a deturna firescul către ceva aparte?

Liderii focalizaţi asupra dezvoltării şi utilizării cunoştinţelor ştiu să privească acel potenţial de forme de conţinuturi care promovează un ideal al autenticităţii, din acele puncte de vedere deosebite care se formează în jurul lor, pe baza experienţelor proprii îmbogăţite permanent cu semnificaţiile profunde ale subiectelor analizate.

Cadrele de orientare, care satisfac posibilităţile de reînnoire ale artei, sunt de fapt conceptele de impact major care pot fi folosite în creaţia autentică, a căror înţelegere şi sferă de cuprindere este direct legată de aptitudinea de a discerne realitatea exterioară în modul cel mai obiectiv posibil. Dar totodată într-un mod care să te determine să îţi doreşti să afli mai multe lucruri despre subiectul abordat.

O idee îşi arogă meritul de a deturna firescul către ceva aparte atunci când subiectul real pe care îl abordezi se raportează la o actualitate continuă care nu constă într-o simplă suită de fapte şi de evenimente, ci în ecourile pe care acestea le produc în spaţiul public, în sfera culturală, în viaţa şi în conştiinţele oamenilor.

Leadership Essentials vizează în principal toate acele demersuri desfășurate în vederea promovării și menținerii unei stări adecvate a științei, la nivel optim, prin căutare de noi semnificaţii şi extensii ale conceptelor abordate, prin schimbare de stil şi prin însăşi varietatea creaţiei. Aici trebuie luată în calcul capacitatea liderului de a fi mereu în actualitate, îmbogăţindu-şi ştiinţa „în pas cu vremurile”, dar şi ridicând-o la nivel de artă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us