ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Loteria leadershipului

On August 19, 2009, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Diferenţiază-ţi „brandul” printr-o ofertă singulară, pentru ca poziţionarea ta în relaţiile cu ceilalţi oameni să ia altitudine.

Umbreluţe, umbreluţe ! Poftiţi la umbreluţe ! Umbreluţe la 5 lei, umbreluţe la 10 lei ! Numai acum şi numai de la mine vă puteţi procura umbreluţe de soare la cele mai mici preţuri ! Nu mai staţi pe gânduri şi cumpăraţi chiar azi o umbreluţă ! Poftiţi la umbreluţe ! Poftiţi la umbreluţe ! ...

În fiecare zi, timp de aproape două săptămâni şi jumătate - cât timp a durat sejurul meu la mare, am trecut cel puţin de două ori pe zi pe lângă acest vânzător de umbreluţe, ce stătea chiar lângă plajă, care, prin cuvintele şi sintagmele folosite precum: “cele mai mici preţuri” sau “numai acum şi numai de la mine”, încerca să-şi vândă marfa mult lăudată şi atât de ieftină celor care doreau să se protejeze de razele puternice ale soarelui. De dimineaţă, cred că de la ora 7, până noaptea târziu tânărul vânzător repeta obsedant în acelaşi ritm lent acelaşi refren arhicunoscut şi amuzant: „Umbreluţe, umbreluţe ! Poftiţi la umbreluţe !...”

Oare ce se petrecea în mintea oamenilor care treceau zilnic pe lângă vânzător şi ascultau ce spune acesta? Erau ei atât de fascinaţi de cuvintele lui ademenitoare şi de umbreluţele sale de soare, încât să fie tentaţi să cumpere de la el fără să regrete în nici un fel alegerea făcută?

Leadership: Te limitezi la noţiunea de "cealaltă parte de context" graţie utilizării îndelungate a unui produs care se poziţionează mai aproape de o zonă de "sharing" care nu a fost supusă percepţiei utilizatorilor faţă de Brandul pe care îl reprezinţi?

Cred că atunci când cineva îşi organizează singur munca încât să fie apreciat de potenţialii clienţi, nu trebuie să se limiteze la noţiunea de "autoritate" care produce un folos material pentru sine. Ci mai degrabă la noţiunea de "cealaltă parte de context", adică dincolo de ceea ce poate fi apreciat şi acceptat ca produs de valoare.

Şi ce altceva se află dincolo de ceea ce este perceptibil şi tangibil, decât ireproşabilitatea rezultatului final, astfel încât oamenii să se bucure de toate calităţile unui lucru bine făcut. Un produs care se poziţionează mai aproape de o zonă de "sharing" care nu a fost supusă percepţiei utilizatorilor faţă de Brandul pe care îl reprezinţi poate reprezenta un rezultat palpabil pe teren scurt datorita reclamei foarte bune. Dar asta nu inseamna neaparat ca reprezinta certitudinea unui fapt pe termen lung: este suficient sa experimentezi capacitatile sale incat sa nu mai poti renunta la el?

A te limita la noţiunea de "cealaltă parte de context" înseamnă să prestezi un serviciu, ca unic în domeniul afacerii respective, dar care să fie perceput şi accesibil mai rapid decât eşti tu pregătit să-l exploatezi la adevărata lui valoare. Nu întotdeauna ce vinzi este direct proporţional cu ceea ce aştepţi să obţii. Fiindcă percepţia utilizatorilor faţă de Brandul pe care îl reprezinţi este dependentă de reputaţia unui produs care ştie să fie special fără să epateze cu nimic.

Există diferite genuri de marketeri, cei care ştiu să-şi definească oferta şi cei care transformă ideea de "autentic" într-o abilitate (de a te descurca singur în crearea de noi oportunităţi şi orizonturi) şi intr-o virtute (de a reinventa modelul de business pentru a nu-si pierde calitatea de a fi brand).

Garanţia este ceea ce poţi admite ca certitudine a valorii tale vizavi de ceea ce te stimulează după ce s-a ales praful de produsul sau serviciul tău.

Şi există diferite tipuri de abordare, definind structura demersurilor de punere în valoare a unui bun sau serviciu, ori promovarea însemnătăţii alegerii voluntare a unei poziţionări adecvate pentru un produs. Iar această abordare, apropiată de fenomenul numit "consumism", deducând care sunt nevoile şi dorinţele oamenilor şi cum să le îndeplineşti, din năzuinţa spre inovaţie şi accesibilitate, trebuie să evolueze în direcţia unui context de socializare autentic.

Contextul acesta trebuie să faciliteze dialogul, să favorizeze performanţa investiţională, să dea şanse de afirmare, permiţând previzibilitate şi continuitatea serviciilor, facând un anume brand mai relevant decât celelalte. Ca indicator al rentabilităţii, marketingul se poate manifesta mai ales în contextul luării deciziei de a introduce o valoare de factor de răspândire a serviciilor şi produselor, pentru a îmbunătăţi procesul de cultivare a unui nou model de business. Asta prin crearea şi extinderea permanentă a unui portofoliu reprezentativ de clienţi.

Leadership: Îţi judeci rezultatele propriei evaluări de Brand prin prisma a ceea ce pretinzi ca fundament al unei noi orientări?

Leadershipul, la fel ca şi domeniul vânzărilor şi celelalte domenii de activitate, este ca o loterie unde, nimic nu este sigur. Indiferent cât de mult efort depui, indiferent cât de mult te implici în această zonă, indiferent cât de bun şi de renumit ai fi, nu poţi şti cu certitudine că oamenii nu te vor refuza şi nu îşi vor căuta o altă "ofertă".

Asemenea unui vânzător a cărui scop principal este acela de a-i convinge pe oameni să apeleze la serviciile sale de calitate ireproşabilă şi să se reîntoarcă la el cu plăcere, marketerul are de îndeplinit, la rândul său, o misiune foarte grea. Trebuie să fie îndeajuns de abil încât să nu lase să se întrevadă niciodată ce gândeşte cu adevărat despre "garanţia" produsului.

Fundamentul unei noi orientări în marketing este similar cu ascensiunea unui vârf de stâncă neexploatat ce oferă vizibilitate perfectă de jur împrejur. Mai întâi trebuie să te caţeri pe o poziţie relevantă şi dominantă pentru ceea ce ţinteşti a obţine, apoi să decizi că e al tău şi de acolo poţi vedea că lumea îţi aparţine. Loialitatea ta faţă de produsul pe care îl promovezi trebuie să fie frânghia pe care doar tu te-ai urcat deja şi ai tras-o după tine, care să stea întinsă și să formeze o linie dreaptă.

Dacă nu vrei să cazi de pe stâncă în timp ce admiri priveliştea magnifică trebuie să te uiţi într-un singur punct care, în combinaţie cu altele, formează o imagine.

Leadership: Priveşti lumea prin intermediul senzaţiei imediate pe care o generează specificitatea produsului, pentru că numai aşa poţi vedea realitatea în esenţa unei exigenţe care se situează deasupra calităţii percepute şi a valorii ofertei?

Îţi alimentezi modul de a vinde cu o senzaţie de tipul: "Cine sunt eu în faţa produsului?" Un erou cocoţat pe un vârf de stâncă sau un stăpân responsabil?

Pentru a intra în cursa pentru tragerea la sorţi trebuie să rezolvi jocul de puzzle cu imaginea propriului tău „brand” – brand care se bazează pe exemplul calităţii şi autenticităţii tale, pe abilităţile tale, pe caracterul şi personalitatea care îţi definesc leadershipul. Trebuie să strângi acel minim de puncte care să te propulsezi în topul preferinţelor.

Dacă reuşeşti să-i convingi pe oameni că ajutorul tău este indispensabil, printr-o atitudine deschisă şi pozitivă, printr-un comportament exemplar, prin acţiunile pe care le desfăşori, prin profesionalismul de care dai dovadă, atunci cu siguranţă aceştia vor fi dispuşi să-ţi acorde un punctaj pozitiv.

Vei putea spune că eşti un număr câştigător numai dacă te-ai calificat în cursă şi dacă ai reuşit să câştigi cele mai mult puncte.

Tu ţi-ai confirmat participarea la tombola pentru câştigarea poziţiei de lider? Beneficiile specifice stilul de leadership pe care l-ai dezvoltat sunt pline sau lipsite de consistenţă? Îţi diferenţiezi „brandul” printr-o ofertă singulară? Pe ce se bazează poziţionarea ta în relaţiile cu ceilalţi oameni? Care sunt principiile de bază după care se conduce poziţionarea ta în mintea posibililor tăi alegători?

Diferenţiază-ţi „brandul” printr-o ofertă singulară, pentru ca poziţionarea ta în relaţiile cu ceilalţi oamenii să ia altitudine.

Leadeshipul este oferta de nerefuzat pe care o lansezi pe piaţă, fără să transmiţi preţul pe care îl are decât după achiziţionarea ei.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us