ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadership în ritm de tango

On Iulie 15, 2011, in Leadership de Succes, by Neculai Fantanaru

Întreţine cât mai bine „motorul” care permite funcţionarea oamenilor, pentru ca ei să se încadreze în ritmul exact al leadershipului tău.

În filmul „Parfum de femeie (1982)” există o scenă de neuitat în care orbul - locotenentul colonel în rezervă, Frank Slade, pradă unui zbucium interior care nu-i mai dădea pace, vrea să-şi pună definitiv capăt zilelor. Charlie Simms, care trebuia să aibă grijă de el, încearcă să-l oprească, spunându-i cu teamă în suflet să-şi continue viaţa.

- Ce viaţă? Eu n-am viaţă. Trăiesc în întuneric. Pricepi? Trăiesc în întuneric... Dă-mi un motiv pentru care să nu mor !

Atunci, Charlie, care era pe punctul de a-şi pierde nădejdea, îi răspunde:

- Vă dau două motive. Dansaţi tango şi conduceţi Ferrari mai bine ca oricine... În viaţă, dacă te încurci, continuă să dansezi !

Leadership: Îţi antrenezi capacitatea de a surprinde nuanţele unor contexte aparent imposibile de gestionat din care să extragi acea însuşire a raţiunii de a produce efecte cu ajutorul virtuţii?

Charlie Simms a înţeles foarte bine ce simte locotenentul şi a ştiut unde să bată, a ştiut pe ce buton să apese ca să-i schimbe acestuia atitudinea negativă şi auto-distrugătoare. Ştiind că una din pasiunile cele mai mari ale locotenentului era dansul, Charlie i-a spus: „În viaţă, dacă te încurci, continuă să dansezi.” Frumos!

Charlie a găsit pârghia potrivită prin care să controleze emoţiile locotenentului, acea pârghie care transmite energia propulsoare necesară refacerii forţelor sale. A identificat foarte bine acel element puternic care putea să-i stimuleze lui Frank dorinţa de viaţă.

Ca lider, trebuie să găseşti pârghia potrivită pentru a ajunge la nivelul la care poţi schimba ceva în viaţa oamenilor, trebuie să găseşti acel „ceva” prin care să păstrezi lucid şi viu în oameni spiritul care îi animă, să recunoşti acea esenţă unică de energie din ei care să poată să reînvie speranţa lor.

Însuşirea dominantă a caracterului tău se măsoară prin demonstrarea abilităţii de a te ridica la un înalt nivel de înţelegere şi simţire, trecând de la o etapă de obligaţie la cea de necesitate. Virtutea se prezintă ca un fond fără forme dacă nu este ridicată la rang de spirit civic: “dacă altul nu face, fii pregătit să faci tocmai tu“.

Leadershipul se sprijină pe utilitatea individuală şi totală "TU" care corespunde motivaţiei de a lămuri scopul şi motivul existenţei omului.

Nicio operă - fie ea un leadership necesar bunei cunoaşteri de sine, fie o mască nefirească a unei dorinţi de ascundere a sentimentelor - nu poate fi interpretată în afara contextului în care omul se regăseşte. Leadershipul reprezintă, în trecerea de la planul extern (material) la cel intern (emoţional), doar o parte dintr-un imens flux de impresii de mare forţă, care ajung să influenţeze şi să definească omul în ansamblul factorilor de motivare care sunt în măsură să influenţeze comportamentul său în situaţiile în care nu este sigur pe sine.

Leadershipul tău este o datorie de împlinit apărută ca urmare a unor experienţe de viaţă trecute şi a interpretării pe care o acorzi acelor experienţe?

Un mediu realist, care nu oferă echilibrul necesar între puterea absolută şi manevrabilitatea simţirilor care-l învăluie pe om, testându-i tăria de caracter, devine deosebit de solicitant, neregulat şi tot mai greu de acceptat. Astfel, ne este tot mai greu să înţelegem şi să gestionăm în mod diferit raţiunea care stă în spatele deciziilor de atingere a unui nivel de conştiinţă mai înalt, în care suferinţele dispar.

Ne este greu să surprindem modelele cuprinzătoare de gândire şi de relaţionare cu mediul social şi cu propria individualitate a liderului, dacă ceea ce rămâne dincolo de rutină sau tranziţie, apropiindu-ne cu repeziciune de frontierele înţelegerii omeneşti, nu este mai întâi o încercare de a trăi continuu perfecţiunea, în baza unei vocaţii interioare, a unui ideal de împlinire lăuntrică, prin ceilalţi.

Aşa este. Leadershipul nu este constant în diferitele ecuaţii ale existenţei, dar merită atributul de autentic în măsura în care se întâlneşte cu necunoscute de orice fel, încurajatoare, dar mai ales descurajante. Leadershipul este doar unul din multele canale de comunicaţie cu propriul sine, prin care circulă imaginea unor versiuni a ceea ce ai devenit ca urmare a unor experienţe de viaţă trecute şi a interpretării pe care o acorzi acelor experienţe.

Leadership: Te impui ca un moment important din viaţa omului, mai ales prin conţinutul pe care îl creezi şi care reflectă plenar concepţia ta despre Sinele tău?

Un sentiment de neputinţă bate deseori în inimile tuturor oamenilor în momentele dificile ale vieţii lor. Este acel sentiment care le întunecă mintea, care le scade randamentul, care le aduce numai tristeţe şi regrete, este acel sentiment care le grăbeşte „sfârşitul”. Motivaţia lor scade, motorul care le antrenează toate simţurile, acel motor care le dă speranţă, care le oferă energia şi dorinţa de a munci şi de a se bucura de fiecare moment al vieţii nu-şi mai îndeplineşte cum trebuie funcţiile sale, îşi pierde din capacitatea de funcţionare.

Ca lider, datoria ta este să înţelegi foarte bine limitările motorului care permite funcţionarea în mod eficient a acelor zone care guvernează mentalitatea şi atitudinea oamenilor. Trebuie să fii capabil să ajungi la componentele vitale ale motorului şi să optimizezi performanţele sale, ca în final să produci mai multă putere. Şi, în acelaşi timp, trebuie să speculezi orice eroare care ar putea să producă oprirea motorului.

Felul cum experimentezi leadershipul reflectă plenar concepţia ta despre Sinele tău: cu cât îţi dai seama mai bine ce eşti gata să dai celuilalt, cu atât eşti mai pregătit să îţi accepţi propria viaţă. Iar cu cât eşti mai capabil să îţi înţelegi şi să-ţi exprimi emoţiile pe care le încerci faţă de cineva, cu atât se va amplifica puterea lor de a se reinventa.

Leadership în ritm de tango sugerează echilibrul armonios şi susţinut între tine şi cei din jurul tău. Leadershipul este asemenea unui dans producător de energie ale cărui mişcări se produc pe un anumit ritm. Dar trebuie să ştii toţi paşii şi să faci mişcările la timpul potrivit, trebuie să-ţi păstrezi o anumită atitudine, un anumit mod de gândire, să înţelegi toate dedesubturile bine conturate ale artei de a conduce, trebuie să creezi unitate găsind un mod constructiv de a întări simţămintele celorlalţi, trebuie să ştii să activezi acea caracteristică a oamenilor care îi determină să-şi continue dezvoltarea personală.

Aşa cum puterea de convingere şi de emoţionare a unui tablou se datorează în primul rând vibraţiei sufleteşti pe care artistul o transmite prin intermediul imaginii - tot aşa puterea ta de influenţă se datorează în primul rând intensităţii emoţiei pe care le-o transmiţi oamenilor în clipele grele. Numai prin intermediul atitudinii tale şi a capacităţii tale de a induce motivaţia, numai prin impulsul plin de entuziasm şi de energie pe care oamenii îl primesc de la tine îţi vei putea desăvârşi influenţa.

Dă-le oamenilor un impuls puternic de schimbare a atitudinii trezind înăuntru lor un sentiment de putinţă care să zdruncine din temelii orice urmă de îndoială faţă de Eul lor. Întreţine cât mai bine „motorul” care permite funcţionarea oamenilor, pentru ca ei să se încadreze în ritmul exact al leadershipului tău.

Concluzie: Tango-ul este un dans cu un ritm aparte, care se potriveşte numai anumitor temperamente şi care impune o perfectă concordanţă a celor doi parteneri. Pentru un tango reuşit, unul dintre parteneri trebuie să conducă stabilind ritmul, iar celălalt partener trebuie să adopte acel ritm.

În leadership trebuie să adopţi acest ritm de tango, iar modul în care îl impui depinde de tine – liderul. Găseşte căile adecvate de a creşte motivaţia oamenilor, dar şi de a creşte performanţele lor. Doar aşa cei doi parteneri (tu şi oamenii) se vor apropia de ţelul comun prin îmbunătăţirea performanţelor, prin adoptarea unei atitudini potrivite şi proactive faţă de schimbare (inclusiv comportamentală), şi prin alinierea la ritmul accelerat impus de vremurile actuale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us